VC USA: Vítězný Vettel, výborný Grosjean, pěkný závod

Austin - Sebastian Vettel s Red Bullem opět bezchybně ujel hned na startu. Na stupních vítězů závodu zajímavých soubojů jej doprovodili Grosjean a Webber.

Očekává se u většiny jezdců jednozastávková strategie. Prvních devět jezdců (a Gutierrez) startuje na středně tvrdých pneumatikách, ostatní mají na startu tvrdé.

Vettel si udržel první místo, ale Webberovi se úvodní zatáčka moc nevydařila a propadl se za Grosjeana a Hamiltona. Perez je před Alonsem, Button předjel Sutila. Sutil však už v prvním kole havaruje po kolizi s Maldonadem a na trati je safety-car. Maldonado má poškozené křídlo, ale pokračuje v jízdě.

Pořadí na konci 1. kola za safety-car: Vettel, Grosjean, Hamilton, Webber, Hülkenberg, Perez, Alonso, Bottas, Di Resta, Ricciardo, Rosberg, Kovalainen, Massa, Button, Vergne, Maldonado, Bianchi, Van der Garde, Pic, Chilton, Gutierrez.

Závod je restartován na konci 4. kola, pořadí se nemění. Rozestupy mezi jezdci se pomalu zvětšují. Maldonado stále drhne předním křídlem o zem, až v 8. kole dostává příkaz k zajetí do boxů, na trať se vrací na 21. místě.

Ve 12. kole vedel Vettel o 5s před Grosjeanem, Hamilton ztrácí dalších 5s. Hamilton však má stále za zády Webbera. Tomu se pomocí DRS daří ve 13. kole Hamiltona předjet. V 17. kole mění pneumatiky Kovalainen.

Ve 20. kole Rosberg předjíždí Ricciarda. V dalším kole jede Button do boxů, o další kolo později Massa. Ve 23. kole jsou v boxech Perez, Di Resta, Rosberg a Ricciardo, následně Bottas.

Perez se snaží dostat před Gutierreze, ale ten využívá DRS a předjíždí Vergneho. Do boxů ve 25. kole jede Hamilton. Vettelův náskok činí už 8s, Webber je stále 5s za Grosjeanem, Hülkenberg už na Webbera ztrácí více než 10s.

V 26. kole dostal nové pneumatiky Alonso a stihl vyjet na trať před Perezem. Vettel vydržel na původních pneumatikách do 27. kola. Ve 19. kole už jede na původních pneumatikách pouze Grosjean, který nyní vede závod. Alonso si pěkně poradil s Gutierrezem. Ve 30. kole konečně přezouvá i Grosjean, na trať se vrací znovu mezi Vettelem a Webberem.

Pořadí po zastávkách na konci 30. kola: Vettel, Grosjean, Webber, Hamilton, Hülkenberg, Alonso, Gutierrez, Perez, Bottas, Di Resta, Kovalainen, Rosberg, Ricciardo, Massa, Button, Vergne, Maldonado, Bianchi, Van der Garde, Pic, Chilton.

Rosberg, předjíždí Kovalainena ve snaze dostat se znovu do TOP-10. Kovalainen však stejně jede do boxů, kde jeho Lotus dostává nové přední křídlo. Rosberg vybrzdil i Di Restu a je 10. Webber se zatím drží sekundu za Grosjeanem. Bottas se, zatím marně, snaží předjet Gutierreze v souboji o 8. místo.

Ve 34. kole Bottas překvapil Gutierreze a předjel jej parádně v nečekaném místě. Webber  najednou jede o sekundu na kolo pomaleji, stěžuje si na vibrace. Grosjean má nyní klid, ale na Vettela ztrácí už 10s.

Webber znovu nalezl rychlost, zajíždí nejrychlejší kolo a opět stáhl Grosjeanův náskok. Massa podruhé mění pneumatiky. Ricciardo útočí na Di Restu, ale bylo to předčasné. Nejrychlejší kolo znovu převzal Vettel a od týmu dostává tradiční upozornění, že potřebuje hlavně šetřit pneumatiky.

Ricciardo se nakonec před Di Restu dostal. Alonso, který na rozdíl od Massy evidentně třetí sadu pneumatik nepotřebuje, se ve 43. kole dostal do sekundy za Hülkenberga a v dalším kole jde před něj na 5. místo (na Hamiltona ztrácí 3s).

Alonso se rychle dotáhl za Hamiltona, ale pod sekundu pro použití DRS se mu nedaří dostat. Webber připravuje útok na Grosjeana, nemůže však vhodný způsob najít a 3 kola před koncem to už vypadá, že Grosjean má v lepším stavu pneumatiky.

Button bojuje o bod za Ricciardovo 10. místo a nakonec vychází z pěkného souboje úspěšně. Poslední kolo zdramatizoval Hülkenberg, který se dokázal dotáhnout za Alonsa a dokonce si od něj vzal zpět své 5. místo, ale Alonso to měl dobře připraveno a znovu se dostal před Hülkenberga.

Vettel je v cíli, 6s za ním přijíždí Grosjean před Webberem. Hamilton měl nakonec klidný dojezd, Alonso musel hájit pozici před Hülkenbergem. Button si bod za 10. místo udržel. V posledním kole si zabojoval Vergne, poslal Gutierreze do hodin.Výsledky GP USA

Související

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Více souvisejících

Formule 1 Sebastian Vettel (F1)

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 53 minutami

před 2 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 2 hodinami

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Ebráhím Raísí

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

před 10 hodinami

Íránský prezident Ebráhím Raísí zemřel při pádu vrtulníku. Uhořel i ministr zahraničí

Íránský prezident Ebráhím Raísí a ministr zahraničních věcí Hosejn Amír Abdollahján zahynuli při pádu vrtulníku, který se v neděli v husté mlze zhroutil v hornatém terénu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy