Po prohrané "vojně s Turkem" hodnotíme českou reprezentaci v pěti bodech

Praha - K poslednímu zápasu na evropském šampionátu jsme vzhlíželi s nadějemi, že se po zmrtvýchvstání v závěru utkání s Chorvatskem popereme o postup. Naděje však zhasla prakticky po deseti minutách.

Po bitvě každý generálem. Jenže tohle bylo spíš Waterloo. Výkon proti Španělům jsme omlouvali velkou kvalitou soupeře. To samé platilo do jisté míry i v utkání s Chorvatskem, dokud se neprosadil Škoda a najednou jsme vycítili šanci. Všechno měl rozhodnout duel s rozklíženým soupeřem, jehož odhldlání bylo nízké, trenér čelil kritice a výhrůžkám a vlastně mu už o nic nešlo, jen o prestiž. 

Jak to dopadlo, víme. Vlastně už v desáté minutě byl náš tým v situaci, kdy musel. A odborníci stejně jako hráči hořekovali, jak špatně se takový stav obrací, měli jsme smůlu, když Sivokova hlava trefila jen tyč. Jenže to byla pohříchu jediná šance takového kalibru, ze které se rekrutovalo možné vyrovnání. Pak už nic. 

Dovolím si malé srovnání. V souběžně hraném zápase Chorvati prohrávali gólem, který dostali ještě o tři minuty dříve než česká reprezentace. Na konci první čtvrhodiny Rakitićovu střelu zastavilo břevno a tyč. Tedy situace identická. Jak je tedy možné, že mužstvo, které jsme drtivým závěrem o pár dní dříve málem položili na lopatky, dokázalo proti jedenáctce, která české hráče téměř nepustila na svou polovinu, zápas obrátit?

Hledají se příčiny:

1. Mužstvo je přestárlé. Ale na šampionátu hrají, a velice dobře, i starší hráči. Takže otázka věku není tím jediným problémem. Spíš by se dalo říci, že s léty přibývá zkušenost. Je samozřejmě nesmysl postavit tým ze čtyřicátníků, v tomto směru bychom si na věkový průměr stěžovat nemohli. Druhou věcí je výkonnost a herní projev, tady je nutné si uvědomit, že starší hráči musí týmu dát nějaký nadstandard, jinak se oprávněně dočkají kritiky, že jsou na ME pouze "za zásluhy".

2. Hráči nehrají v top týmech. Tento argument má dvě ošidnost. Ona je jedna věc se do top týmu dostat a druhá se prosadit do základní sestavy. To, že je někdo v FC Barcelona ještě neznamená, že díky tomu bude špičkový hráč. Stačí si připomenout Ardu Turana, který v katalánském klubu odehrál rozhodně méně, než by si představoval. Když se podíváme na soupisky ostatních týmů, sice najdeme jména velkoklubů, ale chce také projít statistiky a podívat se, kolik toho kdo kde odehrál. A ještě jedna věc - hrát v Realu je sice solidní ukázka kvality, ale v reprezentačním týmu tu kvalitu musíte prokázat jinak, protože máte docela jiné spoluhráče, než se kterými se potkáváte třeba i padesátkrát do roka, tedy každý týden.

Je evidentní, že motivace dostat se do top klubu tu je, ale to chce předvést něco, proč si vás ten klub vybere. Kdybychom v naší lize dokázali rapidně pozvednout čtyři pět klubů na takovou úroveň, aby spolu soupeřily v lítém boji o titul, i hra by se jistě povýšila. A argument na závěr - podívejte se na soupisku Severního Irska, odkud se rekrutují jejich reprezentanti. A ti do osmifinále postoupili...

3. ME je jen mezicyklus. Názor Ivana Haška, že ME je vlastně taková mezizastávka při snaze se dostat na světový šampionát je hodně zajímavá. Pokud by to tak brali všichni, tak můžeme ME zrušit a nahradit ho sérií přátelských zápasů. Nechť se na mě tento výborný fotbalista nezlobí, ale takový argument považuji za nesmysl. Naopak by měli hráči vidět v ME vrchol dvouletého snažení, které jim může upevnit sebevědomí a získat respekt u soupeřů. Jinak se nastupuje proti účastníku základní skupiny, který ani jednou nevyhrál a jinak proti finalistovi.

4. Zranil se nám Rosický. Stavět existenci a úspěchy mužstva na jednom hráči, byť by byl sebelepší, je prostě nesmysl, zvláště když víme o problémech českého kapitána svoje a jakmile vstoupí na trávník, visí ve vzduchu nějaké zranění. Kdy konečně skončí onen pláč, že jsme neměli "Rosu", teď bude v mužstvu Rosický, tak se soupeři zatočíme a protože Rosický nehrál, tak jsme byli poloviční. Z šampionátu můžeme vidět, že špílmachři mají na tým určitý vliv, ale ne takový, aby se kvůli něčí absenci položil. Notabene, Chorvati nastoupili proti Španělům také bez své ikony Modriće a dokázali vyhrát. Počítejme s tím, že Rosický a Čech nebudou hrát do šedesáti a spíš hledejme intenzivně jiná řešení, než abychom ronili slzy nad rozlitým mlékem, že ten či onen nemůže hrát.

5. Samotná hra. Média ji hodnotí jako alibistickou, bez nápadu, zakřiknutou. Hráči nejčastěji nadávali na "štěstíčko", co by tam padlo, kdyby... Soupeře ale nejlépe porazíte, že mu nedáte vydýchnout, přišpendlíte ho k brance a donutíte k chybám. To byl případ Chorvatů, ale už ne Španělů a Turků. Hráč se nesmí dívat, jestli proti němu stojí Ronaldo, Messi, Ibrahimović, Bale, Rooney či jiná hvězda. Pořád je to soupeř a pořád na něj lze vyzrát. Mít partu vyjukaných dorostenců, bylo by to možná jiné - a to kompletně, protože někdy si mládí nedělá starosti. Viz nádherný příběh Zdeňka Nehody v semifinále proti tehdy světově uznávaným Holanďanům (1976). On prostě věřil, že je můžeme porazit a s ním většina mužstva. A také tak hráli. A to si bělehradská parta dala vlastní gól, ani to je nezlomilo.

Na podporu ze strany fanoušků si český tým rozhodně stěžovat nemohl (zdroj: R. Pavelka, EuroZprávy.cz)

Zkusme udělat to nejjednodušší - soupeře respektovat, ale nekrčit se před ním. Pokud si někdo myslí, že umí hrát fotbal, měl by to prodat a ne říkat: no jo, proti nám hráli Španělé a Chorvati. Oni by si měli říci - a sakra, na nás čekají Češi. Smiřme se s tím, že hráči neprodali na ME všechno, co mohli. Neuspokojme se s tím a neberme jako úspěch, že jsme se na šampionát dostali, to ze chabá berlička, protože už se nehraje závěrečná část v osmi týmech, ale s trojnásobkem. Za takových okolností není úspěchem, ale povinností, aby reprezentace s úspěchy, které v minulosti měla, do závěrečného turnaje postoupila. Schválně se podívejte, na kolikátém místě jsme v počtu medailí z ME. Co do počtu jich více mají jen Němci, za námi jsou Španělé, Italové, Angličané, Francouzi... Holanďané zase nejsou lepší co do kvality kovu. Ostatně stačí si najít tabulku, jak vypadaly medailové posty před letošním mistrovstvím (zde).

První loučení s reprezentací už někteří hráči oznámili. Máme čtyři měsíce na to, abychom zahájili úspěšně kvalifikaci na MS. Doufejme, že pro nás bude neúspěch na evropském klání dostatečným poučením.

Související

UEFA

Češi znají soupeře na Euru 2024. Utkají se s Portugalskem, Tureckem a vítězem baráže

V německém Hamburku se v sobotu v podvečer dozvěděli fotbaloví fanoušci složení základních skupin nadcházejícího mistrovství Evropy, které se v příštím roce uskuteční v Německu. Český tým se tak po losu, kterého se zúčastnil i Tomáš Rosický, dozvěděl, že první zápas v rámci šampionátu sehraje 18. června v Lipsku proti Portugalsku s Cristianem Ronaldem. Dále se pak ve skupině F utká s postupujícím z barážové větvě C (Řecko, Gruzie, Kazachstán nebo Lucembursko) a na závěr pak s Tureckem. Tyto dva duely se odehrají v Hamburku.
Jaroslav Šilhavý

Kouč fotbalové reprezentace Šilhavý krátce po postupu na Euro oznámil svou rezignaci

Kvalifikace na mistrovství Evropy ve fotbale 2024 je minulostí. Z českého pohledu nakonec skončila úspěšně, když v pondělí večer Češi v Olomouci porazili 3:0 Moldavsko a díky tomu tak postoupili na Euro. Většina kvalifikace byla ale z českého pohledu hrána pod velkým tlakem, vzhledem k nevýrazným výkonům národního týmu, podivnostem kolem nenominace Antonína Baráka a v neposlední řadě vzhledem k opilecké aféře Vladimíra Coufala, Jakuba Brabce a Jana Kuchty. Už měsíc se řešila budoucnost kouče Jaroslava Šilhavého, nakonec tuto otázku dal překvapivě on sám. Hned po zápase s Moldavskem oznámil svoji rezignaci. 

Více souvisejících

fotbal ME Euro 2016

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Škatulata se ve fotbalové lize hýbou hned po konci sezóny. Kováč míří do Liberce, Saňák do Pardubic

Teprve o posledním květnovém víkendu skončila pro většinu účastníků fotbalové Fortuna ligy sezóna 2023/24, mimo jiné pro Pardubice, které se udržely v soutěži i pro příští sezónu. Svou misi tak v tomto klubu splnil jejich dosavadní kouč Radoslav Kováč, který se poté, co jeho svěřenci vyhráli v sobotu nad Bohemians 1:0, nechal slyšet, že po sezóně se stěhuje na trenérskou lavičku Liberce. Potvrdil tím tak spekulace z posledních dní. A potvrdilo se i další stěhování. Právě na uvolněné místo v Pardubicích přichází z Olomouce Jiří Saňák.

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie

Na Stoltenberga či Blinkena budou v Praze dohlížet stovky policistů

Policie finišuje s přípravami na jednání ministrů zahraničí členských zemí NATO, které ve čtvrtek a v pátek hostí Praha. Do souvisejících opatření budou zapojeny stovky strážců zákona. Do Česka dorazí generální tajemník aliance Jens Stoltenberg či šéf americké diplomacie Antony Blinken. 

včera

Aktualizováno včera

Donald Trump

Trump se nudil u závěrečných řečí. Osud exprezidenta má v rukou porota

V New Yorku v úterý zazněly závěrečné řeči v procesu s exprezidentem Donaldem Trumpem kvůli údajnému falšování dokumentů v souvislosti s platbou za mlčení pornoherečce Stephanie Cliffordové. Ve středu začal soudce předávat pokyny porotě, která následně začne jednat za zavřenými dveřmi. 

včera

včera

AC Sparta Praha, stadion na Letné

Bude muset mistrovská Sparta hledat trenéra? O Priskeho služby projevil zájem Feyenoord Rotterdam

Přestože loni v říjnu prodloužil kouč fotbalové Sparty Brian Priske smlouvu až do roku 2026, i tak se v těchto dnech mluví o jeho možném konci na Letné. Navzdory tomu, že dánský stratég došel se Spartou dvakrát k titulu a letos navíc získal i pohár. Jak totiž uvádí magazín Voetbal International nebo nizozemská verze televizní stanice ESPN, o služby Briana Priskeho se značně zajímá Feyenoord Rotterdam, jenž je nyní bez trenéra poté, co Arne Slot odešel do Liverpoolu jako náhrada za Jürgena Kloppa.

včera

Varšava

Evropská unie definitivně ukončila spor s Varšavou o právní stát

Evropská unie ukončila dlouholetý spor s Polskem o právním státu, už tedy není součástí článku 7. Premiéru Donaldu Tuskovi se podařilo zemi přiblížit unijním standardům. S postupem Evropské komise ale nesouhlasí Maďarsko, které podléhá stejnému mechanismu a nedaří se mu z něj dostat. Tuskovy nedávné kroky jsou rovněž rozporuplné. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ficova léčba probíhá podle očekávání. Kaliňák promluvil o rozsahu zranění

Léčba slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) nadále probíhá podle očekávání, stav pacienta je uspokojivý, uvedl úřad vlády ve středu. Premiérův poradce Erik Kaliňák na úterním mítinku řekl, že politik utrpěl při atentátu průstřel tenkého střeva. Fico je nadále hospitalizován v banskobystrické nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy