Euro 2016: Islandská pohádka pokračuje, gólem v nastavení porazil Rakousko 2:1

Paříž - Island se veze na vlně euforie a ta zatím nekončí. Drsní Seveřané zvládli vstřelit vedoucí branku a přestáli i kritický moment, když jejich soupeř nevyužil nabídnuté šance v podobě pokutového kopu. Odolali tlaku soupeře v druhém poločasu a v nastaveném čase strhli vítězství na svou stranu.

Islanďané jsou jedním z těch příjemnějších překvapení šampionátu, i když takový Cristiano Ronaldo o tom přesvědčen není. Ten dokonce po prvním zápase označil ostrovany za "malé s nízkou mentalitou" s tím, že v turnaji daleko nedojdou. A zatímco hvězdný hráč Realu Madrid hází mikrofony do vody, Islanďané dál žijí sen o postupu. Unikum mají i v trenérské dvojici, která potřetí pošle do boje stejnou základní sestavu. Nechybí v ní ani smutný hrdina minulého utkání s Maďarskem Birkir Sævarsson, jehož zákrok skončil dvě minuty před koncem ve vlastní síti a připravil Islanďany o vítězství.

Rakouská sestava určitých změn dostala. Trenér Koller může opět počítat s Dragovićem, který dostal v prvním zápase červenou kartu, ale Rakušané pozměnili rozestavení hráčů. Zmíněný Dragović se posune na kraj obrany, na jeho místě opět bude figurovat Prödl a Klein, který plnil funkci pravého obránce, zaujme post na kraji záložní řady: Tím vypadl ze hry Harnik, který poprvé bude v základu chybět. Jinak se sestava oproti zápasu proti Portugalsku, které Rakušané dotáhli do úspěšného bezgólového konce nemění.

Na obě mužstva čeká Stade de France v pařížské čtvrti Saint-Denis, největší stánek ze všech, na kterých se Euro 2016 hraje, jenom budeme doufat, že se fotbalisté setkají s poněkud lepším terénem než v posledních zápasech třetího kola.

1. poločas: Rána do spojnice a nepotrestaná chyba brankáře

Rozehráli Rakušané v červeném před překvapivě naplněným hledištěm, upřímně se nečekalo, že by tento zápas tolik táhl. Rakušané od počátku hráli jen na tři stopery s tím, že Klein a Fuchs se vytáhli do rolí falešných křídel, Alaba pak plnil roli podhrotového hráče.

Jenže první, kdo vyděsil svého soupeře, byl Gudmundsson, jeho bomba pravačkou napříč pokutovým územím po přistrčení patičkou G. Sigurdssona v druhé minutě orazítkovala pravou spojnici tyče a břevna Almerovy branky, rakouský gólman ji pomáhal pouze pohledem.

Po první šanci se hra přenesla na prostor mezi obě pokutová územi, kde si hráči jakoby zdvořilostně po překročení určité linie míč předávali. Ani jeden tým nevysunul své hrotové hráče a záložní řadu vstříc soupeři, takže se spíš čekalo, zda někdo udělá zásadní chybu v rozehrávce.

Ve 12. minutě zvedl adrenalin svým spoluhráčům brankář Halldórsson. Váhal s odkopem od své branky a na dosah se mu dostal Arnautović. Islandský gólman už nestihl poslat míč do bezpečí. Jenže když mu rakouský záložník dělal kličku, podklouzl a Halldórsson dokázal špičkou kopačky přes holeň Rakušana dopravit do zámezí. Nakonec z toho nebyl ani roh.

Ten si vybojovali Islanďané v 15. minutě, kdy G. Sigurdsson zahrál nebezpečný roh téměř do branky, Gunnarsson ho prakticky z brankové čáry vrátil hlavou zpět do hřiště, lehce přistrčený Bjarnason ho na branku neposlal, ale udělal to Árnason, míč šel těsně nad. Z protiútoku se pokoušel proháčkovat Arnautović, ale ve spleti nohou mu míč utekl do zámezí.

Z předchozích zápasů víme, že Gunnarsson je mistr na dlouhé auty. Tentokrát se povedlo hodit míč až do pokutového území, tam ho Árnason v souboji s Fuchsem posunul na Bödvarssona. Islandský útočník si ho na stehnech zpracoval, vymanil se Baumgartnerlingovi a pravačkou v pádu propálil Almera. Režie pohotově nabídla opakovaný záznam, ze kterého bylo jasné, že Gunnarsson při hodu špičkou nohy přešlápl, ale to neměli na jeho samotné provedení zásadní vliv. Ostatně pokud by se měla striktně dodržovat tato pravidla, pomalu každá druhá akce by se musela opakovat.

Rakušané po vstřelené brance zvýšili úsilí, přitlačili Islanďany k jejich pokutovému území, ale spíš to byl házenkářský zámek než přímočará akce vedoucí k dobytí branky ostrovního týmu. Pouze Baumgartlinger a Prödl ranami z dálky přinutili diváky si lehce zakřičet, jinak byly velice nepřesní. V 28. minutě došlo na dramatický duel v pokutovém území Islandu, kdy se velice tvrdě o sebe opírali Arnautović a Árnason. Čisté svědomí neměl ani jeden, polský sudí Marciniak nakonec rozhodl, že loket v obličeji islandského obránce byl tím zásadním prohřeškem.

Arnautović se tím ale nenechal otrávit. V 30. minutě si připravil míč ve vzdálenosti deseti metrů od branky, ale jeho slušnou ránu do pravého kouta Halldórsson bez potíží chytil, vzápětí rakouského záložníka vyslal dlouhým nákopem před branku Baumgartlinger, ale Arnautović se musel na hlavičku natahovat, takže nebyla přesná. Rakušané se dál snažili lákat Islanďany z jejich obranné ulity, ale ti hráli velice disciplinovaně.

V 35. minutě se dvakrát dostala kolmice na Alabu, ale jak Arnautović, tak Sabitzer nedokázali podobné šance využít, nakonec ztratil trpělivost Hinteregger a ranou z dálky přinutil obranu Islandu srazit míč na roh. Po něm přišel centr z hloubi pole na Alabu, kterého za ruku podržel Skúlason. Nejenže vyfasoval žlutou kartu, ale ještě se proti jeho brance kopala penalta. Jenže Dragović pravačkou otřel míč o pravou tyčku Halldórsonovy branky - jenže zvenčí. Nutno podotknout, že islandský brankář ránu rakouského stopera vystihl velice dobře.

Vzápětí se Islanďané pokusili využít rakouského rozladění, jenže přihrávka na Bjarnasona šla do ofsajdového postavení, takže i když výborně prostřelil Almera, skóre se neměnilo ani tentokrát.

Rakušané pak přešli opět k ranám z dálky, Baumartlinger v 41. minutě pouze nechal vyniknout Halldórssona, z následného rohu hledal marně branku hlavičkou Fuchs. Snad aby nezkazili dojem ze svého výkonu se Islanďané v samém závěru přesunuli k rakouské brance, ale Gunnarssson tentokrát zvolil poněkud jinou formu autu, takže Almer nemusel nijak předvést své umění. Úplně poslední šanci ještě měli Rakušané, když Alaba ve středu hřiště výborně do volného prostoru vyslal Arnautoviće, jenže tomu míč přeskočil nohu.

2. poločas: Rakušané jsou v tlaku, Islanďané odolávají

Rakušané hned od počátku poločasu dali najevo, že hodlají vzít soupeře drtivým útokem, protože vyměnili defenzivní posty za ofenzivní záložníky. Jako první však opět dostal příležitost Gunnarsson ke dlouhému autu, Árnason prodloužil tentokrát na Bjarnasona, ale jeho rána z halfvoleje skončila vysoko nad rakouskou brankou.

V protiútoku se Arnautović dostal zleva k centru, který odvrátila obrana jen Alabovi, který si však míč chystal o něco déle než bylo potřeba, jeho ránu kontroloval Halldórsson, ale mimo branku ji poslal R. Sigurdsson. Pak se střetla v pokutovém území dvojice Sabitzer-Skúlason, ale sudí pád rakouského hráče přes původce penalty jako další trest pro Islanďany neposoudil. Z protiútoku ukázal své kvality G. Sigurdsson, poradil si se dvěma protihráči, ale ke štěstí mu chyběl metr, o který míč po křížné střele minul Almerovu levou tyč.

Další ukázku obětavosti předvedl v 52. minutě po kombinaci Sabitzera a Janka Árnason, když střelu rakouského útočníka skokem plavmo odhlavičkoval. Vzápětí do něj narazila nevydařená střela Sabitzera, ale Halldórsson míč odražený od jeho nohou chytil. A stejně tak si poradil v 54. minutě i se Schöpfovou střelou zpoza hranice pokutového území.

V 60. minutě se nepovedl G. Sigurdssonovi průnik a střela a trest přišel vzápětí - Alaba si navedl míč po levé straně, poslal ho do běhu Schöpfovi, ten utekl G. Sigurdssonovi, vyhnul se Árnasonovi a protože Gunnarsson byl o kousek dál, než bylo potřeba, vystřelil do vzdálenějšího rohu Halldórssonovy branky. Islandský gólman si sice na míč sáhl, ale to bylo všechno.

Islanďané pochopili, že remíza jim skýtá jen nejisté šance a vyrazili v 65. minutě do protiútoku. Bjarnasson se uvolnil, ale místo střely přistrčil míč doprostřed Bödvarssonovi, jeho nahrávka směřovala na G. Sigurdssona, který v pádu pravačkou zamířil do branky, ale Almer včasným povyběhnutím z branky zkrotil nepříjemnou střelu. 

To zase bylo výzva pro Rakušany, jenže Janko, i když si našel prostor mezi R. Sigurdssonem a Árnasonem, vlastně jen čekal, kam ho trefí centrovaný míč. Nakonec to byl málem šťasný odraz, jenže míč minul o půl metru islandskou branku. Janko se ovšem předvedl i poněkud negativně, když si spletl hřiště se zápasnickou arénou a zkusil na R. Sigurdssona nejdřív kravatu a poté si ho přehodil na džudistický způsob.

V 72. minutě byl krůček od své druhé branky Schöpf. Alaba ho našel na hranici vápna Janka, ten chytře posunul míč vpřed, kam si nabíhal rakouský středopolař, ale jeho rána zasáhla pouze nohy vyběhnuvšího Halldórssona.

Penalty se dožadoval i Island, a to v 76. minutě, když střídající E. Bjarnason na levé straně zkusil centr před branku a trefil ruku Kleina stojícího v pokutovém území. Sudí ale nevyhodnotil zákrok jako proti pravidlům, je pravdou, že ruka byla od těla ale Klein ji spíš zkoušel skrýt za záda. 

Slibná standardní situace se nabízela rakušanům v 80. minutě po faulu na Baumgartlingera, Alaba si nachystal míč z 25 metrů, vypálil opravdu nebezpečně, ale Halldórsson míč zpoza břevna vytěsnil, také proto, že šla fána doprostřed branky. Po následném rohu se hlavami střetli střídající Traustason a obránce Hinteregger a chvíli se z tohoto kontaktu vzpamatovávali, ale vrátili se do hry.

Islanďané už začínali v poslední desetiminutovce tahat čas, kvůli tomu si vysloužil napomenutí i brankář Islandu. Když se však naskytla přiležitost, hráči v modrých dresech se ihned přesunuli na polovinu Rakouska, ale moc toho vymyslet nedokázali. Rakušané byli nastěhováni před pokutovým územím, kde jim čelila modrá zeď, z níž islandští obránci posílali míče co nejdále od své svatyně. A pokud se někdo pokoušel vystřelit, jako v 89. minutě Hinteregger, narazil míč do zkonsolidovaného bloku.

O tlaku Rakušanů svědčí i fakt, že když se dostal do úniku Traustason, křižoval ho jako poslední hráč v červeném Alaba. Island se tak přesunul k rohovému praporku u rakouské branky, ale Rakušané se na poslední pasáže čtyřminutového nastavení dostali před branku k závěrečné snaze vybojovat si vítězství. Fuchs ve třetí nastavené minutě skvěle vypálil a vybojoval roh, do pokutového území zamířil i brankář Almer. Jenže se k ohrožení svého kolegy naproti hřiště vůbec nedostal a nakonec se stalo to nejméně očekávané. B. Bjarnason vyvezl míč, nahrál E. Bjarnasonovi, ten z posledních sil přes bránícího Kleina křížem našel Traustasona. Nováček na hřišti v pádu trefil ruce Almera, ale od nich putoval míč do sítě!

Islanďané dokázali eliminovat rakouský tlak, mnohdy za cenu sebeobětování a krajních zákroků, ale zásadní chyby kromě penaltového zákroku se nedopustili. Trpělivě čekali na svou šanci, vytvořili jednolitý blok a odolali drtivému náporu. Nelze vybrat jednoho hráče, který by vynikal, zní to možná jako klišé, ale vyhrál celý kolektiv, který obětavostí překonal kritické chvíle.

Rakušané po změně stran vystřídali a Janko a Schöpf jednoznačně hru oživili, aktivní byl v první půli Arnautović, naopak ani po svém přesunu na post rozehrávače nezářil Alaba. Aktivní jako střelec byli Hinteregger, velice dobře se jevil i Baumgartlinger. 

Islanďané tak dali Ronaldovi jasnou odpověď, jak to bude s jejich setrváním v dalších bojích na šampionátu. "Mentálně nízcí a malí" Islanďané dokázali v tuto chvíli víc, než Portugalci - vyhráli na šampionátě aspoň jeden zápas. 

Island - Rakousko:    2 : 1   (1:0)

Branka: 18. Bödvarsson, 90. + 4. Traustason - 60. Schöpf

Žlutá karta: 36. Skúlason, 51. Sigthórsson, 83. Halldórson - 71. Janko

Island: Halldórsson - Sævarsson, R. Sigurdsson, Árnason, Skúlason - Gudmundsson (86. Ingason), G. Sigurdsson, Gunnarsson, B. Bjarnason - Sigthórsson (81. Traustason), Bödvarsson (71. E. Bjarnasson). Trenéři: Lars Lagerbäck, Heimir Hallgrimsson.

Rakousko: Almer - Dragović, Prödl (46. Schöpf), Hinteregger - Klein, Ilsakner (46. Janko), Baumgartlinger, Arnautović, Fuchs - Alaba, Sabitzer (78. Jantscher). Trenér: Marcel Koller

Rozhodčí: Szymon Marciniak (Polsko)

Držení míče: 38 % - 62 %Střely na branku: 9 - 23 (3 - 6)Rohové kopy: 3 - 7Počet faulů: 10 - 10Diváci: 68 714

Související

UEFA

Češi znají soupeře na Euru 2024. Utkají se s Portugalskem, Tureckem a vítězem baráže

V německém Hamburku se v sobotu v podvečer dozvěděli fotbaloví fanoušci složení základních skupin nadcházejícího mistrovství Evropy, které se v příštím roce uskuteční v Německu. Český tým se tak po losu, kterého se zúčastnil i Tomáš Rosický, dozvěděl, že první zápas v rámci šampionátu sehraje 18. června v Lipsku proti Portugalsku s Cristianem Ronaldem. Dále se pak ve skupině F utká s postupujícím z barážové větvě C (Řecko, Gruzie, Kazachstán nebo Lucembursko) a na závěr pak s Tureckem. Tyto dva duely se odehrají v Hamburku.
Jaroslav Šilhavý

Kouč fotbalové reprezentace Šilhavý krátce po postupu na Euro oznámil svou rezignaci

Kvalifikace na mistrovství Evropy ve fotbale 2024 je minulostí. Z českého pohledu nakonec skončila úspěšně, když v pondělí večer Češi v Olomouci porazili 3:0 Moldavsko a díky tomu tak postoupili na Euro. Většina kvalifikace byla ale z českého pohledu hrána pod velkým tlakem, vzhledem k nevýrazným výkonům národního týmu, podivnostem kolem nenominace Antonína Baráka a v neposlední řadě vzhledem k opilecké aféře Vladimíra Coufala, Jakuba Brabce a Jana Kuchty. Už měsíc se řešila budoucnost kouče Jaroslava Šilhavého, nakonec tuto otázku dal překvapivě on sám. Hned po zápase s Moldavskem oznámil svoji rezignaci. 

Více souvisejících

fotbal ME Euro 2016

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

včera

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

včera

včera

David Pastrňák

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Aktualizováno včera

včera

včera

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

včera

včera

včera

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

včera

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

včera

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Tornádo na Ústecku se potvrdilo. Pohybovalo se i přes tok Labe

Podezření na sobotní výskyt tornáda na Ústecku se potvrdilo, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Tornádo se pohybovalo i přes říční tok. Experti se chystají na terénní průzkum místa. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy