Synot liga 22. kolo: Lafata vstřelil 150. gól a pomohl k výhře Sparty nad Hradcem 0:3. Plzeň i přes neproměněnou penaltu vyhrála nad Ostravou, Klokani zachránili bod z Edenu až v závěru

Praha – O velikonočním víkendu se na scénu po reprezentační pauze vrátila česká nejvyšší fotbalová soutěž Synot liga. Ta měla na programu již 22. kolo. V rámci tohoto kola se spolu utkaly týmy Hradce Králové a pražské Sparty, ta tentokrát vyhrála bez jakéhokoli kontroverzního momentu, ale naprosto přesvědčivým výkonem a to výsledkem 0:3. Na tuto výhru letenského klubu pak v neděli odpověděla vedoucí Viktoria Plzeň, která hrála v Ostravě. Ostravský gólman Pavlenka se opět ukázal proti top týmu ligy při penaltě, kterou zahrával Daniel Kolář a kterou Pavlenka opět chytil. Přesto ale Západočeši vyhráli 0:2. Zajímavé utkání sliboval souboj mezi dvěma vršovickými kluby, tedy mezi Slávií a Bohemians 1905. V pražském Edenu se hrál velmi tvrdý zápas, během kterého padla i červená karta. Ta se ukázala v tomto derby jako rozhodující a díky tomu tak hosté z Ďolíčku uzmuli výhru Slávii v poslední minutě základní hrací doby.

V úvodních minutách duelu mezi Hradcem Králové a pražskou Spartou byli hosté viditelně aktivně a tlačili na defenzivu Východočechů. Tehdy ovšem sparťanští ztroskotali vždy na slušně chytajícím domácím gólmanovi Koubkovi. V následujících minutách pak začali více útočit i hradečtí, po třiceti minutách hry se ale hostům povedlo skórovat, konkrétně Václavu Kadlecovi. „Votroci" pak chtěli všem dokázat, že výkon, který na svém hřišti předvedli na začátku jara i proti Plzni, nebyl náhodný a i proti Spartě si vytvořili hned několik velikých příležitostí. Žádná z nich ovšem gólem neskončila. Naopak se během druhé půli dvakrát trefili Sparťané. Nejprve se v 64. minutě trefil Lafata, pro nějž to byl již 150. gól v kariéře, a pak se v 87. minutě z gólu radoval i Ladislav Krejčí. Duel tak skončil jasnou výhrou Sparty 0:3.

Do první velké příležitosti se v duelu Baník Ostrava vs. Viktoria Plzeň dostali domácí, konkrétně Milan Baroš, jenž byl podobně jako v duelu proti Spartě opět vůdcem svého týmu. Šance Milana Baroše se udála po 21 minutách hry. Po půlhodině hry se mohl konečně změnit stav tohoto utkání. To tehdy totiž v ostravském pokutovém území stáhl na zem Lučič pronikajícího Mahmutoviče a sudí tak po delším váhání ukázal na puntík. Následnou penaltu pak rozehrál Daniel Kolář, ovšem proti němu vynikl výtečný gólman Jiří Pavlenka. Ten jako by to proti top týmům ligy uměl a stejně jako proti Spartě, tak v zápase i proti Plzně zneškodnil pokutový kop a tentokrát i nadvakrát. Do druhého poločasu vyslal na hřiště trenér Koubek Hořavu a byl to dobrý tah. Západočeši totiž poté ožili a právě tento hráč nakonec vstřelil otevírací gól tohoto duelu. V 59. minutě se v prostoru zpoza vápně rozhodl ke střele a přesně se trefil. Poté se hosté dostali k rozehrávce rohovému kopu, na jehož konci pak byl náběh Františka Rajtorala, jenž nikým nehlídán hlavičkoval přesně do Pavlenkovy sítě. Zápas tak skončil výsledkem 0:2 pro Plzeň.

Hlavním hrdinou zápasu mezi Slávií a Bohemians 1905 byl Vukadinovič. Ten nejprve v 55. minutě otevřel skóre tohoto „tramvajového" derby. Svou parádní střelou obstřelil hostující gólmana Zlámala. Uběhlo pár minut a Vukadinovič se zapsal do historie tohoto velmi tvrdého utkání znovu, tentokráte ovšem negativně. Po ostrém zákroku, který v tu chvíli snad nikdo nemohl chápat, musel předčasně opustit hřistě. Sudí Příhoda mu totiž ukázal červenou kartu. A nejspíš to, že hrála Slavia o deseti lidech, umožnilo hostům vyrovnání tohoto duelu. V 89. minutě měli k dispozici výhoru volného přímého kopu z velmi slušné vzdálenosti. Ten zahrával Mikuš, jenž nádhernou střelou tedy nakonec vyrovnal na konečných 1:1.

Konečné výsledky 22. kola české fotbalové Synot ligy:

Hradec Králové - Sparta Praha 0:3Branky: 31. V. Kadlec, 64. Lafata, 87. Krejčí

Dukla Praha - Slovácko 0:0

Příbram - Jihlava 1:1Branky: 54. Suchan - 25. Tlustý

České Budějovice - Jablonec 0:3Branky: 60. Lengyel (vl.), 65. Mingazov, 90. Crnkič

Teplice - Mladá Boleslav 5:0Branky: 8. Táborský, 20. Litsingi, 31. Potočný, 65. Litsingi, 90. Salami

Slavia Praha - Bohemians 1905 1:1Branky: 55. Vukadinovič - 89. Mikuš

Baník Ostrava - Viktoria Plzeň 0:2Branky: 59. Hořava, 88. Rajtoral

Slovan Liberec - Brno 1:0Branka: 81. Bakoš

POŘADÍ
KLUB ZÁPASY
SKÓRE BODY
1. Plzeň
22 50:16
56
2. Sparta 22
38:9 51
3. Jablonec
22 41:16 47
4.
Ml.Boleslav 22
32:25 36
5. Teplice
22 36:26
32
6.
Slovácko 22 32:31 29
7. Dukla
22 24:31
28 8.
Jihlava 22
22:26 27
9. Brno 22 24:27
26
10.
Příbram 22
25:34 26
11. Slavia
22 30:34
25
12. Ostrava 22
16:28 25
13. Bohemians 1905
22 24:32 23
14.
Liberec 22
25:31 19
15. Hradec
22 18:38
18
16.
Budějovice 22 19:52 18

Související

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.
Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

Více souvisejících

Fotbalová 1. liga ČR David Lafata Fotbal

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy