Ferrari po 16 letech opět vyhrálo v Monaku, Vettel byl lepší než poleman Räikkönen

Závod v ulicích Monte Carla je považován za ikonický, přestože v mnoha směrem nesplňuje stále přísnější bezpečnostní opatření. Ačkoliv letos nebyli diváci svědky předjížděcích manévrů na čele, k vidění toho bylo opravdu dost.

Start čela závodu proběhl bez jakýchkoli problémů, na pilotech bylo vidět, že si dávají dobrý pozor. Všichni si zachovali své pozice, na chvostu dvojice Wehrlein a Button zajeli na konci 1. kola do boxů a připravili první napínavou chvíli, když mechanici Sauberu vypustili svého pilota přímo před příď Buttona - pilot švýcarského týmu byl vzápětí penalizován pěti vteřinami.

O výsledku závodu rozhodly zastávky v boxech, kam povolal ze špičky jako první svého pilota v 32. kole Red Bull, po Verstappenovi v každém dalším kole následovali další soupeři - Bottas a Räikkönen. Vettel čtyři kola vyčkal a to se ukázalo jako zásadní, protože se na trať vrátil před do té doby vedoucího týmového kolegu. Kimi jako by po ztrátě prvního místa přišel i o motivaci a začal ztrácet.

Závod mohl zdramatizovat výjezd safety caru, k čemuž došlo v 60. kole. V zatáčce Virage du Portier kolidovali Button a Wehrlein, přičemž Němcův sauber skončil na levém boku opřený o bariéru, takže pilot ani nemohl vylézt. Pole se sjelo a kroužilo za zpomalovacím vozidlem šest kol. Nakonec se ale nic nezměnilo, i když to chvílemi vypadalo na možné souboje na 3. - 5. místě mezi Ricciardem, Bottasem a Verstappenem. Ricciardo měl navíc z pekla štěstí, protože hned po restartu kontaktoval levým předním kolem bariéru v zatáčce Saint Dévote.

Hamilton útočil z 13. místa a postupně se propracoval až na sedmé. Do boxů zajížděl jako vůbec poslední, ale v dalším postupu vpřed mu zabránil skvělým výkonem Carlos Sainz jr. Černý den prožily týmy Sauber a McLaren - o kolizi Buttona a Wehrleina už byla řeč, druhý pilot Sauberu Marcus Ericsson ještě v režimu safety caru při návratu do aktuálního kola najel do bariéry v zatáčce Saint Dévote, v čemž ho hned po restartu napodobil Vandoorne, který zapíchl svůj mclaren prakticky do stejného místa. Jako zlého muže lze označit Sergia Péreze, který nejdřív musel do boxů s poškozeným spoilerem po strkanici ve vlásence a v 71. kole v La Rascasse najel do boku Kvjata a vyřadil ho ze závodu. Sám musel do depa a slabou útěchou mu mohlo být nejrychlejší kolo v závodě.

Ferrari vyhrálo v Monaku opět po 16 letech (tehdy vyhrál Michael Schumacher před Rubensem Barrichellem) a zároveň si připsal 90 double ve své historii v F1. V cíli byl zajímavý kontrast radujícího se Vettela a zklamaného Räikkönena, ale tvrdit, že by šlo o záměr nebo týmovou režii ze strany Ferrari je nejspíš přehnané.

KLASIFIKACE GRAND PRIX MONAKA (78 kol)

1. Sebastian VETTEL, Ferrari: 1:44.44,340 (149,105 km/h)2. Kimi RÄIKKÖNEN, Ferrari: - 3,145 3. Daniel RICCIARDO, Red Bull: - 3,7454. Valtteri BOTTAS, Mercedes: - 5,5175. Max VERSTAPPEN, Red Bull: - 6,199

Kompletní a podrobné zpravodajství na www.f1news.cz.

Související

Max Verstappen

F1: Monackou deštivou "ruletu" vyhrál Verstappen před Alonsem a Oconem

Max Verstappen si po náročném závodě v dešti připsal cenné vítězství Velké ceny Monaka, což mu poskytlo náskok 39 bodů v celkovém hodnocení mistrovství světa. Fernando Alonso skončil na druhém místě s monopostem Aston Martin a cenného ódiového umístění si cení i Esteban Ocon, který získal třetí pozici pro Alpine. Lewis Hamilton a George Russell obsadili čtvrté a páté místo pro tým Mercedes.
Švýcarsko, ilustrační foto

Švýcarsko poruší neutralitu, uvalí sankce. Finsko poskytne Ukrajině zbraně

Švýcarsko přijme sankce proti ruským činitelům a firmám po vzoru postihů Evropské unie a zmrazí také jejich majetek, oznámila dnes švýcarská vláda. Alpská země v posledních dnech lavírovala mezi tradiční neutralitou a solidaritou se Západem a dnešní rozhodnutí je pro ni velice nezvyklé, poznamenávají média.

Více souvisejících

Monako grand prix Formule 1 Sebastian Vettel (F1) Ferrari

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy