Lavička dovedl Spartu do Evropské ligy. Narazí nyní na Inter nebo Tottenham?

Praha - Pražská Sparta zachránila čest českého fotbalu v pohárové Evropě a po výhře 3:1 nad Zwolle postoupila do základní skupiny Evropské ligy. „Věřil jsem, že Sparta je schopná i po těch nevýrazných výkonech a dvou prohrách hrát dobrý fotbal," řekl kouč Lavička po zápase.

„Všichni hráči, realizační tým, fanoušci a zaměstnanci mají velkou radost. Hráli jsme za dobré jméno Sparty v Evropě i za celý český fotbal. Jsem moc rád a mám velmi dobrý pocit z toho, jak jsme zápas zvládli," řekl trenér Lavička pro server sparta.cz.

„Soupeř má ve svém středu hodně mladých hráčů, ale prokázali velkou kvalitu a stálo nás hodně sil, abychom postoupili. Soupeř si zaslouží velké uznání, včetně jejich fanoušků, kteří je do Prahy doprovázeli," smekl letenský lodivod před Zwolle.

„Poděkování zaslouží i naši fanoušci, kteří při nás stáli po celý zápas a vytvořili skvělou atmosféru, která nám pomohla k úspěchu," nezapomněl Lavička ani na domácí příznivce, kteří po celý zápas svědomitě Spartu povzbuzovali.

Vstup do utkání ale neměl úřadující český mistr vůbec jednoduchý. „Přečkali jsme na začátku velké šance soupeře a díky skvělým zákrokům Davida Bičíka jsme neinkasovali. Vyčítali nám v poslední době malou produktivitu, ale tentokrát jsme předvedli hodně velkou produktivitu," byl Lavička spokojený se třemi góly v nizozemské síti.

Psali jsme:
Evropská liga: Sparta do dokázala! Zwolle porazila 3:1 a zahraje si Evropskou ligu
 

"Důležitá byla druhá branka Bořka Dočkala před poločasem, která nás nasměrovala do druhého poločasu, kdy jsme pokračovali v aktivitě a nenechali soupeře hrát," měl jasno o klíčovém momentu duelu sparťanský kouč.

V pátek se na Letné dozví, které týmy potkají v základní skupině Evropské ligy. Sparta bude nasazena ve druhém výkonnostním koši. Nenarazí tak s jistotou například na turecký Beşiktaş s Tomášem Sivokem nebo bundesligový Wolfsburg.

To v prvním koši číhají těžké váhy jako Inter Milán nebo Tottenham. I dva slabší výkonnostní koše mohou do případné sparťanské skupiny vykouzlit atraktivní, ale těžké soupeře. Za všechny jmenujme anglický Everton nebo Feyenoord Rotterdam z Nizozemska.

Související

AC Sparta Praha, stadion na Letné

Sparta postoupila do osmifinále Evropské ligy. Galatasaray porazila i díky přesilovce jasně 4:1

O velkém úspěchu může mluvit český klubový fotbal poté, co ve čtvrtek Sparta doma na Letné nakonec celkem jasně porazila turecký Galatasaray Istanbul 4:1 a v součtu s předešlým venkovním výsledkem (3:2 pro Galatasaray) tak postoupila do osmifinále Evropské ligy. V osmifinále dvou evropských soutěží (Evropská liga a Konferenční liga) se tak nacházejí hned tři čeští zástupci. Kromě Sparty se v osmifinále EL představí také Slavia, v osmifinále EKL pak Plzeň.
Fotbal, ilustrační fotografie

Slovácko ztratilo naděje na postup. V dohrávce Konferenční ligy prohrálo s Kolínem

Netradičně v pátek se dohrával duel Evropské konferenční ligy mezi Slováckem a Kolínem nad Rýnem, jenž byl ve čtvvrtek večer po sedmi minutách přeušen kvůli husté mlze. V dohrávaných 83 minutách s nastavením uherskohradišťský klub nezklamal své fanoušky a po celý zápas bojoval o takový výsledek,který by mu udržel naději na postup do jarní fáze soutěže, podobně ale jako ve vzájemném zápase v Německu i tentokrát výrazně o hry promlouval sudí. Ten mimo jiné proti Slovácku nařídil dvě penalty, přičemž z té druhé v 82. minutě Ondrej Duda skóroval a zařídil tak výhru německého celku 1:0.

Více souvisejících

Evropská liga (fotbal) AC Sparta Praha Vítězslav Lavička (fotbalový trenér)

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

RECENZE: Boy Kills World v krvavé lázni zabíjí struhadlem a drží se videoherních kontur

Ačkoli film Boy Kills World se v nabídce českých kin objevil relativně nenápadně, nabízí zběsilou, ujetou a sebeuvědomělou akční jízdu, kde je dějovým tahounem samotné násilí. Postmoderní hříčka sází na nápaditou stylistiku a moralizování zahazuje daleko od zmasakrovaných antagonistů.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy