Evropská liga: Sparta remizovala s Neapolí, Rotterdam ukradl Seville prvenství ve skupině

Praha – Sparta doma přivítala italskou Neapol. Týmy se utkaly v rámci pátého kola Evropské ligy. Zápas nakonec skončil nerozhodně a oba týmy si odvezly po bodu. Sevilla si udělala výlet do Rotterdamu, vyhrát ale nedokázala a bez vstřeleného gólu se vrací domů s porážkou 0:2.

Sparta bude hrát o postup- takový je výsledek součtu bodů po dnešním utkání. Zatímco italská Neapol si už může užívat jistoty postupu do play off, pražská Sparta se musí pořádně soustředit a v následujícím zápase nechybovat.Sparta zatím sice drží první místo ve skupině I, ale pokud by poslední zápas základní fáze prohrála, její příští sok Bern ji v tabulce přeskočí a horší vzájemné zápasy s druhou Neapolí ji šoupnou až na třetí místo. Sparťanům tedy nezbývá, než se pekelně soustředit a potvrdit, že jejich poslední výhra nad Bernem nebyla jen náhoda.Dnes ukázala Neapol, že má pěkné růžky. Italové se na hřišti prosazovali, vedli hru a domácí příliš zlobit nenechali. Když už se ale Sparta dostala do akce, italský brankář měl mezi tyčemi pěkně horko.Dočkal poslal na bránu Italů úctyhodnou bombu už v páté minutě a po jeho vzoru se do sítě tlačili i Hušbauer s Lafatou. Ani jeden z nich ale gólmana nepřekonal a ani Neapoli se nepovedlo přenést herní převahu do výsledkové listiny. Poločas tak skončil 0:0.Po přestávce se role obrátili. Sparta se začala mnohem aktivněji zapojovat do hry a více kontrolovala míč. Paradoxně měla ale méně šancí, než v první půli, kdy byla její hra spíše pasivnějšího rázu.Až v sedmdesáté druhé minutě se ukázal Matějovský a rozezvonil brankovou konstrukci střelou do břevna. Chtělo to ale mířit o trochu níž, míč do brány nesklouzl.Ke konci se ukázali i hosté, slovenský hráč Hamšík poslal krásnou hlavičku směrem ke sparťanské bráně. Tribuny si ale mohli oddechnout, mířil příliš vysoko.Žádný tým tak neprokázal nadvládu a zápas skončil nerozhodně 1:1. Díky lepší bilanci se Spartou, kterou Neapol disponuje, si Italové užívají postupu do play off a Spartu čeká přímý boj o postup v dalším kole.

Sevilla nestačila na RotterdamSevilla se vydala ze Španělska až do dalekého Nizozemí, aby si pojistila svou postupovou pozici a vybojovala si cenné tři body. Rotterdam se ale rozhodl výsledek trošku zkomplikovat, porazil Španělský tým 2:0 a předskočil je tak v tabulce.Dnes Rotterdam doma opanoval utkání a dvěma góly zvítězil. Zápas byl dlouhou dobu nerozhodný, ale Toornstra a Ahmadi tomu učinili přítrž a zvedli domácí fandy ze sedaček.

Kromě Sevilly a Rotterdamu, mají oba zbylé týmy, eventuálně dost bodů na postup. Celé drama se tudíž rozhodne až v posledním kole.Výsledky pátého kola Evropské ligy:KSC Lokeren - Legia Varšava 1:0Branky: 7. Hans VanakenTrabzonspor - Metalist Charkov 3:1Branky: 36. Essaïd Belkalem, 87. Mehmet Ekici, 90+4. Oleksandr Horjajinov (vl.) - 68.Volodymyr HomeňukEA Guingamp - ACF Fiorentina 1:2Branky: 45. Claudio Beauvue (pen.) - 6. Marko Marin, 13. Khouma BabacarDinamo Minsk - PAOK Soluň 0:2Branky: 82. Stefanos Athanasiadis, 88. Stefanos AthanasiadisDynamo Kyjev - Rio Ave FC 2:0Branky: 53. Jeremain Lens, 77. Miguel VelosoAalborg BK - Steaua Bukurešť 1:0Branky: 72. Thomas EnevoldsenSparta Praha - SSC Neapol 0:0Branky:Slovan Bratislava - BSC Young Boys 1:3Branky: 11. Seydouba Soumah - 9. Guillaume Hoarau (pen.), 18. Yuya Kubo, 63. Yuya KuboFK Krasnodar - Lille OSC 1:1Branky: 35. Ari Ferreira - 79. Nolan Roux

VfL Wolfsburg - Everton FC 0:2Branky: 43. Romelu Lukaku, 75. Kevin MirallasFeyenoord Rotterdam - Sevilla FC 2:0Branky: 56. Jens Toornstra, 83. Karim El AhmadiNK Rijeka - Standard Lutych 2:0Branky: 25. Moisés, 34. Andrej Kramarić (penalta)AS Saint-Étienne - Qarabağ Ağdam 1:1Branky: 21. Ricky van Wolfswinkel - 15. Vüqar NadirovInter Milán - Dněpr Dněpropetrovsk 2:1Branky: 30. Zdravko Kuzmanović, 50. Pablo Osvaldo - 16. Ruslan RotanDinamo Moskva - Panathinaikos FC 2:1Branky: 55. William Vainqueur, 61. Aleksej Ionov - 14. Marcus BergEstoril Praia - PSV Eindhoven 3:2nBranky:

Astra Giurgiu - Dinamo Záhřeb 1:0Branky: 50. Sadat BukariCeltic FC - Red Bull Salzburg 1:3Branky: 30. Stefan Johansen - 8. Alan, 13. Alan, 90+2. Naby KeïtaAsteras Tripolis - Beşiktaş JK 2:2Branky: 72. Jerónimo Barrales, 83. Facundo Parra - 15. Demba Ba, 61. Gökhan Töre(penalta)Tottenham Hotspur - FK Partizan 1:0Branky: 49. Benjamin StambouliHJK Helsinky - FC Kodaň 2:1Branky: 29. Gideon Baah, 90+3. Macoumba Kandji - 89. Per NilssonTurín FC - Club Bruggy 0:0Branky:FC Curych - Apollon Limassol 3:1Branky: 31. Berat Djimsiti, 38. Yassine Chikhaoui (penalta), 59. Yassine Chikhaoui (penalta) - 23. Farley RosaVillarreal CF - Borussia Mönchengladbach 2:2Branky: 26. Luciano Vietto, 63. Denis Čeryšev - 55. Raffael, 67. Granit Xhaka

Související

AC Sparta Praha, stadion na Letné

Sparta postoupila do osmifinále Evropské ligy. Galatasaray porazila i díky přesilovce jasně 4:1

O velkém úspěchu může mluvit český klubový fotbal poté, co ve čtvrtek Sparta doma na Letné nakonec celkem jasně porazila turecký Galatasaray Istanbul 4:1 a v součtu s předešlým venkovním výsledkem (3:2 pro Galatasaray) tak postoupila do osmifinále Evropské ligy. V osmifinále dvou evropských soutěží (Evropská liga a Konferenční liga) se tak nacházejí hned tři čeští zástupci. Kromě Sparty se v osmifinále EL představí také Slavia, v osmifinále EKL pak Plzeň.
Fotbal, ilustrační fotografie

Slovácko ztratilo naděje na postup. V dohrávce Konferenční ligy prohrálo s Kolínem

Netradičně v pátek se dohrával duel Evropské konferenční ligy mezi Slováckem a Kolínem nad Rýnem, jenž byl ve čtvvrtek večer po sedmi minutách přeušen kvůli husté mlze. V dohrávaných 83 minutách s nastavením uherskohradišťský klub nezklamal své fanoušky a po celý zápas bojoval o takový výsledek,který by mu udržel naději na postup do jarní fáze soutěže, podobně ale jako ve vzájemném zápase v Německu i tentokrát výrazně o hry promlouval sudí. Ten mimo jiné proti Slovácku nařídil dvě penalty, přičemž z té druhé v 82. minutě Ondrej Duda skóroval a zařídil tak výhru německého celku 1:0.

Více souvisejících

Evropská liga (fotbal) David Lafata Fotbal

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy