V případě Mourinhova příchodu odejde z Old Trafford Ryan Giggs. Po 29 letech

Manchester - V pondělí přišla na světlo světa delší dobu očekávaná zpráva, že v Manchesteru United skončil na trenérské pozici nizozemský stratég Louis van Gaal, jemuž se s jeho svěřenci nedávno skončivší ročník Premier League příliš nevyvedl, neboť Rudí ďáblové skončili v lize na pátém místě a tak se v příští sezóně nepředstaví divákům v prestižní Lize mistrů UEFA a navíc tak získali v sezóně 2015/2016 získali jedinou trofej a to FA Cup. Jednalo se navíc o první trofej pro Manchester United od doby, kdy trenérský post opustil Sir Alex Ferguson. S největší pravděpodobností se tak od příští sezóny objeví na lavičce tohoto anglického velkoklubu José Mourinho, o němž se tedy spekulovalo už delší dobu jako o možném nástupci neoblíbeného Nizozemce a nyní je to ještě více pravděpodobné, neboť v úterý na Old Trafford jednal Mourrinhův agent. Příchod tohoto Portugalce by znamenalo samozřejmě řadu změn v klubu, jednou z nich by byl nejspíše i odchod klubové legendy Ryana Giggse, jenž je s klubem spjat už 29 let.

Ryan Giggs po ukončení své hráčské kariéry působil v klubu jako asistent trenéra, přičemž už se párkrát objevil v roli kouče hlavního. I proto doufal, že to bude právě on, kdo se po odchodu Louise van Gaala stane hlavním koučem manchestreského celku. Že se nejspíše ale takto nestane mu bylo jasné v úterý dopoledne, kdy na Old Trafford zavítal agent Jorge Mendese, který zastupuje portugalského stratéga Josého Mourinha, o němž se už delší dobu spekulovalo jako o budoucím kouči tohoto klubu. A pravděpodobnost, že Mourinho bude mít vedle sebe jako asistenta právě Ryana Giggse, se blíží k nule.

„Vedení klubu bude chtít slyšet i názor Sira Alexe Fergusona a klubové legendy sira Bobbyho Charltona. Bez jejich souhlasu se nevysloví a smlouvu s Mourinhem nepodepíše," připomněl v rozhovoru pro BBC Radio Live někdejší gólman Rudých ďáblů Peter Schmeichel, že právě tyto dvě persony Manchesteru United mají vždy hlavní slovo, co se týče změn v tomto klubu. Sám Schmeichel však zastává názor, že José Mourinho je právě tou osobností, kterou současný Manchester United potřebuje. Portugalec ale bude muset splňovat podmínky, které si sám klub stanoví. Ten bude tak chtít předejít jeho známému kontroverznímu chování kvůli němuž prakticky skončil těsně před loňskými Vánocemi v londýnské Chelsea, kde měl problémy s klubovou lékařkou Evou Cerneirovou, a taky různým sporům s novináři. „To vše jsou věci, které jsou na Old Trafford nemyslitelné a s klubovou filozofií neslučitelné," řekl Schmeichel.

Co se ale týče Mourinhových trenérských schopností, právě díky nim by mohl být Portugalec pro trápící se velkoklub spásou. „Je to odvážné rozhodnutí, ale nyní bude mít klub chlapa, který na Old Trafford chyběl. Trenéra, jenž má všechny předpoklady, aby byl skutečně nejlepším manažerem na světě a jenž může Manchester United zachránit," připomněl Schmeichel jeho předchozí úspěchy na britských ostrovech, kde s Chelsea získal tři ligové tituly, ale i jinde (ligové tituly s Realem Madrid, Interem Milán a Portem a také dva triumfy v Lize mistrů).

To všechno jsou důvody, proč bude José Mourinho poté, co uzavře s manchesterským klubem kontrakt, nejlépe placeným koučem v historii. Podle posledních informací by měl podepsat s klubem tříletou smoluvu, která by mu zaručovala 77 milionů eur.

Související

Ronaldo, Cristiano

Chování Ronalda je na legendu Manchesteru United moc. Vyzvala ho k odchodu z klubu

Kolem hvězdného portugalského fotbalového útočníka Cristiana Ronalda je v posledních dnech živo a to především proto že před pár dny opustil předčasně lavičku a odešel tak do kabiny ještě před koncem ligového duelu s Tottenhamem. Kouč Rudých ďáblů Erik ten Hag na to reagoval tak, že ho nenominoval na další ligový duel s Chelsea, na čež se Ronaldo za své chování omluvil. Podle klubové legendy Garyho Nevilllea by pro United bylo nejlepší, kdyby s Ronaldem okamžitě ukončila spolupráci.
Chelsea FC

Prohra se Záhřebem byla poslední kapkou. Vedení Chelsea se rozloučilo s Tuchelem

Fotbalistům londýnské Chelsea se nevydařil vstup nejen do nové sezóny anglické Premier League, na jejímž začátku ze sedmi dosavadních kol Londýňané vyhráli jen třikrát a nachází se tak aktuálně na šestém místě ligové tabulky, ale i do nové sezóny Ligy mistrů. Hned v prvním zápase totiž na hřišti Dinama Záhřeb prohráli 0:1 a to už bylo na vedení Blues příliš a rozhodli se tak ukončit spolupráci s koučem Thomasem Tuchelem.

Více souvisejících

Premier league José Mourinho Ryan Giggs

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 16 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

NATO cvičí poblíž ruských hranic. Připravují se na válku, soptí Kreml

Mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí, Marija Zacharovová, v sobotu označila čtyřměsíční vojenská cvičení NATO, známá jako Steadfast Defender, za důkaz toho, že Severoatlantická aliance se připravuje na potenciální konflikt s Ruskem.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy