Problém číslo 6. Vrba musel nahradit Sivoka Holkem

Praha - Už ve čtvrtek bude hrát česká fotbalová reprezentace další zápas v rámci kvalifikace na mistrovství Evropy 2016, které se bude konat ve Francii. Svěřenci kouče Pavla Vrby nastoupí v Plzni proti Kazachstánu, v neděli pak bude hrát další kvalifikační duel tentokrát v Lotyšsku. A Pavlu Vrbovi stále přibývají vrásky na čele. Den před utkáním s Kazachy se totiž zranil během tréninku obránce Tomáš Sivok, vyšetření ukázala zlomená žebra a tudíž tak bude tento zkušený obránce v současné době hrající v tureckém Bursasporu nahrazen sparťanským zadákem Mario Holkem.

Jde tak již o šestého zraněného, který nebude oproti poslednímu kvalifikačnímu duelu na Islandu Pavlu Vrbovi k dispozici. Přpomeňme, že už před tím mu scházeli následující hráči: Tomáš Rosický, Jaroslav Plašil, Lukáš Vácha, Václav Pilař a Tomáš Necid. Co se týká prvních čtyř jmenovaných hráčů, tak ti jsou po operaci kolene. „Zranění nám nominaci velmi komplikovala, je jich víc. Pro nové hráče to však může být impuls a pro nás zase pozitivní změna. Noví hráči jsou schopní to zvládnout," říkal Vrba před zveřejnění nominace na nadcházející dvojutkání, aniž by věděl, že ho ještě čeká jedna změna v obraně.

„Hodně mě to mrzí, ale nejsem ve stavu, abych pomohl klukům na hřišti. Problémy se žebrem jsem si přivezl ze sobotního ligového utkání, kdy jsem do něj dostal nepříjemný úder. Přijel jsem na sraz reprezentace a věřil, že se do kvalifikačních zápasů situace zlepší, dva tréninky jsem zvládl v pohodě. Ale při tom úterním se problémy vrátily a teď mě bolí každé nadechnutí," řekl ke svému zranění i k tomu, co poté následovalo, samotný Sivok.

K jeho zranění se vyjádřil i lékař národního týmu Petr Krejčí: „Zpočátku nešlo o vážné zranění, Tomáš se cítil dobře, tréninky absolvoval naplno, ale včera po jednom ze soubojů došlo k výraznému zhoršení jeho stavu a následná vyšetření magnetickou rezonancí prokázala zlomeninu žebra. Znamená to, že Tomáš bude tři až čtyři týdny v klidu."

V Plzni, kde se hraje ve čtvrtek od 20:45 s Kazachstánem, bude i přesto Sivok přítomen, ovšem pouze na tribuně. Do Lotyšska, kde se hraje v neděli od 18:00, však už obránce s mužstvem neodcestuje. Co se týče Mario Holka, tak ten má na svém kontě pouze osm reprzentačních startů. Kouč Pavel Vrba ho však nejspíše do základu proti Kazachům nepostaví, zřejmě uvidíme v neděli na hřišti Marka Suchého. "Sivok, který patřil v dosavadním průběhu kvalifikace k hráčům, na nichž jsme stavěli, má zlomené žebro a není možné, aby nastoupil. Máme ale hráče, kteří pravidelně nastupují v zahraničních klubech, a věřím, že ho nahradí," řekl přesně k tomuto kouč Vrba.

Vrba: Proti Kazachům vyšlu nečekaná jména

Na středeční tiskové konferenci kouč Pavel Vrba nastínil jak by mohla vypadat  základní jedenáctka, kterou vyšle v neděli večer na plzeňský trávník. Nejprve připomněl, že má na soupisce hned několik reprezentačních nováčků, kteří v současnosti nastupují v ligových mužstvech. „Hlavně jsem věděl, že se musí změnit středová řada. I proto jsem sledoval víc hráčů než dřív, i proto jsem povolal nováčky, kteří se mi líbili na ligové scéně i v pohárových zápasech svých týmů," řekl konkrétně. Na soupisce totiž nalezneme taková jména jako Pavelka (Liberec), Skalák (Mladá Boleslav) či Frýdek (Sparta). „Budu na nich chtít, aby i v reprezentaci hráli tak, jako ve svých klubech. Ostatně, proto se do ní dostali," řekl Vrba a pokračoval: „Je dost velká pravděpodobnost, že se někdo z nich dostane na hřiště od prvních minut." Není však ještě jisté, kdo to z těchto hráčů nakonec bude. Dle posledního tréninku mají největší šanci dostat se do základu David Pavelka a Jiří Skalák. "Objeví se hráči, které by možná nikdo nečekal," řekl pouze Vrba.

Kouč také varoval před soupeřem, jenž může hrozit především ze standardních situací. „Však jsme také hráčům ukázali několik momentů, v nichž chybovali a na které se budou muset dát pozor. Víme, že soupeř je při zahrávání standardních situací nebezpečný. Potvrdil to proti nám, ukázal to i v dalších zápasech." Vrba pak také připomněl úspěch kazašského fotbalu na evropské scéně, což také mimojiné dokazuje to, že je fotbal v této asijské zemi na vzestupu. „Každý reprezentační trenér má radost, když mají mužstva jeho země na klubové úrovni úspěchy. Kazaši je mají, my také, proto je logické, že jak já, tak i kouč našeho čtvrtečního soupeře využije hodně hráčů z těchto mužstev." Jen pro připomenutí, do základních skupin Ligy mistrů se totiž, na rozdíl od našich klubů, dostal překvapivě jeden kazašský a to Astana.

Související

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.
Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

Více souvisejících

Fotbal Tomáš Sivok (fotbalista) Pavel Vrba (fotbalový trenér)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy