KVALIFIKACE: Vettel z posledního místa, Hamilton má 70. pole-position

Malajská kvalifikace byla dramatická od samého počátku, protože se s nečekanými potížemi musel vyrovnat jeden z favoritů Sebastian Vettel. Jak se ukázalo, preventivní výměna motoru se stala pro Němce osudnou.

Podmínky na trati v Sepangu byly náročné: teplota vzduchu 31°C, trať měla o 16°C více, vlhkost vzduchu činila 59 %. Čekalo se, zda Mercedes poladí své vozy, které v trénincích nepodávaly nejlepší výkony. Jenže jeden potenciální favorit už zpočátku měl na kahánku - u Vettelova vozu byl kvůli případným problémům s elektrikou vyměněn motor. Mechanici sice zvládli náročnou činnost za dvě hodiny, ale v průběhu instalačního kola poklesl výkon motoru a Vettel už se na trať nevrátil - tři minuty před koncem konstatovali Ferrariho motoráři, že k vyjetí na okruh nejsou vhodné podmínky. Nezajel tak žádný čas a na startu mu bude patřit poslední místo - předpokládá se, že dostane výjimku i přes nesplněný kvalifikační limit.

V první části se bojovalo především o "přežití", protože bylo jasné, že se špice spokojí se zajetím času "pro klid" a bude odpočívat. Hamilton, Bottas, Räikkönen, Verstappen a Vettel při svém výjezdu dokonce zvolili měkkou směs, zatímco všichni ostatní měli superměkké pneumatiky. Nejrychlejší v této části byl Verstappen (1:31,920) před Bottasem (1:32,254) a Räikkönenem (1:32,277), podle očekávání se do druhé části neprobojovali oba piloti týmu Sauber a Haas plus už zmíněný Vettel.

Druhá část přinesla frontální útok dvojice Verstappen a Räikkönen. Fin se dostal jako prozatím jediný pod 1:31,0 (1:30,926) a Verstappen na něj ztratil pouhých 0,005 vteřiny. Oba pak už druhé pokusy neabsolvovali, takže Hamilton se posunul na první místo časem 1:30,803. Tvrdý boj se odehrál na konci první desítky. Novic Pierre Gasly nezopakoval svůj brilantní výkon z Q1 (1:32,547), byl o 18 setin pomalejší a stejně jako Sainz jr. skončil mimo první desítku. Do té se protáhl už tradičně Hülkenberg, naopak po kvalitním výkonu v Singapuru se propadly oba Williamsy.

Ve třetí části nejdřív stanovil výchozí čas Bottas (1:30,945), ale pak se ukázaly Hamiltonovy kvality. Šel do vedení, i když to nebylo ono kolo ve stylu K.O. soupeřům. Kimi Räikkönen potvrdil své kvality (1:30,308), Verstappen chyboval a časem 1:30,643 dokonce tentokrát nestačil ani na týmového kolegu Ricciarda. O všem rozhodla poslední jízda. Hamilton se zlepšit nedokázal (1:30,143), Bottas sice ano, ale pouze v osobní sféře, na soupeře nestačil. Zlepšil se i Verstappen, zatímco Ricciardo byl tentokrát horší než při prvním pokusu (1:30,759). Klíč k pole-position měl v ruce Räikkönen, ale drobounké probrzdění v poslední zatáčce mu vyneslo jen druhý stupínek.

KVALIFIKACE GRAND PRIX MALAJSIE

1. Lewis HAMILTON (GB), Mercedes - 1:30,0792. Kimi RÄIKKÖNEN (SF), Ferrari - 1:30,1213. Max VERSTAPPEN (NL), Red Bull - 1:30,5414. Daniel RICCIARDO (AUS), Red Bull - 1:30,5955. Valtteri BOTTAS (SF), Mercedes - 1:30,758

Podrobné zpravodajství najdete na stránkách www.f1news.cz.

Související

Ilustrační fotografie

Po cestujících z Číny bude požadovat test i Jižní Korea nebo Malajsie

Po cestujících z Číny bude požadovat test na koronavirus také Jižní Korea. Oznámil to dnes podle agentury Reuters premiér Han Duk-so. Pandemická opatření týkající se osob přijíždějících z Číny přijaly v uplynulých dnech Japonsko či Spojené státy a nejnověji také Španělsko. Měření tělesné teploty a testování odpadních vod z letadel přilétajících z Číny na přítomnost koronaviru zavádí Malajsie. 

Více souvisejících

Malajsie Lewis Hamilton Ferrari mercedes Kimi Räikkönen (F1)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy