Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

Oproti předešlému přátelskému zápasu udělal trenér Ivan Hašek v sestavě hned osm změn a nechal v ní tak pouze trojici Tomáš Souček-Patrik Schick-Ladislav Krejčí. Naopak pro gólmana Kováře a obranné trio Gabriel-Hranáč-Vlček byl duel s Arménií jejich premiérovým reprezentačním startem. Kromě toho se Hašek a spol. rozhodli pro změnu rozestavení spočívající v nasazení tří stoperů.

Natěšená zaplněná Letná sice sledovala v úvodních minutách tu skutečnost, že měli Češi jasnou územní i herní převahu, co jim to ale bylo platné, když neproměňovali příležitosti. Stalo se tak třeba v šesté minutě, kdy nejprve kapitán Souček trefil přízemní střelou tyč a pak z dorážky v jasné tutovce před odkrytou brankou přestřelil Hložek, přičemž ten při tom ještě škrtnul břevno.

Osm minut na to ovšem Arménie ukázala lekci z produktivity. Tehdy totiž z první protiakce dokázala vstřelit branku a otevřít tak senzačně skóre zápasu. Na levé straně hřiště se do úniku dostal Hovhanisjan, jemuž do tandemu z druhé vlny nabíhal Sevikjan, jenž poté, co si dokázal poradit s bránícím Krejčím, dopravil míč za Kovářova záda, 0:1 pro Arménii.

Když pár minut na to poslal Vlček na Kováře nebezpečnou malou domů, po níž se český brankář dostal do potíží, bylo znát, jak jsou čeští fanoušci v hledišti opaření z toho, co dosud sledovali. Po většinu první půle nakonec Češi marně hledali nějaký moment překvapení, kterým by soupeře zaskočili. A tak si museli počkat až do nastaveného času prvního dějství, kdy si pomohli rohovým kopem. Po Barákově rozehrání této standardní situace se balon snesl na hlavu Krejčího a ten tak svým třetím reprezentačním gólem nakonec vyrovnal na 1:1.

Po obrátce to byli hlavně Češi, kteří se snažili nalézt recept na arménskou defenzivu. Nejprve byl blízko vedoucí brance opět Hložek, který v 52. minutě hlavičkoval po Douděrově centru nad branku. V další větší šanci byl až v 74. minutě střídající Provod. Tři minuty na to už se ale Češi mohli konečně zaradovat z veden, a to zásluhou dalšího žolíka, kterého vyslal kouč Hašek během druhé půle na hřiště. O centrovaný balon se v této akci zasloužil Matěj Jurásek, následně kapitán Souček patou míč sklepl na Chorého a právě tento plzeňský útočník z otočky skóroval, 2:1.

"Napřed mě to táhlo víc do brány, myslel jsem si, že centr bude nějak protečovaný. Pak to došlo na Suka, zabrzdil jsem se a měl jenom myšlenku, že budu pálit z otočky. V pondělí jsem na tréninku měl podobnou situaci, ale sklepával jsem to Šulcíkovi (Pavlu Šulcovi) a vyčítal si to. Teď jsem rád, že jsem se rozhodl správně a vystřelil," prozradil po zápase v rozhovoru pro ČT sport Chorý.

Díky němu tak tedy Češi otočili z 0:1 na 2:1 o osm minut dříve, než jak tomu bylo v pátek v Norsku. Proto tak existovala pro Čechy větší šance na to přidat třetí pojišťovací branku. Blízko k ní měl jak Chorý, jehož hned dva pokusy zblokovala arménská obrana, tak Matěj Jurásek, který při své dorážce minul. Stav 2:1 se tak už do závěrečného hvizdu nezměnil.

"Byl to typologicky trochu jiný zápas než s Norskem. Cením si toho, že hráči už podruhé ukázali, že mají morálně volné vlastnosti a že chtějí vyhrát. To je pro mě důležitější než některé chyby, které se tam opakovaly. Vyrovnávací gól těsně před poločasem nám určitě pomohl. Standardní situace jsou jedna z našich silných stránek, musíme toho ještě více využívat," hodnotil po zápase Hašek, na němž byla vidět spokojenost. "Jsem obecně spokojený s tím, že všichni kluci, co byli na lavičce, žijí pro tým a nikdo si nestěžuje. Máme lavičku, která fandí, i ty největší hvězdy dělají vše pro tým. Ať už to bylo v Norsku, nebo nyní. Hrozně si toho cením," dodal český stratég.

Během úterního večera se mimochodem také rozhodlo o třetím soupeři českého týmu na letošním fotbalovém Euru v Německu. Po losu z prosince bylo jasné, že se ve skupině utkají Češi s Portugalskem a Tureckem. Třetí dosud neznámý soupeř vzešel z úterního finálového zápasu play-off, v němž se utkala Gruzie s Řeckem. Obecně se z této kvalifikační větve C očekával postup favoritů z Řecka, ti ale nakonec ve finále nestačili na Gruzii. S ní totiž po bezbrankové remíze po 120 minutách prohráli nakonec až na penalty 2:4.

Vedle Gruzie pak na závěrečný turnaj v Německu z dalších dvou kvalifikačních větví postoupili Poláci a Ukrajinci.

Konečný výsledek přípravného zápasu (26.3.2024):

Česko – Arménie 2:1 (1:1)
Branky:
45.+2 Ladislav Krejčí II, 77. Chorý – 14. Sevikjan. Rozhodčí: Weinberger – Kolbitsch, Witschnigg (všichni Rak.). ŽK: M. Sadílek, Provod – Harojan, Zelarayán. Diváci: 16 158

Česko: Kovář – Vlček, Hranáč, Ladislav Krejčí II – Gabriel (46. Douděra), Souček, M. Sadílek (64. Provod), D. Jurásek – Barák (72. Lingr), Hložek (63. M. Jurásek) – Schick (73. Chorý). Trenér: Hašek

Arménie: Čančarevič – Davidjan, Calisir (46. Spercjan), Harojan, Mkrtčjan (90. Muradjan), Hovhanisjan – Sevijkan (81. Serobjan), O. Harutjunjan (81. Avanesjan), G. Harutjunjan, Zelarayán (73. Ranos) – Briasco-Balekjan (73. Miranjan). Trenér: Petrakov

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.
Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

Více souvisejících

Fotbal

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 11 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

Maďarsko převezme otěže EU. Szijjártó řekl, na co se během předsednictví zaměří

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy