McLaren ovládl kvalifikaci na GP Itálie F1, pole position vybojoval Hamilton

Monza - Lewis Hamilton vyhrál kvalifikaci na Velkou cenu Itálie F1 a odstartuje z pole position, vedle něj se do první řady postaví Jenson Button na druhém McLarenu.

Čest domácí stáje Ferrari zachraňoval v Monze Felipe Massa, který skončil třetí, zatímco lídr šampionátu Fernando Alonso, vítěz prvních dvou částí kvalifikace, závěr nezvládl a obsadil ke zděšení místních tifosi až desátou příčku.Massu by měl ve druhé řadě doplnit Paul di Resta, který skončil čtvrtý. Pilot Force Indie však musel předčasně měnit převodovku, a na startu ztratí pět míst. Massovým „sousedem“ tak bude Michael Schumacher.Mistr světa Sebastian Vettel bude startovat až ze třetí řady. K překvapení na účet mistrovské stáje Red Bull však došlo už v prostřední části kvalifikace. Skončil v ní Mark Webber a Vettel se zachránil jen taktak jako devátý. Z posledního, desátého místa postoupil Kimi Räikkönen s Lotusem.Mimo elitní desítku zůstaly také oba Williamsy a oba vozy Toro Rosso. Belgičan Jerome d´Ambrosio, který jel v barvách Lotusu první kvalifikaci od loňské Velké ceny Brazílie, kdy ještě závodil za Virgin, v Monze zaskakuje za hříšníka Romaina Grosjeana. Na start nedělního závodu v Monze se postaví jako šestnáctý, když za sebou nechal Jeana-Erika Vergna z Toro Rosso.Tajenku, kdo v první části kvalifikace vypadne spolu se šesti piloty tří nejslabších týmů, rozluštil už po čtyřech minutách Nico Hülkenberg, jehož vozu Force India odešla převodovka.Jako poslední, sedmnáctý, se zachránil D´Ambrosio, měl ale co dělat, aby odolal náporu Fina Heikkiho Kovalainena za volantem Caterhamu. Narain Karthikeyan v týmu Hispania-HRT poprvé v kvalifikaci předčil svého zkušeného stájového kolegu Pedra de la Rosu.Velká cena Itálie F1 kvalifikace: 1. Hamilton (Brit./McLaren) 1:24,010, 2. Button (Brit./McLarenu) +0,123, 3. Massa (Braz./Ferrari) +0,237, 4. Di Resta (Brit./Force India) +0,294, 5. Schumacher (Něm./Mercedes) +0,530, 6. Vettel (Něm./Red Bull) +0.792, 7. Rosberg (Něm./Mercedes) +0,823, 8. Räikkönen (Fin./Lotus) +0,845, 9. Kobajaši (Jap./Sauber) +1,099, 10. Alonso (Šp./Ferrari) +1,668.

Související

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.
Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

Více souvisejících

Formule 1 kvalifikace

Aktuálně se děje

před 26 minutami

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

USA pomohou Ukrajině v roce 2025 znovu zaútočit a vytlačit Rusy z okupovaných území, oznámil Sullivan

Ukrajina se schválenou vojenskou pomocí Spojených států udrží obranu a v roce 2025 může i zaútočit, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy