Sparta je v Moskvě i s Lafatou, ten ale opět nenastoupí. Změny však v základu budou

Moskva - Boj o miliony z fotbalové Ligy mistrů pro české kluby začne už dnes večer. Zatímco mistrovská Plzeň letí ke svému prvnímu duelu v rámci 3. předkola této soutěže do Izraele, kde se střetne s tamním celkem Maccabi Tel Aviv (od 19:30), od 18:15 začne svůj duel pražská Sparta, která pro změnu navštíví Moskvu, kde se o snad solidní výsledek popere s tamním CSKA. Kouč Zdeněk Ščasný vzal s sebou do ruské metropole i kanonýra loňského ročníku Davida Lafaty, jenž je však v současné době zraněn a do duelu s moskevským týmem tak nenastoupí.

„Je tady s námi, ale spíše aby mužstvu svou přítomností pomohl. Nedovedu si představit, že bych Davida do takového zápasu už poslal," odůvodnil kouč letenských Zdeněk Ščasný to, proč s sebou nakonec Davida Lafatu vzal. Pražská Sparta se bude pokoušet o postup do vysněných základních skupin Ligy mistrů, kde byli Pražané přítomni naposledy před deseti lety. "CSKA je silný soupeř. Věříme si, že podáme stoprocentní výkon - pak by to měl být rovnocenný duel a bude šance postoupit. Nejsme favorit, ale odhodlání máme," věří svému klubu jeho majitel Daniel Křetínský.

Kouč Zdeněk Ščasný médiím sdělil, že do duelu s CSKA Moskva nastoupí Sparta ve změněné sestavě oproti úvodnímu ligovému duelu v Jihlavě, kde se Sparťanům příliš nedařilo a nakonec tam remizovali 0:0. „Nějaké změny v sestavě budou. Nejde jen o jeden zápas, třeba Steinhöfer neměl optimálních posledních deset dnů. Uvažuji také o tom, že se do základní sestavy vrátí Costa," řekl konkrétně Ščasný.

Právě nepovedený vstup do sezóny ovšem zamotal hlavu trenérovi CSKA Moskva Leonidu Sluckijovi, jenž tak jen těžce připravoval svůj celek na ten český. „Příprava na utkání nebyla jednoduchá, protože Sparta odehrála jen jeden soutěžní zápas. Trenér navíc v přípravě měnil rozestavení. Sice máme videa ze všech soupeřových zápasů v přípravě, ale moc nám to nepomohlo, protože nemám moc ponětí o skutečné síle Sparty..." přiznal ruský kormidelník.

Co se týče týmu CSKA Moskva, tak tlomu se naopak úvod ruské ligy povedl, když prvnío dva duely vyhrál a přitom ani jednou nemusel jejich brankář do své sítě pro balón. Nejen ruská média však upozorňují na to, že během těchto dvou zápasů neukázal moskevský tým všechno. „Jak jsme CSKA viděli, čeká nás hodně silný a stabilizovaný soupeř. Hrají dlouho pohromadě, navíc pod jedním trenérem. Chtěl bych, abychom v útoku zrychlili, pak bychom mohli uspět. Všimli jsme si, že soupeři, kteří proti CSKA chtěli jen bránit a hrát odzadu, tak neuspěli," poukázal na své další poznatky ohledně hry ruského celku Ščasný, jenž bude nejspíše i nadále praktikovat rozestavení 3-5-2, ve kterém místo Portugalce Paixaa bude tentokráte k vidění další jiná posila a to Fatai.

Kromě něj v sestavě uvidíme i Mario Holka, který bude mít na starost tříčlennou sparťanskou defenzivu. „Složení včetně halvbeků je nové, ještě si musí sednout. Ale v tom bych problém neviděl. Proti CSKA půjde o to najít si cestu, jak překonat jejich blok a dostat se do jejich zadních řad," říká Holek.

Související

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.
Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

Více souvisejících

Fotbal AC Sparta Praha David Lafata

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy