EURO 2016: Irové gólem těsně před koncem vyhráli nad Italy 1:0 a slaví postup do osmifinále

Lille - Po skupině F se ve večerních hodinách rozhodovalo o tom, kdo postoupí ze skupiny E a jednalo se tedy o to, kdo doprovodí do osmifinále již jistého účastníka příští fáze tohoto šampionátu Itálii (ta totiž vyhrála první zápas 2:0 nad Balgií, poté 1:0 nad Švédy). Irové potřebovali vyhrát nad Italy a to se jim trefou z 85. minuty nakonec podařilo. Společně se Squadrou Azzurrou tak postupují z této nejen Irové, ale i Belgičané, kteří ve svém zápase porazili stejně hudeným výsledkem Švédsko. To v turnaji končí.

Před duelem v Lille jsou karty rozdány jasně. Irové zrkátka musejí vyhrát nad Italy, aby se mohli radovat z postupu do osmifinále. Proto také nastoupí s nejsilnější možnou sestavou, narozdíl od Italů, kteří budou šetřit své největtší opory. Do zápasu tak nezasáhne gólman Gigi Buffon, jehož v posledních dnech trápí horečka. K  vidění pak na hřišti nebudou ani stopeři Leonardo Bonucci a Giorgio Chiellini. Ti totiž mají na svém kontě z předešlých duelů žlutou kartu a v případě zisku další karty tohoto typu by mohli přijít o osmifinále.

Že to nebude pro Iry jednoduchý zápas, to ví samozřejmě i Robbie Keane, nejslepší kanonýr irského výběru. "Potřebujeme vyhrát, proto nesmíme nechat Itálii kontrolovat hru. Musíme se snažit získat míč zpět nejrychleji, jak to jen půjde. Pokud to dokážeme, budeme mít šanci. Nálada je v týmu dobrá, ale bude ještě lepší, pokud vyhrajeme. Porveme se o to a uvidíme," uvedl konkrétně před tímto utkáním.

Pro oba národní týmy to nebude premiérové setkání v historii mistrovství Evropy. Střetly se totiž už před čtyřmi lety, tehdy vyhrála Itálie 2:0. "Tehdy neměli vůbec žádnou šanci postoupit, přesto byli po celý zápas velmi nepříjemným soupeřem a dělali nám velké problémy. Jejich fanoušci je podporovali, jako kdyby to bylo finále. Bylo to neuvěřitelné. Teď navíc stále mohou postoupit, takže rozhodně nehrozí, že bychom je podcenili. Víme, že nás čeká těžký zápas," prohlásil italský záložník Daniel De Rossi.

1. poločas: Irové tlačí Italy, ti se málokdy dostanou z vlastní poloviny. Zápas je ale zatím bez branek

Na stadionu v Lille pod zataženou střechou (i přes pěkné počasí) se rozehrál zápas mezi Itálií a Irskem. Italové mají modré dresy, Irové pak bílé se zelenými trenkami. Italové budou hrát v první půli zleva doprava. Hned od prvních minut je vidět, že Italové budou snášet tvrdé zákroky od Irů. Hra se odehrává na ne zrovna kvalitním trávníku uprostřed. Dosavadní útočné náznaky na obou stranách se do zakončení nedostaly. Nyní jsou spíše u míče Irové. Florenzi v ofsajdu. Hendrick tvrdě fauloval Florenziho a Italové zahrajáí volný přímý kop. Z toho ale nic nebylo. Roh pro Italy zahraný De Scigliem, roh si zopakují zdruhé strany. Míč pouze proletěl šestnáctkou.

V 10. minutě z dálky nebezpečně vystřelil po individuální akci Hendrick a jen těsně minul italskou branku. Volný přímý kop Irů z poloviny hřiště nijak neohrozil Italy. Irové nejsou v žádném případě zalezlí, presujou Italy a ti mají vzadu kolikrát potíže uklidit míč dát do bezpečí. Ward centroval zleva, ale Italové odkopli balón z šestnáctky pryč. Irové pokračovali v obléhání italské šestnáctky, Hendrick ale už balón nezastihl na hrací ploše. Bernardeschiho fauloval Ward. Oba hráči se následně srazili na druhé straně hřiště a oba jsou nyní po souboji u irské šestnáctky na zemi.

Hra pokračuje i s nimi. Bernardeschi narazil na irskou obranu, ale vybojoval aut. Následně se ale nijak Italové k irské brance nedostali. Nyní jsou u míče Irové, Italové se marně  dostávají z vlastní polloviny. Irové zahrávají roh. Murphy se dostal k hlavičce, gólman Sirigu vyrazil míč nad branku. Z následného rohu ale nic nebylo, jelikož byl odpískán útočný faul. Píše se 23. minuta. Italové se nemohou stále dostat na vlastní polovinu, málem se to povedlo Sturarovi, ale o míč přišel. Stále jsou Irové u balónu a obléhají Italy. Průniková přihrávka na Zazu nenašla cíl, přečetl ji totiž gólman Randolph. Barzagli zfauloval Warda a Irsko zahrává přímák. Italové se ale ubránili. Duffy zahrál špatnou malou domů a je z toho roh Italů. Zahrán na krátko, při centru do šestnáctky, ale odpískána vysoká noha Zazi.

McClean neodcentroval zleva přes Barzagliho, ale je to nakonec roh. Zahrával Hendrick, Italové odhlavičkovali, roh se bude nyní ale opakovat na druhé straně. Duffy vyskočil na Bradyho centr zprava, ale míč šel mimo. Rozhodčí odpískal Immobileho ruku uprostřed hřiště. Další zákrok u půlící čáry. Tentokrát na McCleana. Z následného volného přímého kopu se stal menší závar v italské šestnáctce, kde se McClean k hlavičce ale nedostal. McClean se rozhofdl k sólo akci po levé postranní čáře, Italové ho zfaulovali a Irové zahrávají další přímák. Brady točil balón k bráně, odpískán však útočný faul. Gólman Sirigu i Long dostali žlutou kartu za hádku mezi sebou.

Ve 40. minutě je stále obraz hry následující. Irové nedarují Italům ani centimetr čtvereční zadarmo. Volný přímý kop Irů a opět bez úspěchu. Faulován  na italské polovině Immobile. Ten poté ze střední vzálenosti vypálil na branku, jen těsně vedle ji minul. McClean si přál penaltu po zákroku loktem zezadu, jenž spáchal Bernarndeschi, rumunský sudí ji ale k překvapení Irů nepíská. Long se řítil k italskému gólmanovi, byli potřeba na něj hned tři beci. Sturaro se vyhnal za brankovou čáru. Konec prrvní půle. Irové mají více ze hry, presují Italy, kteří mají kolikrát problém se dostat na vlastní polovinu. Na Ostrovanech je vidět, že chtějí zkrátka vyhrát.

2. poločas: Až v závěru Irové vstřelili postupový gól

Irové rozehráli druhou půli. Beze změn v obou sestavách. U míče byli Italové, Bernardeschi chtěl centrovat do šestnáctky, ale nikoho nenašel. Long v cestě vpřed fauloval Bonucciho. Murphy fauloval uprostřed hřiště Florenziho. Bernardeschi opět zleva centroval a opět nikoho nenašel. Hra se nyní odehrává uprostřed hřiště bez většího vzrušení. Volný přímý kop Irů po vysoké noze Ogbonny. Brady ji ale nezahrál nijak nebezpečně. Na durhé straně z první pálil Zaza po centru zprava, střílel ale nad. V 54. minutě volný přímý kop Irů v blízkosti šestnáctky Italů. Hendrick ale neohrozil italskou branku. V 57. minutě nejprve z úhlu zleva střílel Murphy, Sirgu vyrazil k Mottaovi, ten chyboval, ale Irové tuto chybu nedokázali potrestat.

V další příležitosti byl Long, než k zakončení dostal, uzmul mu míč Sirigu. Standardka Irů mířila na Duffyho, ten sice vyhrál hlavičkový souboj, nic z toho nebylo. Po hodině hry Italové poprvé střídají, místo Bernardeschiho přichází Darmihan. Long fauloval De Sciglia a Italové zahrávají přímák. Ten zahrával Florenzi, ale nic z toho. Hendrick se rozhodl na hranici šestnáctky ke střele, zakončoval ale vnitřním nártem a střela šla hodně mimo. V 65. minutě vypálil z dálky po zemi Duffy, střela ale nebyla nikterak nebezpečná. Poté pro změnu Florenzi zakončoval, taktéž nepřesně. Opět pasáž hry bez většího vzrušení na obou stranách.

V 70. minutě střídají Irové. Místo Murphyho přichází McGeady. Na stadionu Lille je k vidění fyzicky náročný souboj bez větších šancí. V 72. minutě McClean centroval zleva, Sirigu podběhl centrovaný balón, Irové ale z toho nakonec nic nevytěžili. McGeady si připravil balón na střelu zpoza vápna levou novou, střílel ale nad. Místo Immobileho přišel na hřiště Insigne. Florenzi před tím, než odcentroval před branku, se už dostal za brankovou čáru. Hoolahan vystřídal McCarthyho. Nový hráč v italském dresu na hřišti Insigne se mohl uvést gólem, zpoza vápna ale trefil levou tyč irské branky. Běží 79. minuta.

Po nedohodě Duffyho a gólmana Randolpha budou Italové na začátku poslední desetiminutovky zahrávat roh. Místo De Sciglia přichází El Shaarawy. Nic zasádního se nestalo. Motta předal Florenzimu, ten z dálky mohl nebezpečně zakončit, kvůli "krtkovi" ale vystřelil hodně mimo. V 84. minutě udělala obrovskou hrubici italská obrana v čele s Bonuccim, Hoolahan v obrovské šanci nepřekonal gólmana Sirigu. Iry to ale nemusí mrzet. Zanedlouho přišel centr zleva na Bradyho, jenž vběhl mezi italské obránce a ten hlavou překonal italského gólmana, 0:1 pro Irsko. Z ochozů zní irské oslavné chorály. Střídání Irska: Long pryč, na hřiště posílení defenzivy v podobě Quinna. Nastavují se tři minuty. Insigne dostává žlutou za nesportovní chování. Italové se snaží o vyrovnání. Míč mají ale Irové. K vidění jsou i tvvrdé zákroky. Konec! Irové postupují do osmifinále, stejně jako všechny týmy z Ostrovů.

Itálie - Irsko   0 : 1

Itálie: Sirigu – Ogbonna, Bonucci (C), Barzagli, De Sciglio – Florenzi, Motta, Sturaro, Bernardeschi – Immobile, Zaza

Irsko: Randolph – Ward, Keogh, Duffy, Coleman (C) – Brady, James McCarthy, McClean, Hendrick – Murphy, Long

Rozhodčí: Ovidiu Haţegan (Rumunsko)

Související

UEFA

Češi znají soupeře na Euru 2024. Utkají se s Portugalskem, Tureckem a vítězem baráže

V německém Hamburku se v sobotu v podvečer dozvěděli fotbaloví fanoušci složení základních skupin nadcházejícího mistrovství Evropy, které se v příštím roce uskuteční v Německu. Český tým se tak po losu, kterého se zúčastnil i Tomáš Rosický, dozvěděl, že první zápas v rámci šampionátu sehraje 18. června v Lipsku proti Portugalsku s Cristianem Ronaldem. Dále se pak ve skupině F utká s postupujícím z barážové větvě C (Řecko, Gruzie, Kazachstán nebo Lucembursko) a na závěr pak s Tureckem. Tyto dva duely se odehrají v Hamburku.
Jaroslav Šilhavý

Kouč fotbalové reprezentace Šilhavý krátce po postupu na Euro oznámil svou rezignaci

Kvalifikace na mistrovství Evropy ve fotbale 2024 je minulostí. Z českého pohledu nakonec skončila úspěšně, když v pondělí večer Češi v Olomouci porazili 3:0 Moldavsko a díky tomu tak postoupili na Euro. Většina kvalifikace byla ale z českého pohledu hrána pod velkým tlakem, vzhledem k nevýrazným výkonům národního týmu, podivnostem kolem nenominace Antonína Baráka a v neposlední řadě vzhledem k opilecké aféře Vladimíra Coufala, Jakuba Brabce a Jana Kuchty. Už měsíc se řešila budoucnost kouče Jaroslava Šilhavého, nakonec tuto otázku dal překvapivě on sám. Hned po zápase s Moldavskem oznámil svoji rezignaci. 

Více souvisejících

fotbal ME Euro 2016

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

včera

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

včera

včera

David Pastrňák

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Aktualizováno včera

včera

včera

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

včera

včera

včera

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

včera

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

včera

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Tornádo na Ústecku se potvrdilo. Pohybovalo se i přes tok Labe

Podezření na sobotní výskyt tornáda na Ústecku se potvrdilo, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Tornádo se pohybovalo i přes říční tok. Experti se chystají na terénní průzkum místa. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy