Los LM i EL: Bayern se v LM utká o finále s Barcelonou, Juventus s Realem. Jsou známá i semifinále Evropské ligy

Nyon - V pátek se ve švýcarském Nyonu konal los semifinálových dvojic jak Ligy mistrrů UEFA, tak i Evropské ligy UEFA. Co se týče prvně jmenované evropské klubové soutěže, tak v ní se o finále utkají proti sobě Bayern Mnichov a Barcelona. V dalším semifinále se střetnou Juventus Turín a Real Madrid. Své semifinálové duely zná, jak už bylo zmíněno, i Evropská liga. Tam se spolu utkají Neapol s Dněpropetrovskem a Sevilla s Fiorentinou.

Guardiola se vrátí na místo činu, na Camp Nou

Oba semifinálové duely Ligy mistrů UEFA slibují velmi zajímavou podívanou, ovšem dvojboj mezi Bayernem Mnichov a Barcelonou bude mít ještě navíc pikantní příchuť a to konkrétně díky osobě nynějšího kouče německého celku, jímž je Josep Guardiola. Ten totiž v nedávné minulosti trénoval ještě katalánskou Barcelonu, se kterou dokázal vyhrát hned 14 trofejí. S Messim a spol. dokázal Guardiola dvakrát zvítězit i v Lize mistrů. Nyní se bude tedy tento španělský trenér naopak snažit Barceloně zatarasit cestu za dalším titulem v této prestižní soutěži.

"Mám před Barcelonou obrovský respekt a jsem moc vděčný za dobu, kdy jsem v ní působil. Samozřejmě pro mě bude výjimečné vrátit se domů. Určitě to přinese hodně emocí. Ale mým úkolem je nyní dovést Bayern k postupu do finále." Takové byly první Guardiolovy reakce na zjištění, že jeho celek z Mnichova bude hrát o postup právě s Barcelonou.

Svou reakci na los sdělil médiím i viceprezident katalánského velkoklubu Jordi Mestre: "Bude to zajímavé, protože Guardiola nás pochopitelně výborně zná, ale my zase známe jeho. Trenér Luis Enrique byl dlouho jeho spoluhráčem." "Kvůli Pepovi to bude mimořádný zápas. Pro mě, fanoušky i pro hráče. Ale chceme hlavně uspět v obou zápasech a postoupit," řekl pro změnu samotný kouč klubu z Pyrenejského poloostrova Luis Enrique.

Vzájemné zápasy těchto dvou mužstev v minulosti však hovoří jasně o tom, že pokud má s někým Barcelona problém, tak rozhodně s bavorskou mašinou. Z osmi posledních vzájemných střetnutí totiž vyhrála Barcelonou v pouze jednom případě. "Pro nás to bude velmi těžký souboj, i když by nebylo fér říkat, že s Juventusem či Realem bychom to měli snazší. Každopádně v úterý jsme proti Portu odehráli jeden z nejlepších poločasů v historii Ligy mistrů. Proti Barceloně tak ale budeme muset zahrát všechny čtyři poločasy," řekl k této skutečnosti svoje i ambassador Bayernu Paul Breitner.

Pikantní souboj to nebude pouze pro kouče Guardiolu, ale i Rafinha Alcantara z Barcelony a Thiaga z Bayernu. Tito dva jsou totiž sourozenci.

Stará dáma se bude snažit překazit plány Realu na obhajobu trofeje

Ve druhém semifinálovém dvojzápase se utkají Juventus Turín a Real Madrid. Ten obhajuje vítězství této soutěže z minulého ročníku. Nyní určil los jako dalšího soka tohoto madridského celku turínskou Starou dámu. Tito dva soupeři si tak zopakují semifinálové klání, které se konal před dvanácti lety. Mimochodem, bylo to naposledy, kdy se Juventus dostal mezi čtyři nejlepší této soutěže a tehdy tam hrál i Pavel Nedvěd. "Tehdy jsme postoupili. Jsem moc rád, že jsme po 12 letech zpátky a znovu proti Realu. Budou to vzrušující zápasy. Věřím, že předvedeme dva skvělé výkony, a uvidíme, na co to bude stačit," věří nynější ředitel tohoto klubu.

Co se týče Evropské ligy UEFA, tak tam se v boji o finále, které se bude konat v polské Varšavě, spolu střetne Neapol vedená koučem Rafaelem Benítezem a ukrajinský Dněpropetrovsk, jenž je nejpřekvapivějším účastníkem semifinálových bojů této soutěže a který dokázal přejít včera přes Bruggy. Další italský celek, tentokrát Fiorentina se utká o postup se Sevillou, která zase pro změnu i díky pohledné včerejší odvetě (2:2) dokázala přejít přes Zenit Petrohrad. 

Los Ligy mistrů UEFA 2014/2015 - semifinále

Juventus Turín - Real MadridBayern Mnichov - Barcelona

První zápasy se hrají 5. a 6. května, odvety 12. a 13. května

Los Evropské ligy UEFA 2014/2015 - semifinále

Neapol - Dněpr DněpropetrovskSevilla - Fiorentina

První zápasy se hrají 7. května, odvety 14. května

Související

AC Sparta Praha, stadion na Letné

Sparta je blíže svému novému útočišti. FAČR souhlasila s nabídkou na vybudování stadionu na Strahově

Mistrovský klub fotbalové pražské Sparty dostal na posledním jednání valné hromady Fotbalové asociace ČR (FAČR) zelenou pro výstavbu nového stadionu na místě dnes chátrajícího areálu na Strahově. Sparta tak uspěla jako jediný zájemce v rámci mezinárodní soutěže o využití areálu se stadionem Evžena Rošického na Strahově s nabídkou ve výši zhruba 1,8 miliardy korun. Připomeňme, že tento areál je ve vlastnictví FAČR. Nyní její výkonný výbor bude jednat se Spartou, přičemž cílem těchto jednání bude uzavření smlouvy o budoucí realizační smlouvě. Spartu jako vítěze této soutěže pak asociace schválila téměř jednomyslně, jen čtyři delegáti se hlasování zdrželi.
AC Sparta Praha, stadion na Letné

Aby si Sparta začala hledat nového trenéra. Podle médií se měl Priske dohodnout s Feyenoordem

Vypadalo to pro mistrovskou fotbalovou Spartu na klidné léto, během něhož bude posilovat kádr tak, aby se dokázala připravit na očekávané boje o účast v Lize mistrů. Jenže nyní to vypadá, že bude muset řešit nejožehavější otázku v tuzemském fotbale. Kdo ji vlastně bude trénovat? Jak nizozemská, tak i dánská média mají už totiž za hotovou věc, že se dánský stratég Brian Priske dohodnul s Feyenoordem Rotterdam, přičemž smlouvu s tímto klubem by mohl podepsat už během příštího týdne. Zbývá se už jen prý domluvit na výši odstupného se Spartou.

Více souvisejících

Fotbal Bayern Mnichov FC Barcelona

Aktuálně se děje

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Joe Biden

Americké zbraně na Moskvu nezaútočí, zdůraznil Biden

Spojenými státy poskytnuté zbraně nesmí Ukrajina použít k útoku na ruské hlavní město Moskvu, uvedl americký prezident Joe Biden ve čtvrtek. Kyjev s nimi sice může útočit na území Ruska, ale povolení ze strany Washingtonu má své omezení. 

včera

včera

včera

Policisté zajistili místo tragické střelby na Filozofické fakultě UK. (21.12.2023)

Policie při útoku na FF UK nepochybila. Inspekce ale vidí prostor pro zlepšení

Žádný z příslušníků policie není podezřelý z trestného činu v souvislosti se zásahem při tragické prosincové střelbě v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, uvedl ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Vít Hendrych na čtvrtečním jednání sněmovního bezpečnostního výboru. Inspekce však vidí prostor pro zlepšení policejní činnosti při podobných událostech. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Bitva o Normandii, Operace Overlord - americký hřbitov a památník padlých

80 let ode Dne D: Na hrdinství spojenců nesmíme zapomenout, 6. června 1944 se otevřela cesta k Paříži

Přesně před 80 lety, dne 6. června 1944 započala operace Neptun, lépe známá pod názvem vylodění v Normandii nebo Den D. Šlo o největší námořní invazi v historii a odstartovala osvobození evropského kontinentu z područí německé nacistické okupace. Tato akce byla součástí rozsáhlejší operace Overlord, jejímž cílem bylo ovládnutí celé Normandie, respektive severní Francie. 

včera

včera

včera

včera

Vladimír Putin na summitu Rusko Afrika 2023

Putin opět blouzní. Rusko podle něj válku na Ukrajině neazačalo

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu prohlásil, že Rusko a USA jsou v "neustálém kontaktu" ohledně možné výměny vězňů, která by mohla zahrnovat i propuštění amerického novináře Evana Gerškoviče, jenž byl minulý rok zatčen kvůli obvinění ze špionáže. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

Putin řekl, jaký dopad budou mít volby v USA na vztahy s Ruskem

Ruský prezident Vladimir Putin dnes prohlásil, že výsledek amerických prezidentských voleb neovlivní rusko-americké vztahy. Tuto informaci přinesla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy