Evropské jaro plné velkých zápasů. Liverpool se utká s Realem, Barcelona s Manchesterem United

Tento týden se ve švýcarském Nyonu rozhodlo losem o osmifinálových zápasech Ligy mistrů a zápasech 2. kola Evropské ligy a Evropské konferenční ligy. Ani tentokrát nebude v prvních jarních vyřazovacích fázích nouze o atraktivní duely. V osmifinále milionářské soutěže se například utkají poslední finalisté této soutěže Liverpool a Real Madrid, los pak svedl k sobě i finalisty z roku 2020 Paris Saint Germain a Bayern Mnichov. Ve 2. kole Evropské ligy se pak pro změnu střetnou giganti Barcelona a Manchester United.

Připomeňme, že Liverpool s Realem Madrid byly ve finále Ligy mistrů nejen letos v květnu, kdy v Paříži vyhráli madridští 1:0, ale i v roce 2018 v Kyjevě, kde opět triumfoval tým ze španělského hlavního města po výhře 3:1. 

O postup do čtvrtfinále Ligy mistrů spolu svedou ještě boje například Dortmund s Chelsea, přičemž především pro dva hráče londýnského klubu Pierre-Emericka Aubameyanga a Christiana Pulisice bude pikantní v tom, že právě oni jsou bývalými hráči vestfálského klubu. Souboj mezi AC Milán a Tottenhamem je pak zase pikantní pro změnu pro kouče londýnských Kohoutů Antonia Conteho.

Zatímco první zápasy jsou na programu 14., 15., 21. a 22. února, odvety se odehrají 7., 8., 14. a 15. března.

Los osmifinále fotbalové Ligy mistrů

Lipsko - Manchester City, Club Bruggy - Benfica Lisabon, Liverpool - Real Madrid, AC Milán - Tottenham, Frankfurt - Neapol, Dortmund - Chelsea, Inter Milán - Porto, Paris St. Germain - Bayern Mnichov

Své jarní 2. kolo znají i soutěže Evropská liga a Konferenční liga

Na své si fotbaloví fanoušci přijdou v Evropské lize, jelikož hned v úvodu jarní fáze Evropské ligy se utkají dva giganti, jejichž sláva je možná v současnosti na ústupu, ale i tak slibuje určitě zajímavý souboj. Řeč je o osmifinále mezi Barcelonou a Manchesterem United.

Z českého pohledu bude jistě zajímavý dvojzápas Leverkusen vs. Monako, jelikož právě za německý tým hrají hned dva legionáři Patrik Schick a Adam Hložek.

Oproti předešlým letům se pak úvodní kolo Evropské ligy hraje jiným způsobem, protože ke třetím týmům ze skupin Ligy mistrů se přidala mužstva z druhých míst skupin Evropské ligy. Jejich vítězové naopak zamířili přímo do osmifinále. 

O české fotbalisty pak nebude nouze ani ve 2. kole Evropské konferenční ligy navzdory tomu, že se do jarní fáze této soutěže nepodařilo postoupit Slavii ani Slovácku. Jednak v dresu Fiorentiny bude k vidění Antonín Barák, jehož tým se v úvodu jarní fáze této soutěže utká s Bragou, jednak pak v dresu norského klubu Bodö/Glimt pro změnu může nastoupit teprve osmnáctiletý bek Lucas Kubr. Soupeřem norského celku bude Lech Poznaň.

Los 2. kola fotbalové Evropské ligy:

FC Barcelona - Manchester United (Vítek), Juventus Turín - Nantes, Sporting Lisabon - Midtjylland, Šachtar Doněck - Rennes, Ajax Amsterodam - Union Berlín, Bayer Leverkusen (Hložek, Schick) - AS Monako, FC Sevilla - PSV Eindhoven, Salcburk - AS Řím

Los 2. kola Evropské konferenční ligy:

Karabach - Gent, Trabzonspor - Basilej, Lazio Řím - Kluž, Bodö/Glimt (Kubr) - Lech Poznaň, Braga - Fiorentina (Barák), AEK Larnaka - Dnipro, Šeriff Tiraspol - Partizan Bělehrad, Ludogorec Razgrad - Anderlecht

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

Bída v Řecku. Plzeň si s Olympiakosem nevěděla rady a prohrála 0:4

Po bezbrankové remíze z předešlého týdne, kdy se oba celky střetly poprvé na domácím stadionu Viktorie Plzeň, bylo jasné, že Západočechy nečeká v odvetě v Řecku nic jednoduchého. A to se nyní během tohoto úterního večera skutečně potvrdilo. Prakticky to byl pouze Olympiakos Pireus, který od začátku do konce odvetného zápasu hrozil čím dál víc a přestože oba týmy odcházely na poločasovou přestávku ještě za stavu 0:0, následná druhá půle byla tou, na kterou by svěřenci kouče Pavla Vrby nejraději co nejrychleji zapomněli. Během ní toiž dostali všechny čtyři branky a po jasném vítězství 4:0 se tak tedy z postupu do 3. předkola Ligy mistrů raduje Olympiakos. To Plzeň se přesouvá do bojů o Evropskou ligu, ve kterých se ze všeho nejdříve za týden s belgikcými Royal Antverpami.

Více souvisejících

fotbal liga mistrů Fotbal

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 10 hodinami

včera

Izrael po rozhodnutí Turecka hledá nové dodavatele. Zvažuje i Česko

Izrael se po rozhodnutí turecké vlády o zastavení vzájemného obchodu chystá najít nové zahraniční dodavatele. Tato volba by mohla směřovat k přátelským zemím, jako jsou Německo, Česko, Británie, Řecko nebo Maďarsko, uvádí server Ynet.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy