Kvalifikace v Maďarsku byla sólem Ferrari, Hamilton na pomyslných stupních vítězů chybí

Závod na Hungaroringu otevírá druhou polovinu sezóny, zároveň je ale poslední Grand Prix před letní přestávkou. S ohledem na těsný rozdíl v průběžné kvalifikaci a povahu okruhu tedy měla kvalifikace zásadní význam.

V paddocku jsme po třech letech viděli opět Paula di Restu, který doslova bleskově musel zaskočit za Felipe Massu. Vedle něj se pozornost maximálně soustředila na tři nejlepší týmy, u kterých se očekávalo, že se poperou o nesmírně cenné pole-position.

V první části hned zkraje vyrazili na trať piloti Mercedesu a vzápětí i Ferrari. Zatímco Hamilton s Bottasem se příliš nepředvedli, Ferrari šli do čela: Räikkönen 1:17,382 a Vettel 1:17,676. McLareny se podle očekávání držely v první desítce, kam se ale ještě před ně vklínil výborný Hülkenberg. Red Bully čekaly až do druhé části Q1, Ricciardo ale neměl nejlepší vstup (1:17,924), ani Verstappenovi se příliš nedařilo (1:17,887). Ve druhé polovině se však všichni zlepšovali, nejvíc Vettel na 1:17,244 a za něj se překvapivě zařadil Verstappen (1:17,266). Di Resta se od svého prvního kola (1:22,289) zlepšil o téměř tři vteřiny (1:19,868) a přenechal Černého Petra Ericssonovi. 

Do druhé části nepostoupili trápící se Magnussen, Stroll, di Resta, Wehrlein a Ericsson. Opět první byli na trati Mercedesy následované Vettelem. Hamilton, stěžující si na vibrace pneumatik, však první pokus zničil vyjetím mimo trať v zatáčce 4, takže jeho čas 1:17,194 vzápětí překonal Vettel (1:16,802). A zatímco u Ferrari a Red Bullu se spokojili s jedním pokusem, Mercedesy vyjely ještě podruhé a Hamilton se prosadil do čela - 1:16,693. Bottas to zkoušel dvakrát, ale poprvé se dostal daleko za okraj trati mezi zatáčkami 5 a 6, podruhé pochybil v závěrečném sektoru, takže si zapsal jediný měřený čas. V této části kvalifikace ukončili své snažení Palmer, Ocon, Kvjat, Pérez a Grosjean.

Bottas, Vettel, Hamilton a Räikkönen - tak vyjeli piloti do poslední části kvalifikace. Bottas stanovil prozatím absolutní maximum - 1:16,631, jenže vzápětí proťal cílovou čáru Vettel a na hony se vzdálil: 1:16,276!!! Räikkönen hodně zaostal (1:16,878) a Hamilton vůbec měřený čas nezajel, opět chyboval v zatáčce 4 a přímo zajel do boxů. Tři a půl minuty před koncem se vydal Hamilton opět na trať, ale jeho předchozí stížnosti na pneumatiky se ukázaly být jako přetrvávající - sice se oproti Q3 zlepšil, ale nedokázal se posunout do čela, vzápětí ho překonal Bottas, ale ani on nestačil na Vettela a všechno uzavřeli piloti Ferrari - Vettel jen o 2 tisíciny zaostal za svým nejlepším časem a Räikkönen se posunul po jeho bok. Na trati zahřáté na 58 stupňů Celsia jeli všichni piloti na superměkkých pneumatikách.

KVALIFIKACE GRAND PRIX MAĎARSKA

1. Sebastian VETTEL (D), Ferrari - 1:16,2762. Kimi RÄIKKÖNEN (SF), Ferrari - 1:16,4443. Valtteri BOTTAS (SF), Mercedes - 1:16,5304. Lewis HAMILTON (GB), Mercedes - 1:16,7075. Max VERSTAPPEN (NL),  Red Bull - 1:16.797

Podrobnou reportáž z kvalifikace naleznete na www.f1news.cz-

Související

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

Více souvisejících

Maďarsko Lewis Hamilton Sebastian Vettel (F1) Valtteri Bottas (F1) Kimi Räikkönen (F1)

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy