Hříšník Limberský si v říjnu nezahraje, Vrba však jeho absenci komentovat odmítl a hrozil svým odchodem

Praha - V úterý zveřejnil na tiskové konferenci kouč české fotbalové reprezentace nominaci na poslední dva zápasy evropské kvalifikace, které se odehrají 10.10. a 13.10. Češi se postupně střetnou doma s Tureckem a venku s Nizozemskem. Podle očekávání se do nominace nevešel obránce David Limberský, který tak dostal další trest za svůj prohřešek, tedy nedávnou autonehodu v opilosti a i za nevhodnou "řidičovu" oslavu gólu v Příbrami. Na tiskové konferenci však došlo k nečekané aférce, když jinak klidný kouč Pavel Vrba odmítl odpovídat novinářům na otázky ohledně Davida Limberského a hrozil pak dokonce odchodem. V nominaci jsou volná ještě poslední dvě místa, ty Vrba zaplní po čtvrtečních duelech českých klubů v Evropské lize.

Před zmíněnými závěrečnými dvěma má česká reprezentace postup na mistrovství Evropy, které se bude příští rok konat ve Francii, díky předchozím výsledkům již zajištěný, i tak to nebudou tyto duely o ničem. Jak Turecko, tak Nizozemsko budou nadálku bojovat o třetí místo zaručující baráž, ze které by ještě mohly týmy na vysněný závěrečný turnaj postoupit. Kromě toho bude taktéž na dálku bojovat Česko s Islandem o první místo v tabulce. Jak už bylo výše zmíněno, oba závěrečné duely této kvalifikace si však nezahraje od těch předchozích obránce David Limberský. Přitom právě on zařídil díky svému gólu v Lotyšsku na začátku září postup do Francie.

Za jeho nynější neúčast v reprezentaci může jeho nedávná autonehoda a i kontroverzní oslava branky, kterou vstřelil krátce po tomto incidentu v Příbrami. Když se zástupci médií ptali Vrby na "nenominaci" plzeňského hřišníka, reagoval na dotazy tohoto typu jinak klidný kouč až nečekaně podrážděně. "Není nominovaný, protože jsem se tak rozhodl. Myslím, že o Davidovi bylo napsáno dost. Budu se bavit pouze o zápasech s Tureckem a v Nizozemsku a pouze o nominovaných hráčích. Když napíšete, jaká je nominace, veřejnost to jistě pochopí," řekl na jednu z otázek o Limberském Vrba, který pak pokračoval v takřka v Mourinhových manýrech a novináře odkázal na mluvčího reprezentace Ondřeje Lípu, aby si právě s ním domluvili speciální tiskovku na téma "Limberský". Nechtěl ani okomentovat tvrzení šéfa českého fotbalu Mirtoslava Pelty, že se s Vrbou ohledně Limberského a jeho reprezentování shodli. "To se zeptejte pana předsedy, já nebudu komentovat pana předsedu," řekl konkrétně.

Pokud se Limberský ani dodatečně skutečně nedostane do této nominace, znamenalo by to pro něj jednak ztrátu 40 000 korun, které dostává jednotlivý hráč jako startovné a jednak o prémie v případě, že by v nadcházejících dvou duelech reprezentace bodovala. Může také klidně získat nižší odměnu za postup mužstva dlo Francie, než ostatní jeho spoluhráči.

Kdo ale je rozhodně v této nominaci, tak to je duo lfotbalistů hrající v Synot lize Jiří Skalák (Mladá Boleslav) a David Pavelka (Liberec). Oba hráči se už představili v září a o další nominaci si tak hlasitě řekli nejen díky svým výkonům v lize. Díky ligovým výkonům v poslední době si však o nominaci řekl plzeňský Milan Petržela, jenž se ve skvělém světle ukázal především v posledním duelu s Libercem. "Patřil k nejlepším hráčům na hřišti. V poslední době se chytnul a hrál velmi dobře i zápasy předtím. Milan si o nominaci řekl," uvedl k tomu kouč. Ten se zase musí smířit s tím, že opět nemůže nasadit dlouhodobě zraněného Tomáše Rosického. "Tomáš ještě netrénuje úplně naplno, trénuje individuálně. Pořád je tam tréninkový deficit. V momentě, kdy odehraje nějaké minuty za Arsenal, počítáme s tím, že se v nominaci objeví," ujišťuje veřejnost Vrba. Co se týče gólmanů, tak jeden z duelů bude chytat Petr Čech, druhý duel by měl být zase brance Tomáš Vaclík. Ještě ale není jasno v jakém.

Duel s Tureckem je na programu v sobotu 10. října od 20:45 na pražské Letné, 13. října pak nastoupí reprezentace v Amsterdamu. "Myslím, že je to úplně ideální dvojzápas. Zápasy s Tureckem a v Nizozemsku jsou přesně ty zápasy, kdy hráče nemusíte motivovat. Je to optimální i tím, že někteří hráči mohou dostat víc prostoru, než dostávali v minulých utkáních," zakončil Vrba.

Nominace A-týmu na duely s Turky a Nizozemci:

Brankáři: Petr Čech (Arsenal), Tomáš Vaclík (Basilej), Tomáš Koubek (Liberec)

Obránci: Theodor Gebre Selassie (Werder Brémy), Mario Holek (Sparta), Pavel Kadeřábek (Hoffenheim), Michal Kadlec (Fenerbahce), Filip Novák (Midtjylland), Václav Procházka (Plzeň), Marek Suchý (Basilej)Záložníci: Vladimír Darida (Hertha Berlín), Bořek Dočkal (Sparta), Ladislav Krejčí (Sparta), David Pavelka (Liberec), Milan Petržela (Plzeň), Jaroslav Plašil (Bordeaux), Jiří Skalák (Mladá Boleslav), Josef Šural (Liberec)

Útočníci: David Lafata (Sparta), Tomáš Necid (Bursaspor), Milan Škoda (Slavia).

Související

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.
Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

Více souvisejících

Fotbal Pavel Vrba (fotbalový trenér) David Limberský (fotbalista)

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 4 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 4 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy