Kvalifikaci na Grand Prix Monaca vyhrál, Hamilton těžce propadl

Kvalifikace na jednu z ikon mistrovství světa F1, závod v ulicích Monte Carla, je považována za snad nejdůležitější v celém seriálu. V sobotu přinesla jedno velké překvapení - Lewis Hamilton se nedostal do poslední části.

V první části si špice zkoušela poznatky z posledního tréninku, nakonec se do prozatímního čela dostal Max Verstappen, ovšem jeho čas nebyl ještě směrodatný. Daleko dramatičtější byl boj postup do druhé části kvalifikace, který byl od počátku nad síly týmu Sauber. Marcus Ericsson navíc v závěru první části nezvládl nájezd do šikany na nábřeží a "vyzul" si levou zadní pneumatiku - rázem bylo po šancích. Další dramatický okamžik zažil v zatáčce Mirabeau Romain Grosjean - otočil se do protisměru a při návratu do správného směru značně vyděsil oba piloty Toro Rosso. Esteban Ocon, který dopoledne havaroval v druhé šikaně u bazénu a urazil si pravý přední závěs, díky práci mechaniků bojoval o postup do druhé části, ale nakonec v samotném závěru o svou šanci přišel.

Obrovské překvapení přinesla prostřední část. Lewis Hamilton se nemohl dostat do tempa a trčel na 14. místě. Marně se snažil zajet smysluplný čas, bylo vidět, že mu auto plave, což se mu stalo v zatáčkách Massenet i při výjezdu z Casino Square. Jeho úplně poslední šanci zhatil Stoffel Vandoorne, který havaroval prakticky stejným způsobem jako Esteban Ocon v posledním tréninku. Tím pádem se Belgičan vyřadil z možnosti bojovat o dobré umístění v poslední části, což byla škoda, protože mu v té chvíli patřilo 7. místo. Hamilton - pokud nepočítáme penalizace, které ho posunuly startovním polem nazad, se nedostal do Q3 poprvé od GP Itálie 2013. Druhou část ovládly vozy Ferrari, lepší byl Räikkönen před Vettelem, Verstappen se držel na dohled na třetím místě.

Hned první pokus Räikkönena vyrazil soupeřům na chvíli dech - 1.12,296 bylo o více než půl vteřiny lepší než zbytek. Prakticky všichni si nechali případný útok na druhou část kvalifikačních pokusů v Q3. Bottas se na chvíli dostal na druhou příčku, ale vzápětí se Räikkönen ještě zlepšil. Vettel nasadil v posledním možném okamžiku zatlačil na pilu, ale na týmového kolegu nestačil, vzápětí se zlepšil i Bottas, ale i jemu chybělo něco málo na první řadu. Kimi Räikkönen si připsal 17. pole position ve své kariéře - první od Grand Prix Francie 2008.

KVALIFIKACE NA GRAND PRIX MONAKA

1. Kimi RÄIKKÖNEN, Ferrari, 1:12,178 (166,439 km/h)2. Sebastian VETTEL, Ferrari - 0,0433. Valtteri BOTTAS, Mercedes - 0,0454. Max VERSTAPPEN, Red Bull - 0,3185. Daniel RICCIARDO, Red Bull - 0,820

Podrobnou reportáž z kvalifikace najdete na www.f1news.cz.

Související

Max Verstappen

F1: Monackou deštivou "ruletu" vyhrál Verstappen před Alonsem a Oconem

Max Verstappen si po náročném závodě v dešti připsal cenné vítězství Velké ceny Monaka, což mu poskytlo náskok 39 bodů v celkovém hodnocení mistrovství světa. Fernando Alonso skončil na druhém místě s monopostem Aston Martin a cenného ódiového umístění si cení i Esteban Ocon, který získal třetí pozici pro Alpine. Lewis Hamilton a George Russell obsadili čtvrté a páté místo pro tým Mercedes.
Švýcarsko, ilustrační foto

Švýcarsko poruší neutralitu, uvalí sankce. Finsko poskytne Ukrajině zbraně

Švýcarsko přijme sankce proti ruským činitelům a firmám po vzoru postihů Evropské unie a zmrazí také jejich majetek, oznámila dnes švýcarská vláda. Alpská země v posledních dnech lavírovala mezi tradiční neutralitou a solidaritou se Západem a dnešní rozhodnutí je pro ni velice nezvyklé, poznamenávají média.

Více souvisejících

Monako grand prix Lewis Hamilton Ferrari Kimi Räikkönen (F1)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 minutou

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 10 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

USA oznámily obří balík sankcí proti Rusku a zemím, které pomáhají jejich vojenskému průmyslu. Včetně Slovenska

Jedna z největších ruských leteckých společností Poběda (Pobyeda) se také stala terčem amerických protiruských sankcí.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy