Euro 2016: Rusové na anglickou branku odpověděli v nastaveném čase

Marseille - Druhý hrací den uzavře utkání dvou zvučných týmů. Anglie má bohatou historii, ale v ME se jí nepovedlo víc než dvakrát získat třetí místo, z toho jedno dělené. Rusové jsou na tom v samostatné historii ještě hůř.

Sovětský svaz patřil mezi nejúspěšnější týmy, o Rusku se to říci nedá, v jeho držení je pouze jeden bronz napůl s Tureckem v roce 2008. Pro někoho je možná překvapivé, že se mužstva Ruska a Anglie v závěrečných kolech nikdy nesetkala, takže ačkoliv Rusové hráli kromě roku 1996 na posledních třech šampionátech a Anglie má dokonce na ME dvojnásobnou účast, půjde v tomto případě o premiéru. 

O nemilou předehru se postarali fanoušci obou týmů, kteří v Marseille vyvolali pouliční bitky - ostatně UEFA jej označila za nejrizikovější ve skupině B. Nezbývalo než doufat, že se něco podobného nepřesune i do ochozů obnoveného Stade Vélodrome. Ten je proslulý i v historii naší reprezentace, protože právě zde se podařilo 3. prosince 1969 vybojovat slavné vítězství nad reprezentací Maďarska o postup na MS 1970 v Mexiku.

Oba týmy mají v posledních deseti zápasech vyrovnanou bilanci - čtyři vítězství a dvě remízy. Pouze v počtu branek mají hráči z kolébky kopané navrch - trefili se v 17 případech. Rusové dali o čtyři branky méně. Dalšími zajímavostí je středopolař Roman Neustädter, který dostal ruský pas jedenáct dní před začátkem Eura 2016. V dorostenecké kategorii reprezentoval Německo, usilovali o něj vedle Němců a Rusů i Ukrajinci.

1. poločas: Blíže ke gólu měli  Angličané

Čekalo se, jestli podobně jako ve všech zápasech přijde v prvních minutách nějaká výraznější šance. Pokud nepočítáme nákop, který musel hlavou ve 45. vteřině hlavou likvidovat brankář Akinfejev, pak se čekalo až do 7. minuty, pokud střela Alliova z voleje letící tři metry vedle pravé ruské tyče není považována za velkou šanci. To samé platí o snaze Dzjuby v 6. minutě, který ale na hranici malého vápna promáchl. Ve zmíněné sedmé minutě si Walker prohodil míč do pokutového území a prostrčil na Lallanu, který ale pálil tvrdě jen doprostřed branky, kde byl připravený Akinfejev.

Rusové byli zatlačeni ke své brance a další šanci si připravila v 12. minutě dvojice Kane - Sterling. První zahrál rohový kop a druhý z 11 metrů hlavičkoval, ale opět jen doprostřed na připraveného Akinfejeva. V 17. minutě si svou první střelu na Hartovu branku vyzkoušeli i Rusové, po přímém kopu Šatova hlavičkoval Ignaševič, ale Hart s tímto pokusem neměl větší potíže.

Ve 22. minutě opět zafungovala spolupráce Lallana - Walker. Obránce se dostal s míčem až téměř k brankové čáře a dokázal svému spoluhráči perfektně nabít, jenže Lallana pravačkou minul levou Akinfejevovu tyč o nějakého půl metru. O dvě minuty později vysunul Kane Sterlinga, ale ve chvíli, kdy chtěl vypálit, zjevil se po jeho boku Smolnikov a zahrál míč do autu. Ve 28. minutě dostal Sterling přihrávku od Lallany celá akce měla jedinou vadu na kráse, že anglický útočník byl v metrovém ofsajdu, takže míč v síti vyvolal u části fanoušků zbytečnou radost.

Rusové po půlhodině začali vyrovnávat aspoň držení míče, ale do výraznějšího ohrožení anglické branky se nedostali. Spíš museli dávat pozor na to, aby z nákopů nevytěžili něco soupeři. Příliš často ztráceli míče a dostávali se do úzkých. A také jim "hořela" levá strana obrany, kde řádil především Walker. V 33. minutě to byl Alli, který našel před brankou Rooneyho, ten si zpracoval a pravačkou vypálil - bohužel pro Anglii opět trefil pouze přesný střed, takže Akinfejev bez potíží míč vyrazil.

Na konci poločasu opět Angličané zamkli Rusy před vlastní brankou a velice ošemetně vypadala na konci 42. minuty střílená přihrávka Roseho, kterou ale před dvojicí Kane-Alli dokázal Akinfejev vyrazit.

2. poločas: Angličanům vyšla standardní situace, Rusové se nevzdali

Jako by si chtěli Rusové své "odpočívání" vynahradit, vyřítili se k Hartově brance, ale Kokorin si nepohlídal ofsajdové postavení. Sborná držela více míč, ale k vlastní škodě v uctivé vzdálenosti od branky Anglie. Až ve 48. minutě se zprava probil před branku Kokorin, ale před Hartem žádného spolupráče nenašel, Cahill míč srazil a Rooney ho poslal do bezpečí.

Vzrušení přinesla 53. minuta, kdy po faulu Smolnikova na Sterlinga dva metry od autové čáry a těsně před čarou pokutového území zahrával postižený míč na své spoluhráče, ale vyboxovaný míč Akinfejevem dostal nazpátek Sterling do ofsajdu. Následoval však další faul na Kanea asi 18 metrů před pokutovým územím a Rooney pravačkou zamířil metr nad pravý roh ruské branky.

V 59. minutě vyděsil spoluhráče a fanoušky Eric Dier, který po rohu Šatova hlavičkoval na vlastní branku tak úspěšně, že přinutil Harta vytáhnout míč zpod břevna. Sérii tří ruských rohů během tří minut skončil nepovedenou hlavičkou V. Berezuckij. Další šanci vypracovala dvojice Dzjuba - Smolov, první jmenovaný sklepl dlouhý nákop zpátky a Smolov ranou z voleje jen těsně minul levou Hartovu tyč.

Na dosah měli Angličané branku v 70. minutě - Rose centroval do pokutového území, odražený míč V. Berezuckým se dostal k Rooneymu a ten bez přípravy vypálil pravačkou k levé Akinfejevově tyči. Ruský brankář však vynikajícím zákrokem vyrazil pravou rukou míč na břevno, odkud doputoval ke Sterlingovi - bohužel pro Angličany do ofsajdu, takže následná tyč už byla jen na efekt.

Nadšení v anglickém táboře vypuklo v 73. minutě. Důvodem byl faul Šennikova na Alliho, který podle odborníků nebyl docela jednoznačný, stejně jako následná žlutá karta. Každopádně míč postavený 17 metrů od branky přeskočil Kane a Eric Dier namířil pravačkou metr od pravé tyče Akinfejevovy branky. Stejně jako v předchozím zápase Kozáčik nebyl ruský brankář na této brance bez viny, protože míč zaplul do sítě přesně nad jeho hlavou. Na rozdíl od slovenského gólmana udělal Akinfejev dva kroky vpřed, což byl rozhodující moment. Pro Diera to byla premiérová branka v reprezentačním dresu.

Rusové po brance neznatelně zvýšili úsilí, ale jejich hra byla bezzubá, spíš chybami dávali příležitost Angličanů a několikrát je museli zastavovat za pomoci faulů. Ale Angličané další standardky nevyužili, jako v případě Kanea v 79. minutě, který z 23 metrů mířil nad Akinfejevovu branku.

Na začátku tříminutového prodloužení vybojovali Rusové roh po centru Kokorina, který uklidil za brankovou čáru Smalling. Po rohu se odražený míč dostal do hřiště k Šatovovi, nahrávku napříč hřištěm Šennikov potáhl k pokutovému území a křížným centrem ho posadil na hlavu V. Berezuckého. Ruský kapitán se prosadil mezi Rosem a Allim, přeloboval Harta obloučkem na zadní, levou tyč anglické branky. Dorážka Glušakova, která by byla ofsajdová, už přišla za brankovou čarou. Mimochodem to byl jediný rohový kop v druhém poločase.

Angličané tedy podeváté na ME nedokázali vyhrát své úvodní utkání. Pro silně oslabené ruské mužstvo je bod určitě úspěchem, ale za zvýšené úsilí v druhém poločase si jej bezpochyby zasloužili. Angličané doplatili na určitou pasivitu v závěru utkání, zvláště skutečnost, že v nastavení pustili ruské hráče do blízkosti vlastní branky.

Anglie - Rusko  1 : 1  (1:1)

Branka: 73. Dier - 90. + 2. V. Berezuckij

Žluté karty: 62. Cahill - 72. Šennikov

Anglie: Hart - Walker, Cahill, Smalling, Rose - Alli, Dier, Rooney (77. Wilshere) - Lallana, Kane, Sterling (87. Milner). Trenér: Roy Hodgson

Rusko: Akinfejev - Smolnikov, Ignaševič, V. Berezuckij, Šennikov - Smolov (85. Mamajev), Neustädter (79. Glušakov), Šatov, Golovin (77. Širokov), Kokorin - Dzjuba. Trenér: Leonid Sluckij.

Rozhodčí: Nicola Rizzoli (Itálie)

Držení míče: 53 % - 47 %Rohové kopy: 6 - 3Střely na branku: 16 - 6 (6 - 2)Počet faulů: 9 - 16Diváků: 62 343

Související

UEFA

Češi znají soupeře na Euru 2024. Utkají se s Portugalskem, Tureckem a vítězem baráže

V německém Hamburku se v sobotu v podvečer dozvěděli fotbaloví fanoušci složení základních skupin nadcházejícího mistrovství Evropy, které se v příštím roce uskuteční v Německu. Český tým se tak po losu, kterého se zúčastnil i Tomáš Rosický, dozvěděl, že první zápas v rámci šampionátu sehraje 18. června v Lipsku proti Portugalsku s Cristianem Ronaldem. Dále se pak ve skupině F utká s postupujícím z barážové větvě C (Řecko, Gruzie, Kazachstán nebo Lucembursko) a na závěr pak s Tureckem. Tyto dva duely se odehrají v Hamburku.
Jaroslav Šilhavý

Kouč fotbalové reprezentace Šilhavý krátce po postupu na Euro oznámil svou rezignaci

Kvalifikace na mistrovství Evropy ve fotbale 2024 je minulostí. Z českého pohledu nakonec skončila úspěšně, když v pondělí večer Češi v Olomouci porazili 3:0 Moldavsko a díky tomu tak postoupili na Euro. Většina kvalifikace byla ale z českého pohledu hrána pod velkým tlakem, vzhledem k nevýrazným výkonům národního týmu, podivnostem kolem nenominace Antonína Baráka a v neposlední řadě vzhledem k opilecké aféře Vladimíra Coufala, Jakuba Brabce a Jana Kuchty. Už měsíc se řešila budoucnost kouče Jaroslava Šilhavého, nakonec tuto otázku dal překvapivě on sám. Hned po zápase s Moldavskem oznámil svoji rezignaci. 

Více souvisejících

fotbal ME Wayne Rooney Euro 2016

Aktuálně se děje

před 11 minutami

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

před 32 minutami

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

před 40 minutami

před 56 minutami

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 3 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Google měl výpadek. Důvod není jasný, potíže hlásili lidé po celém světě

Google ve středu postihl výpadek, který hlásili uživatelé v zemích po celém světě. Informoval o něm například britský deník Daily Mail. Potíže se týkaly vyhledávání na internetu či virtuálního úložiště. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy