Finále dvou nehrajících Čechů: oslavenec Kozák, nebo legenda Rosický?

Londýn - 134. finále FA Cupu přinese duel Arsenalu s Aston Villou. Jinými slovy – narazí na sebe dva celky českých legionářů.

Patrik Berger. Vladimír Šmicer. Petr Čech. Milan Baroš. A naposledy Tomáš Rosický. Co jméno, to pojem. Všechny tyhle osobnosti českého fotbalu mají jedno společné: vyhrály FA Cup. V sobotu večer se do elitní společnosti může zařadit i Libor Kozák.

Ovšem spíš jen symbolicky. Útočník Aston Villy nehrál od loňského ledna, kdy si zlomil nohu. Momentálně laboruje se zády a ve finále pro něj zbyla role diváka. Je to škoda – právě dnes slaví 26. narozeniny. Dárek by si tedy mohl dát přímo na hřišti, ale tyhle úvahy jsou bezpředmětné.

Ostatně, britská média informují o tom, že bývalý kanonýr Lazia Řím může být jedním z hráčů, kteří v rámci letní čistky Aston Villu opustí. Nový manažer Tim Sherwood si totiž chce přivést své vlastní posily. Zatím pracoval s materiálem, který mu před třemi měsíci po svém odchodu zanechal odvolaný Paul Lambert. A mezi jeho koně patřil právě Kozák, posila z léta 2013 za 6,5 milionu eur.

Zatím však moc nemohl přesvědčit o svých kvalitách. V současném působišti nastoupil jen k 14 ligovým zápasům, v nichž dal čtyři branky. Rok a půl ho nikdo neviděl hrát fotbal a ani sám Sherwood asi netuší, co od něj po tak dlouhé pauze může očekávat. V takovém případě je třeba být nanejvýš opatrný, aby se nic neuspěchalo. Podívejte se, jak je na tom po podobně vleklých zdravotních problémech jiný talentovaný útočník Tomáš Necid. Kdysi měl nakročeno k závratné kariéře a dnes obléká dres průměrného týmu nizozemské ligy.

Přál bych Kozákovi, aby se dokázal vrátit aspoň takový, jaký byl před zraněním, ale bude to mít abnormálně těžké. Villans nemohou nic riskovat. Už letos málem sestoupili a nakonec se udrželi až díky příchodu Sherwooda na poslední chvíli. V příští sezoně je navíc může čekat Evropská liga, takže budou potřebovat skutečně mimořádně kvalitní a široký kádr. Jestliže ještě minimálně na rok udrží kanonýra Christiana Bentekeho, bude navíc pro našeho reprezentanta prakticky nemožné dostat se do sestavy. A aby ve svém věku vysedával na lavičce, na to je zase až příliš dobrý a perspektivní.

Opavského odchovance tedy provází velká smůla, ale pokud v létě udělá ten správný krok, může toho ještě hodně dokázat. Za rok se koná mistrovství Evropy a tam by mohl našemu národnímu mužstvu hodně pomoci. Potenciál už v minulosti naznačil. Vzpomeňte si třeba na to, jak zlobil v minulé kvalifikaci favorizované Italy.

Právě pro úspěch reprezentačního celku jsem si přál, aby změnil prostředí druhý český finálový zástupce – Tomáš Rosický. Ten se sice v sobotu večer může radovat z obhajoby trofeje, kterou s Arsenalem dobyl už loni, ale otázkou je, zda ho vůbec uvidíme v akci. Za poslední dva měsíce odehrál za Kanonýry jen devět minut v ligovém střetnutí se Sunderlandem.

Přitom nejen já, ale i fanoušci Arsenalu volají po tom, aby nastupoval častěji. Vidí jeho nezpochybnitelný přínos. Zkušenost, přehled, zápal pro hru, přesné přihrávky, kreativitu, energii. Divím se dvěma věcem: proč manažer Arséne Wenger nestaví českého záložníka častěji (třeba v zápasech, kdy se nedaří) a zároveň proč Rosický souhlasil s prodloužením smlouvy. Vždyť obdobnou situaci si už prožil na podzim, kdy rovněž jen paběrkoval.

Je nás víc takových, kteří by Rosického ještě chtěli vidět v dresu pražské Sparty v české lize, kterou by ohromně zvedl. Fanoušci Letenských dokonce pořádají petiční akce, jsou ochotni se na hvězdnou posilu složit. Bohužel, není to nic platné. Finální ortel nezávisí na nich, ale na hráči. Ten se rozhodl zůstat na Emirates Stadium, kde příští rok zaokrouhlí své působení na rovnou dekádu.

Je tedy už v podstatě žijící legendou. Ale nerad bych, aby se stal jen nějakým inventářem, který se občas opráší a vytáhne ze skříně. To by si nezasloužil. Věřím, že ať by hrál kdekoli, stále by měl svému týmu co dát.

Snad jej tedy spatříme v dnešním finále aspoň na chvíli, tak jako před rokem, kdy v prodloužení proti Hullu střídal a pomohl dotáhnout zápas do úspěšného konce. Podobnou roli mu přisuzuji i dnes. Arsenal je pro mě totiž favoritem a očekávám, že zápas o poslední cennou trofej této sezony zvládne.                                                                       

Související

Ronaldo, Cristiano

Chování Ronalda je na legendu Manchesteru United moc. Vyzvala ho k odchodu z klubu

Kolem hvězdného portugalského fotbalového útočníka Cristiana Ronalda je v posledních dnech živo a to především proto že před pár dny opustil předčasně lavičku a odešel tak do kabiny ještě před koncem ligového duelu s Tottenhamem. Kouč Rudých ďáblů Erik ten Hag na to reagoval tak, že ho nenominoval na další ligový duel s Chelsea, na čež se Ronaldo za své chování omluvil. Podle klubové legendy Garyho Nevilllea by pro United bylo nejlepší, kdyby s Ronaldem okamžitě ukončila spolupráci.
Chelsea FC

Prohra se Záhřebem byla poslední kapkou. Vedení Chelsea se rozloučilo s Tuchelem

Fotbalistům londýnské Chelsea se nevydařil vstup nejen do nové sezóny anglické Premier League, na jejímž začátku ze sedmi dosavadních kol Londýňané vyhráli jen třikrát a nachází se tak aktuálně na šestém místě ligové tabulky, ale i do nové sezóny Ligy mistrů. Hned v prvním zápase totiž na hřišti Dinama Záhřeb prohráli 0:1 a to už bylo na vedení Blues příliš a rozhodli se tak ukončit spolupráci s koučem Thomasem Tuchelem.

Více souvisejících

Premier league Tomáš Rosický Libor Kozák

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Češi začnou nejvíce umírat na rakovinu, varují lékaři. Onemocní jí polovina lidí

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy