Před předáním Zlatého míče si Španělé zadělali na slušnou ostudu +VIDEO

Barcelona - Mnoho hlasů hovoří o fotbalu jako o oblasti zkorumpované, dávno postrádající úroveň dřívějších rytířů zeleného trávníku. To platí prakticky pro celý svět a stále se objevují nové případy toto negativní tvrzení dokazující.

Pojďme nyní pro jeden příklad do španělské La Ligy, z jejíhož prostředí mimochodem pocházejí všichni tři finální kandidáti na Zlatý míč FIFA, který bude dnes slavnostně v Curychu předán. Pokud pomineme únik informací, o kterém jsme již informovali, učinila Královská španělská fotbalová federade (RFEF) rozhodnutí, nad kterým se v lepším případe dá jen kroutit hlavou. 

Připomeňme si děj - středeční zápas španělského poháru Copa del Rey mezi městskými rivaly FC Barcelona a Espanyol Barcelona měl třaskavou atmosféru už jenom proto, že v předchozím víkendu se hrál zápas stejných soupeřů, ovšem na hřišti Espanyolu, který skončil remízou 0:0 a sudí Gonzáles Gonzáles při něm rozdal osm žlutých karet. Utkání ve středu bylo ještě vyhrocenější. Domácí "Blaugranas" vyhráli sice 4:1, ale o průběhu leccos napovídá fakt, že rozhodčí Munuera vytáhl tentokrát deset žlutých kartonků a hned dva červené. Všechno mělo dohru po zápase, kdy problematický Uruguayec Luis Suárez čekal na soupeře v tunelu před kabinami a nazval je odpadem. Munuera tuto okolnost uvedl v zápise a RFEF prostřednictvím Francisca Ruia Sáncheze udělil Suárezovi dvouzápasový trest v pohárových utkáních.

(zdroj: youtube.com)

Potud je vše v pořádku. Katalánci se ovšem rozčilují, že brankář Espanyolu Esteban Pau López v druhém poločase vědomě a opakovaně dupl mimo boje o míč na holeň Lioneli Messimu, což lze doložit záznamem z utkání - rozhodčí si ničeho nevšiml a Paul ani nebyl potrestán kartou. Média se k celé situaci vracejí s tím, že šlo o brutální a cílený zákrok, který mohl pro Argentince znamenat i vážné zranění. FC Barcelona sice nepodala žádost k jeho potrestání, s ohledem na vážnost incidentu tak mohl ale učinit RFEF. Nestalo se tak a Pau López z incidentu vyvázl bez trestu.

Jeden fanoušek Barcelony na webu uvedl přirovnání, které je možná nadsazené, ale podstatu vystihuje: je to, jako kdyby vám za výhrůžku, že někoho zabijete, dali podstatně vyšší trest, než kdybyste někoho doopravdy zabili. Pořád se hovoří o ochraně hráčů, na rukávy se jim našívají emblémy s nápisem Fair Play, a pak se proti vědomému násilí nijak nebojuje. Musí opravdu dojít k těžkému zranění, aby to s některými lidmi pohnulo? Vždyť si stačí připomenout jiný případ - 16. září 2015 v utkání Ligy Mistrů byl další barcelonský hráč Rafinha Álcantara faulován hráčem AC Milán Radjou Nainggolanem tak brutálně, že se od té doby na hřišti neobjevil a dosud nemá své zranění doléčeno. Hříšník byl potrestán žlutou kartou a nepostihl jej žádný další trest.

Související

Lionel Messi

Messimu brzy vyprší smlouva s PSG. Údajně je v kontaktu i s Barcelonou

Vzhledem k tomu, že jednomu z nejslavnějších současných fotbalistů světa Argentincovi Lionelu Messimu se blíží konec dvouleté smlouvy s jeho současným zaměstnavatelem, tedy s Paris Saint Germain, není divu, že se v zákulisí začínají rozbíhat spekulace o tom, kam povedou jeho další kroky. Olej do ohně jako první přilil viceprezident FC Barcelona Rafa Yuste. Právě on se totiž nechal slyšet, že mistr světa z loňského roku je se svým bývalým zaměstnavatelem v kontaktu. 

Více souvisejících

FC Barcelona Fotbal fotbal liga mistrů

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

NATO míří k tomu, aby překročilo červené čáry na Ukrajině, varuje Maďarsko

Severoatlantická aliance intenzivnějším financováním války na Ukrajině činí mílové kroky směrem k tomu, aby překročila dříve stanovené červené čáry. Podle agentury MTI to prohlásil šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy