Blatter navzdory vyšetřování zůstane prezidentem FIFA

Curych - Sepp Blatter (79) chce zůstat prezidentem Mezinárodní fotbalové federace FIFA až do únorových voleb. Přitom ho švýcarské úřady vyšetřují hned v několika kauzách.

Blatter se dnes objevil v curyšském sídle FIFA poprvé od minulého týdne, kdy byl u výslechu jako podezřelý v případu zpronevěry a zneužití pravomoci.

Blatter čelí obvinění, že v roce 2005 prodal tehdejšímu místopředsedovi FIFA Jacku Warnerovi vysílací práva pro středoamerickou oblast na mistrovství světa hluboko pod cenou.

Dalším bodem vyšetřování je podezřelá platba z roku 2011, kdy Blatter z účtů FIFA poslal současnému šéfovi UEFA Michelu Platinimu dva miliony švýcarských franků. Mělo jít o odměny za práci, kterou bývalý francouzský reprezentant pro světovou federaci odvedl v letech 1999 až 2002.

"Co se tohoto případu týče, prezident Blatter švýcarským úřadům řekl, že pan Platini měl s FIFA platný zaměstnanecký vztah a byl od roku 1998 jeho poradcem. Vysvětlil vyšetřovatelům, že platby byly řádnou odměnou za odvedenou práci a ničím jiným," uvedli Blatterovi právníci.

Související

Bývalý šéf FIFA Sepp Blatter

Bývalí fotbaloví šéfové Blatter a Platini byli zproštěni obvinění z finančního podvodu

Soud ve švýcarské Belinzoně neshledal ani u bývalého šéfa Mezinárodní fotbalové federace FIFA Seppa Blattera, ani u bývalého šéfa Evropské fotbalová unie UEFA Michela Platiniho žádnou vinu a zprostil je tak obvinění z finančního podvodu. Řešila se podezřelá platba ve výši 2 milionů švýcarských franků (v přepočtu zhruba 148 milionů korun), kterou měl před jedenácti lety poslat Blatter Platinimu. Oběma tak hrozilo až pětileté vězení, nakonec se mu ale vyhnuli. Prokuratura se hodlá proti tomuto soudnímu verdiktu odvolat.
Sepp Blatter, bývalý šéf FIFA

Bývalí šéfové UEFA a FIFA Platini a Blatter půjdou před soud. Obžalovali je z podvodu

Bývalí předsedové Evropské fotbalové unie UEFA a Mezinárodní fotbalové federace FIFA Michel Platini a Sepp Blatter půjdou před soud poté, co oba švýcarské úřady obžalovaly z finančního podvodu. Zmiňovaným švýcarským úřadům se nepozdává ten fakt, že v roce 2011 přistálo na účtě Michela Platiniho od Seppa Blattera dva miliony dolarů a to za údajnou poradenskou činnost.

Více souvisejících

Sepp Blatter (FIFA) FIFA

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Čtvrteční nehodu vlaku bez strojvedoucího šetří i policie

Policie vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který odjel bez strojvedoucího a po několika kilometrech vykolejil mezi Čisovicemi a Měchenicemi. Případem se zároveň zabývá i Drážní inspekce. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy