EURO 2016: Maďaři po opět sympatickém výkonu remizovali s Portugalci 3:3. Ronaldo se trefil hned dvakrát

Lyon - Málokdo by asi před letošním fotbalovým Eurem ve Francii čekal, že se v závěrečném souboji o postup z prvního místa spolu ve skupině F poperou Portugalci s Maďary. Zvlášť, když Maďaři byli před tímto turnajem pasováni do role největších outsiderů. Nyní je ale vše jinak. Maďaři po dvou zápasech se čtyřmi body na kontě vedou tabulku skupiny F, Portugalci pak mají na kontě body dva a to poté, co remizovali jak s Islandem (1:1), tak i s Rakouskem (0:0). Maďaři s Portugalci předvedli neskutečnou přestřelku a v Lyonu tak byl k vidění nejlepší duel na letošním evropském šampionátu, přičemý na maďarské straně se dvakrát trefil Dzsudzsák, za Portugalce se dvakrát pro změnu trefil Ronaldo. Duel nakonec skončil výsledkem 3:3. Z prvních dvou míst skupiny F postupují překvapivě Maďaři a Islanďané, kteří porazili Rakousko. Portugalci obsazují třetí místo.

Zatímco Maďarům stačí k postupu z prvního místě této skupiny i remíza, Portugalci potřebují vyhrát, aby se na první místo dostalo. Postoupit samozřejmě může výběr z Pyrenejského poloostrova i z druhého místa, v tom případě stačí svěřencům kouče Fernanda Santose taktéž remíza, budou se však muset ohlížet na souběžně hraný duel Island vs. Rakousko. Tam by pak Portugalci v případě remízy ze svého zápasu rozhodně přivítali taktéž remízu, ovšem s tím, že by Isslanďané byli o gól méně úspěšnější, než jihoevropané. Ti ale chtějí postup jedině z prvního místa. "Myslíme jenom na vítězství, taková je naše mentalita. Nejdůležitější je soustředit se na to, co musíme udělat, a pokračovat v dobré práci," uvedl záložník Adrien Silva.

Kouč Santos si je vědom, že střelecká produktivita, zvláště pak tedy Cristiana Ronalda, není nejlepší, přesto, že zápas s Maďary jeho tým zvládne. "Nesmíme se utápět ve vlastní mizérii a řešit, jestli je fér prohrát utkání s tolika šancemi. To je prostě fotbal. Musíme si z toho vzít to pozitivní, že si šance vytváříme, a soustředit se na zápas s Maďarskem, který pro nás bude prvním finále." I Maďaři vědí, že Portugalsko není tvořeno pouze Cristianem Ronaldem, ale i dalšími skvělými hráči. "Nemám rád, když média řeší jednoho hráče. Musíme zastavit celý portugalský tým, nejen Ronalda," řekl před duelem maďarský zadák Roland Juhász.

Samotný Cristiano Ronaldo byl před tímto utkáním hodně frustrován, když během toho, co absolvoval s mužstvem předzápasovou procházku, zahodil jednomu z novinářů, jenž mu kladl otázku,mikrofon do přilehlého jezera. Uvidíme, zda se tato předzápasová frustrace Cristiana Ronalda nějak ukáže přímo v zápase.

1. poločas: Maďaři šli trefou Gery senzačně do vedení, Nani však ke konci první půle vyrovnal

Maďaři budou hrát na stadionu v Lyonu, kde je přítomen i maďarský premiér Viktor Orbán, v červených dresech, zatímco Portugalci mají na sobě zelené dresy. Maďaři budou hrát zprava doleva. Zatím se hraje uprostřed hřiště, bylo vidět hned několik autových vhazováních na obou stranách. Portugalci zahrávají roh už ve 2. minutě, míč se k Ronaldovi ani k žádnému hráči nedostal. Následně přihráli balón za maďarskou obranu Nanimu, ale nic z toho nebylo.

V 5. minutě budou Portugalci zleva zahrávat po faulu na Ronalda volný přímý kop. Moutinho zahrával do šestnáctky, tatm se k zakončení nikdo nedostával, následně Mário střílel z dálky nad. V 7. minutě Dzsudzsák centroval zleva, Pepe odvracel před brankou na roh. Z toho nic ale nylo a následně Nani vedl rychlý protiútok. Roh na druhé straně. Z něj vyústila hlavička Pepeho, ale maďarský gólman v pohodě chytá. Nyní se hraje spíše uprostřed hrací plochy. Další roh zleva pro Portugalce, celá akce nakonec skončila nevalnou hlavičkou Naniho.

Moutinho fauloval Dzsudzsáka a Maďaři zahrávají volný přímý kop. Nic z něj ale nebylo. Žlutou kartu dostal Maďar Guzmics po faulu na Naniho. Z následného volného přímého kopu Portugalska se opět žádná nebezpečná situace nekonala. Centrovaný balón zleva a Ronaldo se dostával k hlaičce, nakonec je z toho v 16. minutě další roh. Po něm bude násldovat reprete rohu. Portugalci se pokoušeli o signál, ale neúspěšně.V 18. minutě centr zleva na Szalaie před branku, míč ale odvracen na maďarský roh. Ten byl odvráceen, ale následně z dálky halfvolejem vystřelil Gera a otevřel skóre, Maďaři vedou 1:0.

Na Portugalcích je vidět nervozita a nyní předvádějí nepřesné přihrávky. Volný přímý kop budou zahrávat Portugalci po faulu Naniho. Ronaldo ale trefil pouze zeď. Elek se dostal do velké šance, gólmana Patrícia ale nepřekonal. Ve 27. mminutě se pokoušelo Portugalsko dostat se přes maďarskou obranu, ta je ale zatím pevná. Žlutá karta pro Juhásze. Portugalci zahrávali volný přímo, Ronaldo střílel z dálky na Királyho a ten skákající ránu vytěsnil na roh. Po něm byly zmatky v šestnáctce, Portugalci se domáhali penalty za ruku.

Portugalci se opět marně pokoušejí přejít přes maďarskou defenzivu. Lovrencsics pak zprava centroval na Szelaie, ale nic z toho nebylo. Faul Carvalha uprostřed hřiště. Gera uviděl žlutou kartu a Portugalci budou zahrávat další volný přímý kop. Ronaldo opět zahrával, střílel mimo. Další roh Portugalců, jenž zahrával Moutinho a gólman Király vyrážel pryč z šestnáctky. U míče jsou více portugalští hráči, Maďaři pouze brání a čekají na protiútoky. Neúspěšné jsou zatím tradiční portugalské kolmé přihrávky. Portugalci zahrávali roh, po němž Ronaldo posílal míč do šestnáctky, odmáván je ale ofsajd. Další rychlý protiútok Maďarů, na poslední chvíli zmařen Pepem, jenž odvrátil na roh. Z něj nic nebylo.

Lovrencsics fauloval Pepeho uprostřed hřiště. Ve 42. minutě Ronaldo přihrál na Naniho, jenž se dostal přes rozestoupenou obranu a střílel k přední tyči, 1:1. Nani následně opět v zakončení, hlavičkoval však mimo. Ve 45. minutě se z dálky rozhodl ke střele Szalai, pro gólmana Patrícia však pohodová práce. Následně zakončoval na druhé straně Gomes, Király ho ale vychytal. Za stavu 1:1 skončila první půle.

2. poločas: Přestřelka pokračovala, Dzsudzák vstřelil dvě branky, Ronaldo také

Změny na obou stranách. Za Maďary se ukáže Bese a za Portugalce Sánchez. Hned ze začátku druhé půle, napadali Maďaři rozehrávku Portugalců a budou nyní rozehrávat volný přímý kop ze zajímavé pozice. Dzsudzsák rozehrál a jeho tečovaná střela zamířila za Patríciova záda, 2:1. Následně se do rychlého protiútoku opět řítili Maďaři, tentokrát Lovrencsics, střílel pouze do boční sítě. Přestřelka ale pokračuje! V 50. minutě se konečně na tomto turnaji trefuje Ronaldo a to po centru zprava. Stav je opět nerozhodný, 2:2.

O dvě minuty později Mário centroval zleva na Naniho, ale centr byl nepřesný. Lang odsttrčil Ronalda, Atkinson to jako faul nevidí. Maďaři po Carvalhově faulu budou zahrávat volný přímý kop.  Dzsudzsák trefil ale zeď. Poté ale střílel znova a jeho tentokrát tečovaná rána zamířila do branky, Maďaři vedou 3:2! Nyní rychlý protiútok Portugalska vedený Sánchezem, Mário vše zakončil nepřesnou střelou. Poté Ronaldo střílel uspěchaně z dálky, mimo.

Nyní se hra odehrává uprostřed hřiště a jsou vidět autová vhazování. Lang se dostával do šestnáctky, nic nebezpečného ale z toho nebylo. Do hry přichází Quaresma, jenž střídá Gomese. Portugalci budou zahrávat roh. Quaresma v 62. minutě zleva centroval do šestnáctky na hlavu Ronalda a ten podruhé skóroval, 3:3! Maďaři mohli opět vést, po chybě portugalské obrany se do šance dostal Elek a ten trefil tyč! Nyní jsou u míče Portugalci, Quaresma posílal balón dopředu na Ronalda, ten byl ale v ofsajdu. Portugalci budou zahrávat roh, z něj ale nic nebylo. Eliseu  zleva centroval pouze do Királyho náruče.

Portugalci házejí aut u rohového praporku. Pepeho následný centr nepřesný. Odchází Szalai, přichází Németh. Lang posílal balón do šestnáctky, Patrício si ho stáhl pro sebe. Nani centroval v 73. minutě zleva na Ronalda, ten hlavičkoval mimo. Vieirinha centroval zprava, ale balón na Ronalda v šestnáctce nedoletěl, jinak se hraje uprostřed hrací plochy. Maďar Bese byl po přihrávce Németha v ofsajdu. Ronaldo opět v 77. minutě zakončoval, opět však nepřesně. Nyní Portugalci posílají všechny centry na Ronalda do šstnáctky, o nic jiného se nepokouší. Z dálky ale vypálil Quaresma, měl však špatně seřízená mířidla.

Maďaři nyní prozatím úspěšně odvracejí portugalské snahy dostat se, co nejblíže k brance. Ronaldo v ofsajdu. Portugalci buudou zahrávat volný přímý kop. Ze hřiště odchází Nani, přichází Danilo. Posiluje se tak portugalský útok. Portugalci se opět marně snaží dostat se k příležitosti. Lovrencsics odchází, přichází Stieber. Portugalci si nyní přihrávají mezi sebou a snaží se najít cestu k finálnímu zakončení, nakonec Ronaldo střílel neúspěšně z dálky. V 88. minutě se zatím neděje nic zásadního. Ronaldo faulován a Portugalsko bude zahrávat volný přímý kop. Ronaldo ale netrefil opět zařízení. Nastavují se 3 minuty. Oba týmy už čekají pouze na konec a Maďaři si přhrávají mezi sebou.

Atkinson odpískal konec tohoto snad zatím nejlepšího zápasu na letošním Euru, Maďaři předvedli opět sympatický výkon a mají snazačně bod i s Portugalci. Z prvních dvou míst překvapivě postupují Maďaři s Islanďany, Portugalci jsou na třetím místě se třemi body. Island totiž zvítězil nad Rakouskem 2:1. Ronaldo a spol. ovšem postupují také.

Maďarsko - Portugalsko  3  :  3

Maďarsko: Király – Lang, Guzmics, Juhász, Korhut – Gera, Pintér – Dzsudzsák (C), Elek, Lovrencsics – Szalai

Portugalsko: Patrício – Vieirinha, Pepe, R. Carvalho, Eliseu – A. Gomes, Carvalho, Mário, Moutinho – Ronaldo (C), Nani

Rozhodčí: Martin Atkinson (Anglie)

Související

UEFA

Češi znají soupeře na Euru 2024. Utkají se s Portugalskem, Tureckem a vítězem baráže

V německém Hamburku se v sobotu v podvečer dozvěděli fotbaloví fanoušci složení základních skupin nadcházejícího mistrovství Evropy, které se v příštím roce uskuteční v Německu. Český tým se tak po losu, kterého se zúčastnil i Tomáš Rosický, dozvěděl, že první zápas v rámci šampionátu sehraje 18. června v Lipsku proti Portugalsku s Cristianem Ronaldem. Dále se pak ve skupině F utká s postupujícím z barážové větvě C (Řecko, Gruzie, Kazachstán nebo Lucembursko) a na závěr pak s Tureckem. Tyto dva duely se odehrají v Hamburku.
Jaroslav Šilhavý

Kouč fotbalové reprezentace Šilhavý krátce po postupu na Euro oznámil svou rezignaci

Kvalifikace na mistrovství Evropy ve fotbale 2024 je minulostí. Z českého pohledu nakonec skončila úspěšně, když v pondělí večer Češi v Olomouci porazili 3:0 Moldavsko a díky tomu tak postoupili na Euro. Většina kvalifikace byla ale z českého pohledu hrána pod velkým tlakem, vzhledem k nevýrazným výkonům národního týmu, podivnostem kolem nenominace Antonína Baráka a v neposlední řadě vzhledem k opilecké aféře Vladimíra Coufala, Jakuba Brabce a Jana Kuchty. Už měsíc se řešila budoucnost kouče Jaroslava Šilhavého, nakonec tuto otázku dal překvapivě on sám. Hned po zápase s Moldavskem oznámil svoji rezignaci. 

Více souvisejících

fotbal ME Euro 2016

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 hodinou

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno před 2 hodinami

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

před 2 hodinami

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

před 3 hodinami

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

David Pastrňák

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

před 11 hodinami

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

před 11 hodinami

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

před 14 hodinami

před 15 hodinami

Tornádo na Ústecku se potvrdilo. Pohybovalo se i přes tok Labe

Podezření na sobotní výskyt tornáda na Ústecku se potvrdilo, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Tornádo se pohybovalo i přes říční tok. Experti se chystají na terénní průzkum místa. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy