Čvančara je již exsparťanem, přestoupil do bundesligy. Zájem je i o mladíky Vitíka s Karabcem

Téměř týden před startem nové sezóny tuzemské fotbalové Fortuna ligy přišla mistrovská Sparta o jednu ze svých opor, dvaadvacetiletého útočníka Tomáše Čvančaru. Ten od nové sezóny totiž bude oblékat dres německého Mönchengladbachu a stane se tak dalším českým legionářem v bundeslize. S novým zaměstnavatelem se český reprezentant dohodl na smlouvě do konce června 2028. Čvančara pak není jediným sparťanským fotbalistou, o kterého byl a je v posledních týdnech a dnech zájem v Evropě.

Za kolik však Čvančara do Mönchengladbachu přestoupil, to není jasné, jelikož oba kluby přestupovou částku zatím nezveřejnily. Pražané se ale nechaly slyšet, že jde v tomto případě o „mimořádné finanční podmínky“, za kterých Čvančara přestoupil do Německa. Podle mediálních spekulací by se mělo jednat až o více než čtvrt miliardy korun, které by mělo přitéct do sparťanské kasy a to ještě nepočítáme další částky za bonusy.

Připomeňme, že pro Čvančaru to bude již druhé zahraniční angažmá, protože už v roce 2019 oblékal dres italského Empoli a to konkrétně v jeho juniorské kategorii hráčů do 19 let. Ve Spartě pak tento mladý forvard působil od předloňského prosince, kdy tam přišel z Jablonce. Od té doby ve sparťanském dresu zaznamenal až 24 přesných tref a stal se tak jednou z hlavních opor letenského kádru. I díky jeho dvanácti brankám v poslední sezóně dokráčela Sparta k prvnímu titulu od roku 2014. V závěru této mistrovské sezóny ale nenastupoval kvůli zranění.

Samotný fotbalista neskrýval nadšení z toho, že přestoupil do jedné z nejlepších soutěží v Evropě. "Je skvělé být tady. Borussia má skvělý stadion. Už se nemůžu dočkat, až začnu pořádně trénovat, hrát tady a také dávat góly. Každý, kdo začíná s fotbalem, chce jednou hrát jednu ze tří největších lig na světě. To byl i můj případ. Každý týden se budu moci měřit s těmi nejlepšími. Rozhodl jsem se pro Borussii, protože jsem v rozhovorech cítil, že je o mě velký zájem. Viděl jsem nějaká videa a obrázky popisující klub a jeho styl a myslím, že mohu Borussii pomoci. A snad vstřelit nějaké góly," nechal se konkrétně slyšet po přestupu Čvančara.

Zároveň pak tento hráč, jenž v mládežnických kategoriích sice oblékal dres Slavie, pak se přes Opavu, Vyšehrad a Jablonec dostal do Sparty, přiznal, že opustit Spartu nebylo jednoduché. Díky výkonům v ní v rámci poslední sezóny se dostal do národního A-týmu, za který dosud sice nastoupil zatím jen do dvou zápasů, ale v tom svém prvním hned skóroval. "Když jsem přicházel do Sparty, málokdo věřil, že kluk, který má nálepku problémového hráče, může Spartě pomoci k tomu, aby se titul vrátil na Letnou. Sparta mě posunula k tomu, že jsem ještě víc vyzrál a jsem víc variabilní. Udělala ze mě komplexního hráče, za což jsem jí nesmírně vděčný. Odchází se mi těžko. Když jsem se loučil, klepal jsem se a měl jsem na krajíčku. Na novou výzvu se samozřejmě těším, ale kluci, realizační tým a to, co jsme dokázali, mi bude strašně chybět. Titul mi ale zůstane do konce života a nikdo mi ho nevezme," uvedl dále.

Jeho nový zaměstnavatel se těší na spolupráci s ním, ví, že poslední sezóna se mu vydařila a očekává jeho zlepšování. "Tomáš je nebezpečný útočník a také má velkou rychlost. Přestože je ještě mladý, v profesionálním fotbale se už etabloval a v uplynulé sezoně poskočil do dospělé reprezentace. Je to velmi ambiciózní hráč a moc chtěl k nám do Borussie," řekl na Čvančarovu adresu sportovní ředitel Borussie Roland Virkus.

Už dříve se pak jeho sparťanský protějšek Tomáš Rosický nechal slyšet, že budou za Čvančaru hledat náhradu. V tomto případě se mluví třeba o Victoru Olatunjim z Liberce.

O Vitíkovy služby mají zájem v Ajaxu, Karabce si zase vyhlédla Boloňa

Čvančara však nemusí být jediným fotbalistou, který by mohl v nejbližší době opustit sparťanský klub. V předešlých dnech se mluvilo třeba o dvacetiletém obránci Martinu Vitíkovi, o jehož služby začal mít zájem Ajax Amsterodam. Odtamtud totiž před pár dny odešel do Arsenalu Jurriën Timber.

S tím, že by rád Ajax do svých řad právě Vitíka, přišel jako první novinář a komentátor Rudy Galetti věnující se fotbalovým přestupům. Na svém twitterovém účtu k tomu uvedl: „Jako náhradu si vyhlédl Martina Vitíka. Jednání se Spartou postupují.“

„Okolnosti, týkající se zájmu o naše hráče, stejně jako další informace v médiích o potenciálních transferech, nekomentujeme. Klub komunikuje pouze oficiálně uzavřené dohody," nechal se však k tomu slyšet pro sport.cz  mluvčí Sparty Ondřej Kasík.

A žádné informace o jednáních s Ajaxem nemá ani hráčův agent David Nehoda. „Kéž by... Zatím žádný kontakt z Ajaxu," sdělil pouze.

Naopak o tom, že se o dvacetiletého záložníka Adama Karabce vážně zajímá italská Boloňa, jevíc informací. „Zájem Boloni mohu potvrdit. Uvidíme, jak se celá situace vyvine. V tuhle chvíli bych nerad předbíhal," uvedl hráčův zástupce Pavel Paska ze společnosti ISM. V zákulisí se v tomto případě mluví o přestupové částce kolem 120 milionů korun.

Přestože Karabec měl zpočátku fungovat jako nástupce Bořka Dočkala a Adama Hložka, kouč Brian Priske ale začal prosazovat rozestavení 3-4-3, v němž Karabec už tolik prostoru neměl. Dodejme, že Karabec v minulé sezóně odehrál 23 zápasů, konkrétně 960 minut. Za tu dobu zaznamenal pouze dvě branky a dvě asistence.

Brankář Kovář je spíš blíž k pokračování na Old Trafford než na Letné

Nečekaný problém nyní bude muset Sparta řešit, jak to tak vypadá, na pozici gólmana. Zpočátku si myslela, že i nadále u něj bude pokračovat na hostování Matěj Kovář, nyní to ale vypadá, že Kovář zůstane spíše v Manchesteru United, přestože se Sparta o něj nadále snaží.

Kovář se totiž předvedl v dobrém světle v přípravě Manchesteru United, když svým výkonem proti Leedsu ohromil anglické fanoušky, kteří by byli rádi, kdyby byl pro příští sezónu Premier League dvojkou Rudých ďáblů. Podle nich ukázal daleko lepší hru nohou než dosavadní gólman David de Gea, jenž po 12 letech této velkoklub opustil. Jedničkou Manchesteru United by tak měl být nově Andre Onana z Interu Milán.

Související

AC Sparta Praha, stadion na Letné

Přestoupí kapitán Sparty Krejčí v létě do Betisu Sevilla? Ve Španělsku to mají za hotovou věc

Jakkoli Sparta i hráčský agent Pavel Paska to odmítají potvrdit, španělský deník AS přišel s informací, že by mělo být prakticky rozhodnuto o přestupu současného sparťanského kapitána Ladislava Krejčího do Betisu Sevilla. Španělský klub, s nímž se Pražané utkali na podzim v rámci skupiny Evropské ligy, by měl podle informací zmiňovaného deníku za čtyřiadvacetiletého českého reprezentanta zaplatit zhruba osm milionů eur (v přepočtu zhruba 200 milionů korun).
AC Sparta Praha, stadion na Letné

Sparta postoupila do osmifinále Evropské ligy. Galatasaray porazila i díky přesilovce jasně 4:1

O velkém úspěchu může mluvit český klubový fotbal poté, co ve čtvrtek Sparta doma na Letné nakonec celkem jasně porazila turecký Galatasaray Istanbul 4:1 a v součtu s předešlým venkovním výsledkem (3:2 pro Galatasaray) tak postoupila do osmifinále Evropské ligy. V osmifinále dvou evropských soutěží (Evropská liga a Konferenční liga) se tak nacházejí hned tři čeští zástupci. Kromě Sparty se v osmifinále EL představí také Slavia, v osmifinále EKL pak Plzeň.

Více souvisejících

AC Sparta Praha Fotbal

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy