V kvalifikaci v Rakousku sice dominoval Mercedes, ale nikoli Hamilton

Krátký, rychlý okruh Red Bull Ring prožil dramatickou kvalifikaci, která byla ovlivněna hned několika aspekty. Finální vyvrcholení ovlivnil Romain Grosjean, který se zastavil na trati v tu nejméně vhodnou dobu.

Ještě před kvalifikací bylo známo, že Lewis Hamilton bude na startu závodu penalizován pěti místy kvůli výměně převodovky. Brit však zachoval dekórum a časem 1:05,064 dokázal uspět v první části následován Vettelem. Rozdíl byl pouze v tom, že Lewis měl k dispozici ultraměkkou, Sebastian zase superměkkou. Hamilton si také stěžoval na vibrace pneumatik. Překvapil tým Haas, ačkoliv Grosjean v zatáčce Würth vyjel až do štěrku a Magnussen v náročné zatáčce Remus po přejetí obrubníku zaznamenal poškození levého zadního závěsu. Q1 znamenala konec pro Palmera, Massu, Strolla, Ericssona a Wehrleina. Především Williams byl obrovským zklamáním.

Druhou část zahájil Hamilton na superměkké směsi s evidentní snahou zajistit si výhodu pro start. Sice byl velice rychlý, ale proti hlavním soupeřům jedoucím na ultraměkkých pneumatikách ztrácel. Nejlepší byl Bottas (1:04,640) před Vettelem (1:04,823). V dramatickém dojezdu se prodral do první desítky Ocon a odsunul do druhé poloviny roštu oba McLareny. 

V poslední části Hamilton nebyl prorokem, drobně chyboval a toho využili opět Bottas a Hamilton. Navzdory předchozím závodům se Ricciardo dostal před Verstappena, který však mírně chyboval v zatáčce Remus. Vše se chystalo k finálnímu útoku v poslední minutě, ale záměry špičky zhatil Romain Grosjean, jehož vůz zůstal stát za zatáčkou Remus a žluté vlajky byly nekompromisní. Proklouzl jenom Verstappen, ale ten přehnal enormní snahu a vyletěl z trati za zatáčkou Würth.

V samotném závěru kvalifikace při krátkém obvyklém rozhovoru byli vyzváni Lewis Hamilton a Sebastian Vettel k podání ruky, ale Brit na tuto výzvu ze strany moderátora nereagoval.

KVALIFIKACE NA GRAND PRIX RAKOUSKA

1. Valtteri BOTTAS (SF), Mercedes: 1:04,2512. Sebastian VETTEL (D), Ferrari: 1:04,2933. Lewis HAMILTON (GB), Mercedes: 1:04,4244. Kimi RÄIKKÖNEN (SF), Ferrari: 1:04,7795. Daniel RICCIARDO (AUS), Red Bull: 1:004,896

Lewis Hamilton je penalizován 5 místy na startu

Detailní popis kvalifikace najdete na www.f1news.cz.

Související

Více souvisejících

Rakousko Formule 1 Lewis Hamilton mercedes Valtteri Bottas (F1)

Aktuálně se děje

před 26 minutami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 43 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 6 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Jednání o příměří není ztraceno. Hamás se vrátí do Káhiry, dorazí i ředitel CIA

Delegace palestinského militantního hnutí Hamás odešla z jednání o dočasném příměří v Pásmu Gazy, která se koná v egyptském hlavním městě Káhiře, ale vrátí se na další rozhovory v úterý, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy