Premier League 27. kolo: Arsenal vyhrál nad Evertonem i díky gólu Tomáše Rosického. Liverpool zvítězil nad Manchesterem City, Rudí ďáblové uspěli proti Sunderlandu

Londýn – O víkendu bylo na programu 27. kolo anglické Premier League. Ovšem necelé. Nehrály se totiž dva duely kvůli tomu, že dva londýnské kluby Chelsea a Tottenham hráli spolu finále Capital One Cupu. Znamenalo to tedy, že se o víkendu hrálo osm ligových duelů. V jednom z nich se utkal další z londýnských klubů Arsenal s Evertonem. Klub z Liverpoolu, jenž během týdne dokázal postoupit v Evropské lize UEFA do osmifinálových bojů, nestačil na Arsenal, kterému se naopak na evropské scéně, tentokrát v osmifinále Ligy mistrů nedařilo. Připomeňme, že tým kouče Arséna Wengera minulý týden ve středu prohrál doma s Monakem 1:3. Nyní ale dokázal porazit Everton 2:0 a to i díky trefě českého reprezentanta Tomáše Rosického. V dalším duelu pomohl vedoucí londýnské Chelsea Liverpool, když na svém věhlasném Anfield Road hostil pronásledovatele klubu ze Stamford Bridge v boji o titul, tedy Manchester City. Tým Reds totiž hráče Citizens porazil 2:1. Ke svému dalšímu utkání se postavil i další manchesterský celek, tedy Manchester United. Ten doma na Old Trafford hostil Sunderland a svěřenci Louise van Gaala dokázali vyhrát nad tímto celkem 2:0.

I když byl duel mezi Arsenalem a Evertonem nakonec ze strany domácího klubu úspěšný, ovšem výkon Kanonýrů nebyl nikterak přesvědčivý. Hosté byli totiž vyrovnaným soupeřem Londýňanů a chvílemi byli dokonce aktivnější. Jediným rozdílem, jenž byl nakonec rozhodující, byl fakt, že Everton měl slabou koncovku. Během prvního dějství mohli fanoušci na Emirates Stadium vidět gólové šance a to na obou stranách. Jenže obě byly zakončeny jinak. Zatímco ta ze strany Evertonu, ve které byl Lukaku, skončila úspěšným zákrokem domácího gólmana Davida Ospiny. Ta arsenalská už byla úspěšnější, neboť ve 39. minutě Giroudův volej po rohovém kopu znamenal vedení Arsenalu 1:0. Ve druhých pětačtyřicetiminutách mohli hosté vyrovnat, jenže Aaronu Lennonovi se v obrovské příležitosti nepodařilo dopravit balón do sítě. To se ale podařilo na druhé straně v 89. minutě českému reprezentantovi Tomáši Rosickému, jenž přišel na hřiště během druhého dějství. Jeho rána byla tečovaná a díky tomu tak Arsenal vyhrál nad Evertonem 2:0.

Šlágr kola se odehrával na Anfield Road, kde se domácí Liverpool střetl s druhým týmem ligové tabulky Manchesterem City. Oba kluby hrály v tomto utkání aktivně, ovšem Liverpool měl na rozdíl od hráčů Citizens větší příležitosti. Hned v prvních dvou z nich byl hlavním aktérem Adam Lallana. Nejprve vyslal na bránu gólmana Joea Harta střelu, kterou anglický reprezentační brankář vyrazil a druhá jeho akce nakonec sice gólem skončila, ovšem gól naplatil, neboť byl máván a pískán ofsajd. Do třetice všeho dobrého. Právě toto úsloví na Anfield Road platilo, neboť třetí šance týmu Reds už byla úspěšná. Běžela 11. minuta, když byl u míče na hranici pokutového území Henderson, ten nádhernou střelou otevřel skóre zápasu, 1:0. Radost z vedení ale nemusela trvat na liverpoolské straně dlouho. Už po pár minutách se k míči díky výtečné obránce za obrannou linii domácích dostal Sergio Agüero, tehdy ale akce skončila trefou do tyče. Ve 25. minutě se už Sergio Agüero mohl radovat z vyrovnávacího gólu, protože právě Agüerovi nahrál David Silva a prvně jmenovaný hráč přiťukl balón svému kolegovi v útoku Edinu Džekovi a ten už zblízka prostřelil gólmana Mignoleta, 1:1. Zatímco první poločas byl celkem pohledný a obě mužstva se snažila hrát aktivně, tak druhý poločas už byl z obou stran velmi opatrný. První větší vzrušení tak přišlo až v 75. minutě, kdy si Liverpool vrátil na svou stranu vedení nad manchesterským celkem. To se osmnáct metrů před brankou rozhodl k zakončení Philippe Coutinho. Joe Hart byl proti této střele bezmocný. Následně to mohlo být opět vyrovnané. Jenže Agüerova střela pouze lízla vzdálenější tyč. V závěru zápasu pak přidat třetí gól Liverpoolu Sturridge, jenž ve druhém poločase přišel na hřiště jako střídající hráč, ten se ovšem po zaváhání Yayi Tourého a přihrávky právě na něj od spoluhráče Hendersona nakonec z gólu neradoval, neboť střílel jen těsně mimo. Dokonce to mohlo skončit remízou 2:2 ovšem David Silva nebyl ve své příležitosti úspěšný. Duel tak nakonec skončil výsledkem 2:1 pro Liverpool.

Do duelu Manchester United vs. Sunderland vstoupili lépe domácí Rudí ďáblové a jako první mohl slavný velkoklub poslat do vedení Wayne Rooney, jenž po rohovém kopu, který zahrával Ángel di María, hlavičkoval mimo a nepřipsal si tak vytouženou branku, kterou už nevstřelil osm zápasů. To ale bylo tak ze strany domácích v první půli všechno, neboť svěřenci kouče Louise van Gaala nepředváděli zrovna pastvu pro oči. Možná by bylo ještě dobré zmínit šanci Ashleyho Younga, který se rozhodl ke střele z voleje, tu ale odrazil John O´Shea do břevna. Výkonu Manchesteru United neprospíval ani Ángel di María, jenž opět nepředvedl to, co od něj nizozemský lodivod týmu očekává a tak musel Van Gaal sáhnout ke střídání už před začátkem druhého dějství. Do něj tak nastoupil Adnan Januzaj. Obrana Sunderlandu dlouho pomáhala svému gólmanovi udržet čisté konto, přišla vvšak na řadu 66. minuta, ve které unikal na bránu Falcao, to ho pak v šastnáctce zastavil faulem O´Shea. Sudí následně odpískal pokutový kop, což by nebylo nic překvapivého, překvapivá ale byla červená karta pro Wese Browna. Rozhodčí si v tomto případě spletl hráče. Penaltu pak v gól proměnil Wayne Rooney, 1:0. Od tohoto okamžiku uběhlo pět minuta už to bylo o dvě branky. Tehdy ji vstřelil opět Rooney, když dorážel předchozí střelu Januzaje, kterou ještě gólman Sunderlandu Pantilimon dokázal vyrazit. V závěru pak Ander Herrera sice vstřelil gól, ovšem ten nakonec neplatil kvůli ofsajdu. Manchester United tak vyhrál 2:0.

Konečné výsledky 27. kola anglické Premier League:

Liverpool - Manchester City 2:1Branky: 11. Henderson, 75. Coutinho - 25. Džeko

Manchester United - Sunderland 2:0Branky: 66. (z pen.) a 84. Rooney

Arsenal - Everton 2:0Branky: 39. Giroud, 89. Rosický

West Ham United - Crystal Palace 1:3Branky: 76. Valencia - 41. a 63. Murray, 51. Dann

Burnley - Swansea 0:1Branka: 64. Trippier (vl.)

Newcastle - Aston Villa 1:0Branka: 37. Cissé

Stoke City - Hull City 1:0Branka: 71. Crouch

West Bromwich Albion - Southampton 1:0Branka: 2. Berahino

POŘADÍ
KLUB ZÁPASY
SKÓRE BODY
1. Chelsea
26 56:22
60
2. Manchester City 27
57:27 55
3. Arsenal
27 51:29 51
4.
Manchester Utd. 27
46:26 50
5. Liverpool
27 40:30
48
6.
Southampton 27 38:20 46
7. Tottenham
26 41:36
44 8.
Swansea 27
31:34 40
9. West Ham 27 39:33
39
10.
Stoke 27
31:34 39
11. Newcastle
27 32:42
35
12. Crystal Palace 27
31:38 30
13. West Bromwich
27 25:34 30
14.
Everton 27
33:39 28
15. Hull
27 25:36
26
16.
Sunderland 27 22:38 25
17 QPR
26 27:45
22 18.
Burnley 27
25:45 22
19. Aston Villa 27 13:37
22
20.
Leicester 26
24:42 18

Související

Ronaldo, Cristiano

Chování Ronalda je na legendu Manchesteru United moc. Vyzvala ho k odchodu z klubu

Kolem hvězdného portugalského fotbalového útočníka Cristiana Ronalda je v posledních dnech živo a to především proto že před pár dny opustil předčasně lavičku a odešel tak do kabiny ještě před koncem ligového duelu s Tottenhamem. Kouč Rudých ďáblů Erik ten Hag na to reagoval tak, že ho nenominoval na další ligový duel s Chelsea, na čež se Ronaldo za své chování omluvil. Podle klubové legendy Garyho Nevilllea by pro United bylo nejlepší, kdyby s Ronaldem okamžitě ukončila spolupráci.
Chelsea FC

Prohra se Záhřebem byla poslední kapkou. Vedení Chelsea se rozloučilo s Tuchelem

Fotbalistům londýnské Chelsea se nevydařil vstup nejen do nové sezóny anglické Premier League, na jejímž začátku ze sedmi dosavadních kol Londýňané vyhráli jen třikrát a nachází se tak aktuálně na šestém místě ligové tabulky, ale i do nové sezóny Ligy mistrů. Hned v prvním zápase totiž na hřišti Dinama Záhřeb prohráli 0:1 a to už bylo na vedení Blues příliš a rozhodli se tak ukončit spolupráci s koučem Thomasem Tuchelem.

Více souvisejících

Premier league Arsenal FC Tomáš Rosický

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 34 minutami

Aktualizováno před 43 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Češi začnou nejvíce umírat na rakovinu, varují lékaři. Onemocní jí polovina lidí

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy