Euro 2016: Remíza 1:1 vydržela do penalt, v nich Poláci přestříleli Švýcary

Saint-Étienne - Jde do tuhého, dnešní zápasy rozhodnou o eliminaci tří mužstev, která se s Eurem rozloučí. Poláci po vedoucím gólu poněkud vyklidili pole a Švýcaři díky Shaqiriho fotbalové nádheře vyrovnali.

Zatímco Družyna Polska si vybojovala svou účast v osmifinále dvěma výhrami, Švýcaři sem proklouzli díky skálopevné obraně v utkání proti Francouzům, kterým pravda po dvou výhrách už o tolik nešlo, ale museli myslet i na prestiž před domácím publikem. 

Zástupci helvétského kříže se dopředu nijak neženou, což dokázali v posledním zápase, kdy vůbec nevystřelili přímo na branku, jejich šest pokusů směřovalo mimo nebo bylo zblokováno. Přitom ale co se střelby jako takové jsou pilnější než jejich dnešní soupeř, ten zatím oproti švýcarským 37 střelám o tři zaostává. Na druhou stranu může hrát i fakt, že Poláci mnohem méně faulují, Švýcaři už vyprodukovali 50 faulů a zavinili jednu penaltu, v čemž naše severní sousedy jasně převyšují (32/0). Ale aby to bylo zamotané ještě o trochu víc, Poláci zase nasbírali šest žlutých karet, což je o dvě víc než jejich dnešní soupeř. 

Týmy postavily to nejlepší, čím disponují, ani jeden trenér se nemusel potýkat s nějakým problémem v kádru. Švýcaři opět vrátí do hry Seferoviće, protože nadějný Embolo nepřesvědčil, Poláci od začátku nasadí zkušené Piszczeka a Błaszczykowskiho, který ostatně rozhodl zatím poslední zápas červenobílých 

Zápas se bude hrát na Stade Geoffroy-Guichard, kde podle zpráv panuje příjemné počasi a teplota 22 stupňů. Jako mírní favorité jsou označováni Poláci. Ovšem s ohledem na fakt, že oba týmy se do této chvíle trefili jenom dvakrát se nedají očekávat žádné gólové hody.

1. poločas: Po dvou desítkách vteřin mohl padnout gól

S ohledem na červenobílé barvy obou týmů zvolili Poláci bílou, Švýcaři červenou. A Poláci se mohli už po 25. vteřinách radovat, protože zvolili velice úspěšný presing a když brankář Sommer nahrál Djourouovi a ten špatně zpracoval, Lewandowski svou šanci ještě propásl, ale Sommerův odkop skončil jen u  Milika a ten se mohl dostat ke skórování a vůbec nejrychlejší brance na Euru. Bohužel pro Poláky jeden jejich vysunutých hrotů přestřelil.

Poláci zatlačili soupeře k brance a hledali skulinku, kudy by se dostali až před Sommera. Obránci s helvétským křížem na prsou museli odolávat soustředěnému náporu, který v 6. minutě korunoval další příležitostí Milik, který po Grosickiho centru hlavičkoval pouze do připravených rukou Sommera.

V 10. minutě se ukázali i Švýcaři, Mehmedi se u postranní čáry dobře uvolnil, na hranici ofsajdu vyslal kupředu Shaqiriho a ten se pokusil posunout před branku na Džemailiho. Tomu bohužel pro jeho tým rána levačkou nesedla, mířil jen vedle pravé tyče Fabiańskiho branky. Hra se v této fázi poněkud vyrovnala, Švýcaři začali víc kontrolovat míč, ale obě strany měly problémy s finálními přihrávkami. Když už se pak povedlo slušně vykombinovat nějakou akci, jako v případě Błaszczykowskiho a Lewandowskiho, skončilo to poměrně hodně nepřesnou střelou polské hvězdy Bayernu Mnichov. Zápas byl v první části velice svižný a slušný, první faul jsme zaznamenali až po čtvrthodině a byl to ještě útočný prohřešek Poláků.

Po čtvrthodině opět zvýšili Poláci tempo a vytěžili z něj kromě převahy i rohový kop a střela Milika se otřela o Shaqiriho záda. Ten na rozdíl od Milika zahrával Błaszczykowski, po zmatcích v pokutovém území Mączyński střílel hodně vedle pravé tyče švýcarské branky.

Švýcaři se také podívali, jak vypadá Fabiański - po rohovém kopu Rodrígueze zkusil ohrozit polského brankáře Mehmedi, ale hlavičkoval vysoko nad. Rodríguez se v 25. minutě rozhodl z hodně uctivé dálky vyzkoušet pozornost a pravačkou nemířil vůbec špatně, ale k levé tyči polské branky mu nějaký metr chyběl.

Švýcaři celkem zvládali standardní situace, ale v 29. minutě obrana zcela ignorovala nabíhajícího Krychowiaka, kterému Milik z rohového kopu poslal ideální nahrávku. Jenže Krychowiak, nikým neobtežován, hlavičkoval vedle. O dvě minuty později po zákroku na Xhaku, který Clattenburg neposoudil jako faul, vyslal Lewandowski dopředu Grosického a ten se pokusil Sommera přelobovat způsobem a la Poborský, jenže na rozdíl od roku 1996 polský záložník přehodil i branku. A po dalších dvou minutách po rychlém přesunu od vlastní branky dokázal Błaszczykowski ve výhodě odcentrovat na zcela opačnou stranu hřiště a Milik z voleje minul pravý růžek Sommerovy branky.

Švýcaři neustále prokazovali, že jim svědčí standardky - druhý rohový kop byl v 35. minutě rozehrán opět do středu polského vápna, kde míč minuli Djourou s Pazdanem a Schär v pádu dobře hlavičkoval, ale jak bývá u hráčů velkým problémem, trefil přesně střed branky a tudíž připraveného Fabiańskiho. A Švýcaři se nadále osmělovali, což dokázal v 38. minutě Džemaili, jehož povedený oblouček mířil pod břevno, ale zase do středu, kde Fabiański neměl problém míč přehodit přes břevno. V následné akci dvakrát hlavičkoval Rodríguez, ale jen do rukou polského brankáře.

Nedáš - dostaneš. Kolikrát už tohle platilo? Po vyhození Fabiańskiho pláchl po levé straně Grosicki, se štěstím se dostal k míči po zásahu Behramiho a nacentroval na Milika. Ten na hrotu vtipně pustil míč, což evidentně zaskočilo Rodrígueze, tím se do šance se dostal trestuhodně neobsazený Błaszczykowskiho, ten si počkal a mezi nohy brankáře Sommera otevřel skóre.

Švýcaři se pokusili ihned ohrozit branku soupeře, ale vyslali jen několik nebezpečných centrů a jednu zblokovanou střelu, v závěru akce si pak připsali vůbec první faul, až po 40. minutách hry.

2. poločas: Šance na obou stranách, stejně jako karty

Švýcaři se rozhodli na nic nečekat a vrhli se na svého soupeře. Hned první útok po rozehrální protáhl Shaqiri před Pazdana, jeho centr na poslední chvíli odvrátila dvojice Błaszczykowski a Krychowiak, ovšem po rohu Xhaka usměrnil míč před Fabiańskiho, jemuž hodně práce přidělal Pazdan, málem se trefil do vlastní sítě, ale nakonec Jędrzejczyk míč odkopl. 

Poláci si nenechali odpověď dlouho pro sebe. Grosicki ve 49. minutě povodil Lichtsteinera, po několika soubojích posunul míč na Lewandowskiho a ten z kroku vypálil na Sommera - ale švýcarský gólman byl pozorný. Švýcaři přenesli hru na druhou stranu a Shaqiri tvrdě vypálil, Fabiański ale míč vyrazil, protože mířil prakticky přímo na něj.

V 53. minutě se mohl podruhé zapsat do listiny střelců opět Błaszczykowski, potáhl si míč od poloviny hřiště, seběhl víc do středu, vyhnul se Djourouovi a Behramimu a jeho tvrdou ránu levačkou dokázal Sommer vyrazit. Polákům zatrnulo v 55. minutě, kdy Schär skluzem poslal Lewandowskiho do nebezpečně vyhlížejícího salta mortale. Polskou hvězdu ošetřovali členové týmu skoro dvě minuty a sotva se začalo hrát, Jędrzejczyk si počíhal na Lichtsteinera a na karty to bylo 1:1.

Na hřiště přišel velký švýcarský talent Embolo a v 65. minutě po centru Rodrígueze z levé strany skákal do souboje s Fabiańskim v nadějné pozici, ale přišel do něj o chviličku později a byla z toho nepříjemná srážka. Švýcaři v této pasáži dokázali mít míč více na nohou, ale v několika nadějných případech jim chyběla ona pověstná špetka ke štěstí. Poláci měli i problémy ve zdravotní oblasti, Milikovi se velice ošklivě prolomil bez cizího přičinění kotník, ale nakonec stejně jako v předchozích případech jeho kolegové přišel zpět na hřiště.

Po dlouhé době se připomněli i Poláci a stvrdili, že v druhé půli se budou prezentovat především střelami z dálky, jako v 72. minutě Piszczek, ale mířil nad. To na opačné straně dostali Švýcaři vcelku slibnou šanci asi 19 metrů od polské branky, ale přímý kop zahraný levačkou Rodrígueze mířený přesně do levé šibenice Fabiański vyrazil na roh. Po něm už jenom Schär hlavou minul svůj cíl.

Nejblíž vyrovnání byli Švýcaři v 79. minutě, kdy dlouhý nákop Rodrígueze z přímého kopu propadl až ke Xhakovi, jehož přihrávku poslal Djourou na polskou branku, ale míč zablokoval Glik, opakovaná rána Seferoviće skončila na břevně bezmocného Fabiańskiho.

Nakonec ale mohla vybuchnout švýcarská radost - Rodríguez přenechal Lichtsteinerovi, který se přesunul na pro něj neobvyklou levou stranu, odcentroval, míč lehce lízl Seferović, od dvojice Derdiyok-Pazdan se míč obloučkem dostal k Shaqirimu , kterého zcela opominul hlídat Jędrzejczyk, a Švýcar střihl excelentní nůžky - Fabiański marně skákal k levé tyči, míč se od ni odrazil do sítě.

Poláci zkusili zaútočit na vítězství čtyři minuty před koncem a dokonce se oba stopeři pokusili ztéci švýcarskou obranu, ale Glik ani Pazdan neuspěli. První jen trefil červenou hradbu, druhý poslal míč vysoko nad. V poslední minutě to zase hořelo před Fabiańskim: na velice přesný centr z pravé strany si podobně jako Shaqiri zkusil naskočit Embolo, ale tentokrát Piszczek míč k brance nepustil.

Už ve druhé minutě nastavení se naskytla Polákům standardní situace ve vzdálenosti 25 metrů od Sommerovy branky po faulu Djouroua na Lewandowskiho, ale Milik Rodrígueze nenapodobil, jeho míč letěl hodně vysoko nad.

Prodloužení: Na kopačky se vkrádá opatrnost, Švýcaři jsou aktivnější

Švýcaři začali aktivněji i prodloužení, už v jeho první minutě zkoušel střílet Xhaka, pak přinesl zbytečné vzrušení centr Lichtsteinera na Derdiyoka, který hlavičkoval těsně vedle branky. Chyba byla jenom v tom, že Lichtsteiner centroval dobrých 30 cm za čarou.

V 96. minutě se dostal opět do zajímavé pozice Shaqiri a mohl nahrát před branku Derdiyokovi, kterého v tu chvíli nikdo nehlídal. Jenže Xherdan nezvolil nejlepší řešení, jeho spíše technicky oblouček zamířil nad Fabiańskiho branku.

Zápas se pak posunul do klidnějšího módu, centry do vyložených šancí se nekonaly, bylo vidět, že Poláci, kteří odehráli celou základní část zápasu bez střídání, loví zbytky sil. Ale ani Švýcaři se významně dopředu netlačili, vypadalo to, jako když čekají na tutovku, ze které by mohli definitivně udeřit. Spoléhali možná i na standardní situace, ale dostali se jen k jedné, když v poslední minutě první části nastavení po faulu Peszka na Lichtsteinera poslal Shaqiri centr až za Fabiańskiho branku.

Švýcarům se nejspíš nechtělo do penalt, proto hned po výkopu postupoval k polské brance Seferović, ale jeho sraženou střelu poslal Pazdan do bezpečí. O tři minuty později po rohovém kopu neuspěla dvojice Embolo-Djourou v hlavičkovém náskoku, poté se skvěle do vápna prokličkoval Shaqiri, jehož roh zkusil prodloužit Derdiyok na zadní tyč, odkud odvracel Jodłowiec. Švýcaři ale byli v té době opravdu lepší a dychtivější po zakončení.

Ve 113. minutě ztuhla dvojice Glig - Pazdan, Shaqiri skvělým centrem našel Derdiyoka, ale jeho hlavičku na vzdálenější tyč skvěle vyrazil levou rukou Fabiański, byla to vyložená šance. Další dostali Švýcaři o minutu později, když Peszko nasadil šlapák Xhakovi, ale Derdiyok jenom prověřil pevnost polské zdi.

A Derdiyok v hlavní roli potřetí. Dvě minuty před koncem prodloužení se po dlouhém centru dostal k přihrávce z levé strany Seferović, jím vyslaný míč do pokutového území lehce tečoval Piszczek a Derdiyok neproměnil jen proto, že mu pod nohy skočil Pazdan - nedůrazné postrčení míče směrem k polské brance skončilo v rukou Fabiańskiho.

Ale i Poláci mohli rozhodnout, už v poslední minutě. Rovněž na Sommerovu branku letěl tečovaní míč, ale středem, o který se utkali Seferović s Piszczekem. Výsledkem byla minela Sommera, ale míč skončil v území, odkud ho do bezpečí poslal Schär.

Penaltový rozstřel: Rozhodla druhá série, Polácí nechybovali ani jednou

Kopat se bude na branku, kam útočili Švýcaři v poslední části prodloužení a za níž je hlavní kotel fanoušků helvétského kříže. Švýcaři mají zkušenost s penaltovým rozstřelem z roku 2006, Poláci ho neabsolvovali na vrcholné akci nikdy.

1:0: Lichtsteiner (Švýcarsko) - střílí polovysokou ránu doprostřed1:1: Lewandowski (Polsko) - levý horní roh Sommerovy branky

1:1: Xhaka (Švýcarsko) - pálí mimo pravou tyč1:2: série: Milik (Polsko) - Sommer si na střelu do levého kouta sáhl, ale míči v ceste do sítě nezabránil.

2:2: Shaqiri (Švýcarsko) - poslal Fabiańskiho doprava, střílel doleva2:3: série: Glik (Polsko) - tvrdá rána do pravého kouta

3:3: Schär (Švýcarsko) - další rána téměř do prostředka branky3:4: Błaszczykowski (Polsko) - s přehledem do levé poloviny branky

4:4: Rodríguez (Švýcarsko) - Fabiański šel doleva, střela doprava4:5: Krychowiak (Polsko) - jeho rána jde přesně do pravého horního rohu

Pro Švýcary je to možná kruté rozhodnutí, od druhého poločasu byli důraznější, víc chtěli vyhrát a nenechat dojít zápas do penalt. Nejlepší na hřišti byli Shaqiri, Rodríguez a po svém příchodu na hřiště i Derdyiok. Je pro ně svým způsobem smutné, že jedinou penaltu nedal jeden z nejzkušenějších hráčů Xhaka.

Poláci neměli výraznější postavu, Lewandowski zdaleka nebyl tak vidět, Błaszczykowski až na vstřelenou branku také zapadl do průměru, tým podal obětavý výkon, který se až na překrásnou Shaqiriho branku dokázal vyrovnat se všemi švýcarskými šancemi. 

Švýcarsko - Polsko    1 : 2   (0:1, 1:0 - na pokutové kopy 4:5)

Branky: 82. Shaqiri - 39. Błaszczykowski 

Žluté karty: 54. Schär, 117. Djourou - 56. Jędrzejczyk, 112. Pazdan

Švýcarsko: Sommer - Lichtsteiner, Schär, Djourou, Rodríguez - Behrami (77. Fernandes), Xhaka - Shaqiri, Džemaili (58. Embolo), Mehmedi (70. Derdiyok) - Seferović. Trenér: Vladimir Petković.

Polsko: Fabiański - Piszczek, Glik, Pazdan, Jędrzejczyk - Błaszczykowski, Krychowiak, Mączyński (102. Jodłowiec), Grosicki (104. Peszko) - Milik, Lewandowski. Trenér: Adam Nawalka.

Rozhodčí: Mark Clattenburg (Anglie)

Držení míče: 55 % - 45 %Střely na branku: 24 - 21 (6 - 5)Rohové kopy: 12 - 5Počet faulů: 15 - 14Diváků: 38 842

Související

UEFA

Češi znají soupeře na Euru 2024. Utkají se s Portugalskem, Tureckem a vítězem baráže

V německém Hamburku se v sobotu v podvečer dozvěděli fotbaloví fanoušci složení základních skupin nadcházejícího mistrovství Evropy, které se v příštím roce uskuteční v Německu. Český tým se tak po losu, kterého se zúčastnil i Tomáš Rosický, dozvěděl, že první zápas v rámci šampionátu sehraje 18. června v Lipsku proti Portugalsku s Cristianem Ronaldem. Dále se pak ve skupině F utká s postupujícím z barážové větvě C (Řecko, Gruzie, Kazachstán nebo Lucembursko) a na závěr pak s Tureckem. Tyto dva duely se odehrají v Hamburku.
Jaroslav Šilhavý

Kouč fotbalové reprezentace Šilhavý krátce po postupu na Euro oznámil svou rezignaci

Kvalifikace na mistrovství Evropy ve fotbale 2024 je minulostí. Z českého pohledu nakonec skončila úspěšně, když v pondělí večer Češi v Olomouci porazili 3:0 Moldavsko a díky tomu tak postoupili na Euro. Většina kvalifikace byla ale z českého pohledu hrána pod velkým tlakem, vzhledem k nevýrazným výkonům národního týmu, podivnostem kolem nenominace Antonína Baráka a v neposlední řadě vzhledem k opilecké aféře Vladimíra Coufala, Jakuba Brabce a Jana Kuchty. Už měsíc se řešila budoucnost kouče Jaroslava Šilhavého, nakonec tuto otázku dal překvapivě on sám. Hned po zápase s Moldavskem oznámil svoji rezignaci. 

Více souvisejících

fotbal ME Euro 2016

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

včera

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

včera

včera

David Pastrňák

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Aktualizováno včera

včera

včera

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

včera

včera

včera

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

včera

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

včera

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Tornádo na Ústecku se potvrdilo. Pohybovalo se i přes tok Labe

Podezření na sobotní výskyt tornáda na Ústecku se potvrdilo, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Tornádo se pohybovalo i přes říční tok. Experti se chystají na terénní průzkum místa. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy