Premier League 31. kolo: Leicester i Arsenal vyhrály, Liverpool ztratil dvoubrankové vedení. Manchesterské derby zvládly Rudí ďáblové

Londýn - Hned několik velmi zajímavých momentů nabídlo již 31. kolo anglické fotbalové Premier League, které bylo posledním před nadcházející reprezentační přestávkou. První tři týmy, které by rády získaly ligový titul, své zápasy zvládly. Vedoucí Lišky z Leicesteru vyhrály 1:0 na hřišti týmu Crystal Palace, druzí Kohouti z Tottenhamu porazili nováčka z Bounemouthu 2:0 a třetí londýnský Arsenal se pak na hřišti Evertonu radovali ze zisku tří bodů díky výhře 2:0. Aktuálně čtvrtý Manchester City by se také samozřejmě rád dotáhl na první Leicester, v manchesterském derby proti United před domácím publikem ale neuspěli. Na toto pak nebude v dobrém vzpomínat ani Liverpool, jenž ve svém zápase v Southamptonu vedl již 2:0, domácí celek ale stihl do konce duelu stav otočit a tak nakonec vyhrál Southampton 3:2.

Do 34. minuty si museli fanoušci na stadionu, kde své domácí zápasy hraje Crystal Palace, na první gólovou trefu utkání s vedoucím Leicesterem. Naneštěstí pro domácí fanoušky to však byly právě hostující Lišky, které skórovaly. To se tehdy dostal v šestnáctce k přízemnímu centru hostující kanonýr Vardy, jenž svou přihrávkou našel Alžířana Mahríze a právě on, i díky tomu, že nebyl nikým bráněn, dokázal otevřít skóre tohoto utkání. Pro fotbalistu pocházející ze severní Afriky to byl mimochodem již šestnáctý gól v této sezóně. Ani druhá pětačtyřicetiminutovka nic nezměnila na tom, že si Lišky připsaly už šestou výhru z posledních osmi zápasů. A to i přesto, že právě v této části hry se rozhodli domácí k většímu tlaku. Fotbalisté Crystal Palace se snažili všemi možnými způsoby o vyrovnání nepříznivého výsledku, nepovedlo se to ani irskému stoperovi Damienu Delaneymu, který už v nastaveném čase trefil pouze břevno. Leicester tak udržel vedení a vyhrál tak 0:1.

Ani do duelu s Evertonem nemohl kouč londýnského Arsenalu Arséne Wenger o nasadit jak Tomáše Rosického, tak i gólmana Petra Čecha. I bez nich se tak Londýňané snažili o zlepšení své bilance z posledních zápasů, jelikož v těch předchozích třech si tento klub z Emirates Stadium dokázal připsat na své konto pouhý bod. Do duelu s Evertonem však nastoupil v plné parádě a už po sedmi minutách hry Alexis předal balón svou průnikovou přihrávkou Welbeckovi, jenž nejprve kličkou obehrál gólmana Roblese a pak už jen rozvlnil síť, 0:1. Blížil se konec prvního dějství, když se Arsenal rozhodl k rychlému protiútoku, na jehož konci byl Iwobi unikající bránícím hráčům, konkrétně pak Morimu, díky tomu tak Arsenal vedl již o dvě branky. Pro devatenáctiletého forvarda z Nigérie ve službách londýnského celku to tak byl vůbec první gól v tomto mužstvu. Ve druhé půli se podařilo Londýňanům tento dvoubrankový náskok uhájit a tak tedy Arsenal nad Evertonem vyhrál 2:0.

Vzhledem k sobotnímu vítězství Leicesteru musel kromě Arsenalu odpovědět výhrou samozřejmě i další pronásledovatel Lišek, tedy Tottenham. Ten hostil v rámci tohoto kola nováčka z Bournemouthu. Hostující celekse ani pořádně ještě nerozkoukal a už prohrával, neboť krátce po úvodním hvizdu rozběhli Kohouti akci, kterou začal gólman  Lloris, jenž našel na pravé straně Walkera, ten pak poslal centr do šestnáctky, kde byl přítomen Kane a právě tento forvard otevřel skóre zápasu, 1:0. Uběhla první čtvrthodina hry a na stadionu Tottenhamu se jásalo podruhé. Byl to opět Kane, kterému se podařilo opět poslat míč do sítě. Útočníka Kohoutů tehdy dokázal uvolnit Alli a gólman Boruc pak neměl v podstatě žádnou šanci na to zlikvidovat Kaneovo zakončení, 2:0. Hostující fotbalisté se poté na nic moc nezmohli a byl to spíš Tottenham, který byl u balónu. A když krátce po obrátce zvýšili domácí na 3:0 a kupodivu to byl opět Kane, jenž si tak připsal již 22. trefu v této seoně, bylo vítězi rozhodnuto.

Jediným pronásledovatelem Lišek, kterému v tomto kole nepřistály na jeho konto další tři body za vítězství, byl Manchester City. A stalo se to zrovna při manchesterském derby. To se nyní konalo na Etihad Stadium, kam tedy přijeli svěřenci kouče Louise van Gaala, tedy fotbalisté Manchesteru United. A byli to tedy Rudí ďáblové, kteří se nakonec radovali z výhry a byl to osmnáctiletý mladík Rashford, objev této sezóny a talent anglického fotbalu, jenž v 16. minutě vstřelil první a zároveň tak jediný gól derby. Mimochodem, Rashford se stal nejmladším střelcem v historii, který se kdy trefil v tomto derby. Ovšem nemuselo zůstat jen u tohoto gólu. Hosté mohli vést i o dva, kdyby ovšem tvrdou ránu Martiala gólman Hart nezlikvidoval. Martial se do šance dostal i ve druhé půli a opět proti reprezentačnímu gólmanovi neuspěl. A i když musel Martial kvůli zranění v 50. minutě předčasně opustit hrací plochu, byl to právě on, který byl rozhodně nejlepším hráčem Citizens. Na hřiště tak místo Martiala přišel exsparťan Bony Wilfried, ten však výkon svého spoluhráče nikterak nepředčil. A protože se neprosadili jak Agüero, tak Navas, Manchester United vyhrál 0:1 a naopak bleděmodrému celku se titul vzdálil.

Hodně divoký zápas byl k vidění na hřišti Southamptonu, kam přijel Liverpool. Ten totiž vedl již po dvaceti minutách hry už 2:0 a to po trefách Coutinha a Sturridge. Zdálo se tak tedy, že klub z Anfield Road míří za celkem pohodlným vítězstvím. Navíc mohli svěřenci kouče Jürgenna Kloppa klidně vést i 3:0, kdyby ještě v prvním poločase Allen proměnil jednu ze svých dvou velkých šancí, na výtečného gólmana Forstera však neměl. Do druhé půle nastoupil ve stoperské dvojici  Liverpoolu i Slovák Škrtel, ovšem ten by nejradši na toto druh dějství zapomněl. Druhá půle na svém začátku nabídla penaltu Southamptonu, kterou zavinil právě Škrtel, jenž zatáhl za dres Pellého, domácí ale tuto příležitost neproměnili. Snížit pak mohl i Mané, jeho střelu k tyči vyrazil brankář Mignolet. Southampton začal být čím dál aktivnější a svůj gólostroj nastartoval v 64. minutě a fanoušci Liverpoolu tak jen zírali, co se to v poslední půlhodině tohoto utkání děje. Prvním, komu se tedy podařilo za domácí skórovat, byl Mané, jenž se trefil po Pellého přihrávce. V 83. minutě pak druhou branku přidal naopak Pellé, který síť rozvlnil po sklepnutí od Longa. O tři minuty později pal uzavřel gólový účet tohoto zápasu Mané, jenž vstřelil svůj druhý gól opět ve spoluprácis Pellém. Southampton tak k radostii svých příznivců dokázali otočit stav z 0:2 na konečných 3:2.

Konečné výsledky 31. kola anglické Premier League:

Everton - Arsenal 0:2Branky: 7. Welbeck, 42. Iwobi

Chelsea - West Ham United 2:2Branky: 45.+3. a 88. (z pen.) Fábregas - 17. Lanzini, 61. Carroll

Crystal Palace - Leicester 0:1Branka: 34. Mahríz

Watford - Stoke City 1:2Branky: 86. Deeney - 18. Walters, 51. Joselu

West Bromwich Albion - Norwich City 0:1Branka: 50. Brady

Swansea - Aston Villa 1:0Branka: 53. F. Fernández

Newcastle - Sunderland 1:1Branky: 83. Mitrovič - 44. Defoe

Southampton - Liverpool 3:2Branky: 64. a 86. Mané, 83. Pellé - 17. Coutinho, 22. Sturridge

Manchester City - Manchester United 0:1Branka: 16. Rashford

Tottenham Hotspur - Bournemouth 3:0Branky: 1. a 16. Kane, 52. Eriksen

Související

Ronaldo, Cristiano

Chování Ronalda je na legendu Manchesteru United moc. Vyzvala ho k odchodu z klubu

Kolem hvězdného portugalského fotbalového útočníka Cristiana Ronalda je v posledních dnech živo a to především proto že před pár dny opustil předčasně lavičku a odešel tak do kabiny ještě před koncem ligového duelu s Tottenhamem. Kouč Rudých ďáblů Erik ten Hag na to reagoval tak, že ho nenominoval na další ligový duel s Chelsea, na čež se Ronaldo za své chování omluvil. Podle klubové legendy Garyho Nevilllea by pro United bylo nejlepší, kdyby s Ronaldem okamžitě ukončila spolupráci.
Chelsea FC

Prohra se Záhřebem byla poslední kapkou. Vedení Chelsea se rozloučilo s Tuchelem

Fotbalistům londýnské Chelsea se nevydařil vstup nejen do nové sezóny anglické Premier League, na jejímž začátku ze sedmi dosavadních kol Londýňané vyhráli jen třikrát a nachází se tak aktuálně na šestém místě ligové tabulky, ale i do nové sezóny Ligy mistrů. Hned v prvním zápase totiž na hřišti Dinama Záhřeb prohráli 0:1 a to už bylo na vedení Blues příliš a rozhodli se tak ukončit spolupráci s koučem Thomasem Tuchelem.

Více souvisejících

Premier league Arsenal FC Liverpool FC

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Recep Tayyip Erdogan

Erdogan: Netanjahu dosáhl takové rovně genocidy, že by mu ji záviděl i Hitler

Dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opět ostře kritizoval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. V reakci na izraelskou ofenzivu v Pásmu Gazy Erdogan prohlásil, že pokud jde o genocidu, dosáhl izraelský premiér takové úrovně, že by mu ji záviděl i nacistický diktátor Adolf Hitler. Informovala o tom turecká agentura Anadolu.

před 1 hodinou

MS v hokeji

Slováci nedali Kazachům šanci a porazili je 6:2, Finové si s Brity pohráli jako kočka s myší

Stejně jako v sobotu, tak i v neděli je na letošním hokejovém světovém šampionátu na program hned dvanáct zápasů. Hned polední zápas v Ostravě zajímal především naše východní sousedy Slováky, kteří opět zaplnili Ostravar Arenu. V ní viděli dominantní výkon svých miláčků, kteří nastoupili na Kazachy už v první třetině takovým způsobem, že na ně asijský soupeř nedokázal adekvátně odpovědět a nakonec prohráli vysoko 2:6. Vysokou prohru na rozdíl od jejich prvního zápasu s Kanadou si odnášejí z poledního nedělního zápasu i Britové, když je Finsko porazilo jasně 8:0. 

před 2 hodinami

Jan Bartošek

Bartošek zvažuje žalobu na Okamuru za slova o Hitlerovi

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) uvažuje o podání žaloby v souvislosti s výroky, kterými byl minulý týden na sněmovní schůzi terčem ze strany předsedy SPD Tomia Okamury. Okamura na řečnickém pultíku Bartoška označil za "novodobého Hitlera".

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Pásmo Gazy

Počet obětí války v Gaze stoupl na 35 tisíc

Na 35.034 stoupl počet obětí války v Pásmu Gazy, která trvá již více než sedm měsíců. Uvedlo to v neděli tamní ministerstvo zdravotnictví řízené Hamásem. Většina z obětí byli civilisté, informuje agentura AFP.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Hokej, ilustrační foto

Poláci trápili obhájce bronzu z Lotyšska, USA si poradily s Němci. Dánové s přehledem přejeli Rakousko

Ostravská skupina letošního mistrovství světa v ledním hokeji měla hned ve druhý hrací den blízko k senzaci, o kterou se postarali málem nováčci z Polska. Tato země, která se v elitní divizi MS objevila po dlouhých 22 letech, totiž zaskočila hokejisty Lotyšska obhajující na tomto šampionátu bronzové medaile. V tomto utkání se skóre přelévalo ze strany na stranu, až se za stavu 4:4 šlo do prodloužení, v němž rozhodl Daugavinš. Daleko jednoznačnější duel se v Ostravě hrál v sobotu večer, kdy si Američani spravili chuť po předešlé porážce se Švédy vysokou výhrou 6:1 nad Německem. Podobně jednoznačný duel se odehrál v sobotu odpoledne i v pražské skupině, kde Dánové přehráli Rakousko 5:1. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Povodně

Afghánistán zasáhly masivní povodně. Mrtvých jsou stovky

Už více než 300 obětí na životech si vyžádaly záplavy v afghánských provinciích. Oznámil to v sobotu Světový potravinový program (WFP) spádující pod OSN. Úřady v zemi vyhlásily nouzový stav a do oblastí vyslaly týmy záchranářů, informuje AFP.

před 13 hodinami

před 19 hodinami

Vítězem Eurovision Song Contest 2024 se stal švýcarský nebinární zpěvák Nemo

Vítězem nejsledovanější pěvecké soutěže světa Eurovision Song Contest 2024 se stal švýcarský nebinární zpěvák Nemo se skladbou The Code, ve které míchá operní zpěv i rap. Pódium ve švédském městě Malmö ovládl 50 let poté, co se v soutěži proslavila dnes již legendární kapela ABBA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy