FAČR měl jednat o Haškovi jako o jistém novém kouči reprezentace. Svaz ale jednání zrušil

Oficiálně kvůli velkému množství omluvenek členů výkonného výboru zrušila Fotbalová asociace ČR (FAČR) jeho jednání, na kterém se mělo během minulého úterý rozhodnout o jméně nového kouče fotbalového národního týmu. Stalo se tak jen několik hodin poté, co sama FAČR avizovala, že by se mělo právě v ono úterý za účelem oznámení nového kouče národního týmu takové jednání uskutečnit. Jak informovala média, mělo jít už pouze o potvrzení toho, že se měl nástupcem Jaroslava Šilhavého stát Ivan Hašek, nakonec ale bude známo jméno nového trenéra zřejmě až po Novém roce.

A to navzdory tomu, že už se předminulý týden ve čtvrtek samotný předseda FAČR Petr Fousek nechal slyšet, že by chtěl mít jasno o novém kouči národního týmu již právě po zasedání výkonného výboru minulý týden v úterý, které bylo ale následně později zrušeno. „Důvodem je vysoký počet omluvenek členů výkonného výboru ze zdravotních nebo pracovních důvodů. Zasedání se uskuteční na začátku ledna. Avizovaná tisková konference se tak neuskuteční,“ uvedl k tomu konkrétně tiskový mluvčí FAČR Petr Šedivý.

Jak ale zjistila redakce serveru sport.cz, podle jejích několika zdrojů totiž měl být problém jinde. Pětičlenná pracovní skupina, v níž se nachází kromě Fouska technický ředitel Erich Brabec, spolumajitel Plzně Adolf Šádek a asociační místopředsedové Jiří Šidliák a Jan Richter, mající na starost výběr nového trenéra, se totiž neshodla s Pavlem Nedvědem na tom, jakou roli by měl mít u reprezentace. „Nedvědovi údajně nabízeli roli, v níž by neměl ani moc pravomocí, s čímž nesouhlasil,“ řekly tři zdroje redakci sport.cz.

O bývalém reprezentantovi a o bývalém místopředsedovi Juventusu Turín se nejprve spekulovalo v souvislosti s funkcí sportovního manažera reprezentace, nakonec se měla smrsknout jen na jejího ambasadora, což se nemělo Nedvědovi líbit. Samotný výkonný výbor FAČR pak měl být v této otázce rozdělený natolik, že jedna část výboru té druhé sdělila, že „pokud se nedají Nedvědovi patřičné pravomoci, tak neodsouhlasí Haška na pozici hlavního trenéra“. Když tak tedy nebyla jistota co s Nedvědem, členové výkonného výboru tak neviděli smysl oznamovat pouze Haška.

Toho takové jednání výkonného výboru mělo šokovat, jak uvedly zdroje z jeho okolí. Připomeňme, že bývalý hráč Sparty, Štrasburku, Hirošimy a Ičihary a bývalý trenér Sparty a i reprezentace z roku 2009, kdy byl zároveň i šéfem českého fotbalu, kam neúspěšně kandidoval i v roce 2005, koučoval také v zahraničí a to Štrasburk, Kóbe či St. Étienne či saúdskoarabský klub al-Hilál.

Kromě něj se pak v souvislosti na uvolněný post kouče národního týmu mluví také o Vítězslavu Lavičkovi, Martinu Svědíkovi a Miroslavu Koubkovi.

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

Čeští fotbalisté si poradili v Norsku s Haalandem a spol. Navrátilec Barák vystřelil výhru 2:1

Vydařenou obnovenou premiéru si zapsal v pátek staronový kouč české fotbalové reprezentace Ivan Hašek. Ve svém prvním zápase od lednového jmenování do funkce dokázal se svými svěřenci porazit Nory v jejich domácím prostředí v Oslu a i s jejich největšími hvězdami v základní sestavě, tedy Erlingem Haalandem a Martinem Ödegaardem. Přestože to byli Seveřané, kteří jako první otevřeli skóre, a přestože Češi nebyli po většinu zápasu lepší, dokázali nepříznivý stav otočit, přičemž o vítěznou trefu se v 85. minutě postaral navrátilec Antonín Barák z přímého kopu.
Ilustrační fotografie.

Sága o hledání trenéra fotbalové reprezentace je u konce. Jednomyslně byl zvolen Ivan Hašek

Po čtvrtečním mimořádném jednání výkonného výboru FAČR je konečně jasné, kdo v dalším období povede českou fotbalovou reprezentaci. Na uvolněný trenérský post po konci Jaroslava Šilhavého přichází podle očekávání Ivan Hašek, jenž se tak vrací ke kormidlu národního týmu po 15 letech, kdy tehdy tým trénoval jen několik měsíců a byl zároveň předsedou českého fotbalu. Výbor se na něm shodl jednomyslně, přičemž rozhodl i o asistentech, kterými se mají stát Jaroslav Köstl a Jaroslav Veselý. Doposud pak není jasné, kdo se stane generálním manažerem. Rozhodnout se má do konce ledna.

Více souvisejících

Ivan Hašek (fotbalový trenér) Fotbal FAČR

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy