Vettel počtvrté v řadě mistrem světa!

INDIE - ZÁVOD; Sebastian Vettel hned po startu přezul pneumatiky, během závodu se vrátil na první místo, vyhrál a slaví čtvrtý titul! Na stupních vítězů ho doprovidili Rosberg a Grosjean.

První desítka je dnes rozdělená z hlediska pneumatik použitých pro start závodu: na středně tvrdých startují Webber, Alonso, Button a Perez, ostatní mají měkké pneumatiky.

Vettel moc dobře nedostartoval, ale první místo před mercedesy uhájil. Perfektně odstartoval Massa - do první zatáčky vjíždí na čtvrtém místě a před třetí zatáčkou předjíždí oba mercedesy.

Alonso si poškodil přední křídlo o Webberovo zadní kolo a propadá se, na 5. místě je Hülkenberg s Räikkönenem a Webberem za zády. Na konci druhého kola jede Alonso pro nové křídlo. V boxech je po druhém kole i Vettel, aby se hned na začátku závodu zbavil měkkých pneumatik. Grosjean se posunul z 17. na 12. místo.

Pořadí na konci 5. kola: Massa, Rosberg, Hamilton, Räikkönen, Webber, Perez, Ricciardo, Button, Sutil, Grosjean, Maldonado, Gutierrez, Bottas, Hülkenberg, Chilton, Di Resta, Vergne, Alonso, Bianchi, Pic.

Zatím vede Massa, na konci 7. kola má náskok 3,5s před Hamiltonem. Räikkönen už na měkkých pneumatikách hodně ztrácí, předjeli ho Webber i Perez. Rosberg a Räikkönen přezouvají v 8. kole.

V 9. kole mění pneumatiky Massa a Hamilton, závod nyní vede rychle jedoucí Webber. Alonso se dlouho zdržel za Vergnem - podařilo se mu jej předjet až v 11. kole, a to už ztrácí na Webbera 38s. Gutierrez dostává penalizaci "průjezd boxy" za ulitý start.

Vettel je velmi rychlý a ve 20. kole předjíždí Pereze, čímž jde na druhé místo! Na Webbera ztrácí už jen 12s. Alonso se po dlouhém trápení dostává před Gutierreze.

Räikkönen ztrácí za pomalejším Hülkenbergem, ale oběma se podařilo předjet Bottase. Na konci 27. kola jede Rosberg podruhé do boxů, na trať se vrací před Alonsem a Grosjeanem. O kolo později poprvé přezouvají Webber a Perez, na původní sadě pneumatik už jedou jen Ricciardo, Sutil, Bottas a Chilton.

Webber s Perezem si rychle odbyli minimalistický stint na měkkých pneumatikách a jedou podruhé do boxů. První je nyní Vettel, 12s před Webberem. Alonso v souboji porazil Buttona, ten jede do boxů už potřetí. Vettel zlepšuje nejrychlejší kolo závodu a dostává povel k šetření pneumatik.

Pouze Sutil jede stále na původní sadě a v 36. kole na třetím místě ztrácí 20s na Vettela, v dalším kole prohrává souboj s Räikkönenem. V 39. kole odstupuje ze závodu Webber - opět má problém s převodovkou, podle další zprávy nefunguje alternátor!

Pořadí na konci 40. kola: Vettel, Räikkönen, Sutil, Rosberg, Grosjean, Sutil, Rosberg, Grosjean, Massa, Hamilton, Perez, Hülkenberg, Di Resta, Bottas, Gutierrez, Ricciardo, Alonso, Maldonado, Veregne, Button, Chilton, Bianchi.

Rosberg je kolem 50. kola nejrychlejším jezdcem na trati, dostává se těsně za Räikkönena. Na rovince je Räikkönen zcela bezbranný a Rosberg se posunuje na druhé místo. Pouhých 8s za Räikkönenem už je jeho týmový kolega Grosjean, oba absolvovali zatím jen jednu zastávku.

Hülkenberg jede do garáže a pět kol před koncem závod vzdává pro technické potíže. Grosjean už je těsně za Räikkönenem a snaží se mu oplatit předjetí na konci minulého závodu. Räikkönenovy pneumatiky už nefungují, během dvou zatáček se propadá za Grosjeana i Massu, blíží se Hamilton a Perez.

Hamilton předjíždí Räikkönena a situace dobře využívá Perez, který se dostal i před Hamiltona. Ten se nevzdává a na další rovince získává ztracenou pozici zpět. Räikkönen jede do boxů, ale zůstává na 7. místě.

Je tu konec závodu a Sebastian Vettel počtvrté v řadě mistrem světa! Nepatrně mu na radosti ubral jen Räikkönen, který mu na nových pneumatikách sebral nejrychlejší kolo závodu. Na stupních vítězů jsou Rosberg a Grosjean.

Vettel vyrábí "koláče" na cílové rovince, vystupuje ze svého vítězného vozu a líbá jej.Výsledky GP Indie zde

Související

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Více souvisejících

Formule 1 Sebastian Vettel (F1)

Aktuálně se děje

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 3 hodinami

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Ebráhím Raísí

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

před 11 hodinami

Íránský prezident Ebráhím Raísí zemřel při pádu vrtulníku. Uhořel i ministr zahraničí

Íránský prezident Ebráhím Raísí a ministr zahraničních věcí Hosejn Amír Abdollahján zahynuli při pádu vrtulníku, který se v neděli v husté mlze zhroutil v hornatém terénu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy