Rosberg v Brazílii porazil Hamiltona, v boji o titul ztrácí 17 bodů

Interlagos - Nico Rosberg se konečně dokázal soustředit a nedal Hamiltonovi šanci. Brazílie oslavuje Massovo třetí místo.

Před startem je sucho a navzdory nejistým předpovědím to nakonec vypadá na celý suchý závod. Sutil bude startovat z boxové uličky.

Rosberg si první místo před týmovým kolegou podržel, stejně jako Massa před Bottasem. Třetí dvojice je tvořena vozy McLaren, protože Magnussenovi se podařilo ředjet Vettela. Ten udělal chybu, propadl se i za Alonsa a za zády má Ricciarda.

Pořadí na konci 5. kola: Rosberg, Hamilton, Massa, Bottas, Button, Magnussen, Alonso, Vettel, Ricciardo, Gutierrez, Räikkönen, Hülkenberg, Kvjat, Grosjean, Perez, Vergne, Sutil, Maldonado.

Massa v 6. kole zahajuje zastávky v boxech. V dalším kole soupeří mechanici Buttona a Bottase, pořadí se však nemění. Massa je na nových pneumatikách hned rychlý a donutil Mercedes také zajet pro nové pneumatiky, první mění Rosberg. Massa však překročil rychlost v boxové uličce a dostává penalizaci 5 sekund.

Hamiltonovi vyšla zastávka o něco lépe než Rosbergovi a málem vyjel na trať vedle něj, ale nakonec mu to nevyšlo. Rosbergovi navíc komplikuje situaci Grosjean, který je ve stejném kole. Oba Mercedesy jej předjíždí na cílové rovince.

Rosberg ve 12. kole předjel Kvjata a závod nyní dočasně vede Hülkenberg před Rosbergem, Kvjatem a Hamiltonem. V dalším kole jde před Kvjata i Hamilton, zatímco Rosberg už chytá útok na Hülkenberga.

V první zatáčce 14. kola je Rosberg znovu ve vedení a nyní má šanci poodjet Hamiltonovi. Tomu se podařilo dostat na 2. místo až v 16. kole. Navíc dostává zprávu od inženýra, že má hlídat teplotu zadních pneumatik. Sám si naopak stěžuje na vibrace od předních kol. Úplně spokojený není ani Rosberg, toho trápí přetáčivost.

Williamsy také bojují, Massa už je před Kvjatem. Hükenberg mezi tím jede do boxů. Vettel předjel Sutila. Rád by zaútočil i na Alonsa, ale dostává pokyn k udržování odstupu, aby šetřil pneumatiky. Sutil je v boxech dlouho, nyní bude poslední.

Pořadí na konci 20. kola – po prvních zastávkách: Rosberg, Hamilton, Massa, Bottas, Button, Grosjean, Magnussen, Alonso, Vettel, Ricciardo, Räikkönen, Gutierrez, Hülkenberg, Perez, Vergne, Maldonado, Kvjat, Sutil.

Rosberg má nyní náskok 2s, Massa na Hamiltona ztrácí 5s, Bottas další 3s. Útočivé jsou teď pouze piloti stáje McLaren – Magnussen předjíždí Grosjeana, Button je v dosahu DRS za Bottasem. Hamiltonovi začíná dařit víc, ve 24. kole se dostal na 1s za Rosberga a asi bude brzy moci použít DRS.

Ke druhé zastávce jede jako první opět Massa ve 25. kole. Musí si odpykat svoji penalizaci a na trať vjíždí na 13. místě před Maldonadem. O kolo později zastavuje Rosberg a ví, že teď se musí hodně snažit, aby si udržel vedení.

Bottas má při své zastávce nějaký problém v kokpitu, pomáhá mu mechanik a zastávka je dlouhá. Do boxů jedou Vettel, Button, Ricciardo, Alonso a další. Chystá se i Hamilton, ale ještě před tím dostává hodně nepříjemný smyk a téměř zastavuje mimo trať, tohle jej bude stát několik sekund.

Po zastávkách má Rosberg náskok 7s před Hamiltonem, Třetí je zatím Räikkönen, ale ten teprve pojede do boxů. Button bojuje s Kvjatem, Magnussen útočí na Vettela. Hamilton na to tlačí a Rosberga zase rychle dohání.

Räikkönen vydržel na druhé sadě pneumatik až do 35. kola, Hülkenberg ještě o kolo déle. Massa je tím znovu třetí, ale na Hamiltona ztrácí skoro 10s. Hůř je na tom po dlouhé zastávce Bottas – až na 10. místě. Vettel se v nájezdu do první zatáčky protlačil před Kvjata.

Ricciardo má problém s předním zavěšením a ve 39. kole odstupuje ze závodu. Hülkenberg hodně tvrdě zaútočil na Bottase, ten situaci zachránil výletem mimo trať, ale prohrál nakonec souboj i s Räikkönenem – evidentně s jeho vozem není něco v pořádku. Jede do boxů a absolvuje další dlouhou zastávku.

Hamilton neustále drží Rosberga pod tlakem – ve 43. kole už ztrácí pouze 3s. Alonso se snaží předjet Magnussena. V Senna-S se to nepodařilo, ale dobře si jej nachystal a za rovinkou a 4. zatáčkou je před ním.

V 50. kole jede Rosberg potřetí do boxů, Hamilton už byl těsně za ním. Následují jej Massa a Button. Massa omylem zajel k mechanikům stáje McLaren, kteří jej rychle odeslali o garáž dál. Hamiltonovi to nevyšlo a po své zastávce je zase za Rosbergem, ale opět není daleko. Do boxů jede i Alonso.

V 53. kole je Hamilton v DRS zóně za Rosbergem. Massa hravě předjel Hülkenberga a znovu je třetí. Button je těsně za 5. Räikkönenm, který se před něj dostal díky strategii. Nakonec Button vybojoval 5. místo v 61. kole po krásném souboji. Před Räikkönena jde i Vettel.

Dech beroucí souboj Rosberga s Hamiltonem pokračuje. Hamilton v každém kole používá DRS, ale Rosberg teď jede bezchybně a nedává příležitost k útoku. Vydrží do cíle? Räikkönen svádí další parádní souboj s Alonsem, který má asi o 20 kol mladší pneumatiky. V 66. kole už Räikkönen nemá šanci, ale podívaná to byla hezká.

Rosberg dokázal zachovat klid a ukončuje Hamiltonovu vítěznou šňůru! Massa je před nadšeným brazilským publikem na stupních vítězů.

Výsledky GP Brazílie zde

Související

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.
Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

Více souvisejících

Formule 1 Nico Rosberg (F1) Lewis Hamilton

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi především díky čtyřem bodům kapitána Červenky jasně přehráli Brity 4:1

Z pohledu českého národního týmu to byl v sobotu pohodový večer. Proti Britům, kteří nikterak výrazně českým hráčům duel nezkomplikovali a umožnili jim bezstarostnou cestu za dalšími třemi body, tak svěřenci kouče Radima Rulíka v klidu došli k výhře 4:1. Tu navíc režíroval ten nejzkušenější z Čechů, samotný kapitán Roman Červenka, jenž zaznamenal čtyři asistence. Do utkání pak nastoupil i Martin Nečas, který teprve kolem sobotního poledne přiletěl ze zámoří, ovšem na své první body na turnaji si bude muset ještě počkat.

včera

Král Charles III.

Karel III. vezme do Francie další dva zástupce monarchie. Kate zůstane doma

Za zlověstné signály mohou někteří Britové považovat poslední informace zevnitř monarchie. Zatímco král Karel III. se vrátil k povinnostem a chystá se dokonce do ciziny, princezna Kate, která si vyslechla stejnou diagnózu, se nadále drží v ústraní. Nebude ani součástí královské delegace do zahraničí. 

včera

včera

včera

Donald Trump

Trump opět vystoupí na zasedání NRA, asociace držitelů zbraní v USA

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump v sobotu vystoupí na výročním zasedání vedení Národní asociace držitelů zbraní (NRA). Půjde o jeho deváté vystoupení na akci vlivné lobbistické skupiny, informovala agentura Reuters. Od Trumpa se v USA čeká, že bude ostře vystupovat proti novým omezením vlastnictví střelných zbraní. 

včera

Medvěd hnědý, ilustrační foto

Medvěd Wojtek. Zvíře, které před 80 lety pomohlo vybojovat vítězství v bitvě o Monte Cassino

V poslední době k nám ze sousedního Slovenska přicházejí zprávy o napadení lidí medvědem. Soužití člověka a medvěda je doloženo již z dob pravěku, postupem času si toto zvíře lidé dokázali i ochočit. Toho je důkazem například medvěd Wojtek, který se uplatnil v armádě za druhé světové války. Přesně před 80 lety pomohl porazit nacistická vojska v bitvě o Monte Cassino.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Dosud neporažené Švýcarsko si smlslo na neškodném Dánsku, Švédové rozhodli třemi góly během 26 vteřin

Jasnými výsledky skončily sobotní polední zápasy. Zatímco ve skupině A potvrdili Dánové, že se jim na tomto MS i přesto, že se zřejmě vyhnou sestupu, jinak herně nedaří a s favorizovanými Švýcary nakonec prohráli jasně 0:8, v ostravském duelu proti sobě nastoupili suverénně působící Švédové proti obhájcům bronzu z Lotyšska. Ani tento pobaltský účastník přes počáteční vyrovnaný hokej nenašel recept na švédskou reprezentaci, která v tomto utkání přečkala pětiminutové oslabení a po něm rozhodla třemi brankami v rekordním rozmezí 26 sekund. Švédové nakonec vyhráli 7:2 a stejně jako Švýcaři ve skupině A i oni se můžou zatím těšit z neporazitelnosti.

včera

Jakub Záhora (použito se svolením Jakuba Záhory)

Předání Gazy palestinské samosprávě paradoxně zhoršilo kvalitu života Palestinců, uvádí Záhora

Před třiceti lety, 18. května 1994, byla v Pásmu Gazy formálně nastolena palestinská samospráva a Izrael zde omezil svou vojenskou přítomnost. Byť to může tuzemské veřejnosti připadat paradoxní, kvalita života Palestinců se tím zhoršila, konstatuje Jakub Záhora z Pražského centra pro výzkum míru na Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních studií Univerzity Karlovy. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz připomíná, že Izrael se z Pásma Gazy definitivně stáhl s více než desetiletým odstupem, přičemž interpretace motivů tehdejší vlády premiéra Ariela Šarona se velmi různí. Odborník na současný Izrael také nastínil základní argumenty sporu o to, zda Izrael skutečně přestal Pásmo Gazy okupovat, stejně jako důvody, proč v izraelské společnosti nyní sílí hlasy označující předání Gazy Palestincům za základní strategickou chybu.

včera

Český národní tým, ilustrační fotografie.

Nečas myslel na přílet do Prahy hned po skončení v play-off NHL. Pohmožděná žebra vyloučil

Pětadvacetiletý útočník Martin Nečas i přes zpoždění letu z Ameriky do Česka je již v Praze a krátce po připojení k národnímu mužstvu se vyjádřil pro česká média. Uvedl, že prakticky hned po konci v play-off NHL s Carolinou nepřemýšlel nad ničím jiným než nad tím, jak se co nejrychleji přesunout do dějiště světového šampionátu, tedy do Prahy. Jak sám také řekl, nejraději by už nastoupil večer proti Británii a zároveň vyvrátil, že by snad měl něco se žebry.

včera

včera

Polský premiér Donald Tusk na tiskové konferenci v kancléřství předsedy vlády ve Varšavě (Polsko, 14. května 2024).

Po Ficovi je v ohrožení další evropský premiér. Tuskovi vyhrožovali smrtí

Záběry z Handlové, kde došlo k atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica, otřásly ve středu 15. května celým světem. Premiér je nyní stabilizován po náročné operaci, avšak jeho stav zůstává nadále kritický. Tento útok zasáhl nejdůležitějšího člena slovenské vlády, což vyvolalo obavy o bezpečnost v celé Evropě, když se již objevily výhrůžky proti vládám i v jiných zemích kontinentu jen několik dní po události.

Aktualizováno včera

Na Slovensku se začalo rozhodovat o osudu atentátníka na Fica

Specializovaný trestní soud v Pezinku v sobotu poslal do vazby Juraje C., který je obviněn z pokusu o vraždu slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Obviněného dnes k soudu eskortovala policie, na místě panovala přísná bezpečnostní opatření. K atentátu na politika došlo ve středu, zdravotní stav premiéra zůstává vážný, nicméně je stabilizovaný. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy