Euro 2016: Severní Irové mohli ronit slzy, Wales je porazil 1:0 díky vlastnímu gólu

Paříž - Obvyklé duely celků z Velké Británie probíhají mezi Anglií a Skotskem. Severní Irové měli dokonce mírnou převahu, snažili se favorizované Walesany trápit, dokonce skórovali, ale do nesprávné branky.

Méně obvyklé ostrovní derby bude mít jako favorita rozhodně partu kolem Garetha Balea. Stejně jako v prvním zápase se pro oba týmy jedná do jisté míry největší úspěch, i když jak jsme už několikrát uvedli, ještě ve starém formátu ME v roce 1976 Wales postoupil do čtvrtfinálových vyřazovacích zápasů, kde ho zdolal následný pořadatel závěrečných zápasů Jugoslávie.

Walesané jsou nejpilnější střelci na šampionátu co do úspěšnosti, šest branek se ještě nikomu nepodařilo dát, takže by to pro ně mohlo jistou výhodu znamenat. Zvláště když Severní Irové, po prvním zápase označeni ze strany expertů (minimálně jednoho) za tým, který nemá na ME co pohledávat, ve dvou zápasech vystřelili jen čtyřikrát.

Walesané se drží osvědčené sestavy, jenom v útoku se objevuje opět Vokes, takže na lavičce bude sedět například J. Williams nebo Robson-Kanu. Severoirská „zelenobílá armáda" tentokrát staví na hrot Laffertyho, což znamená, že Washington rovněž do zápasu na rozdíl od těch předchozích nepůjde od začátku.

Méně proslulé ostrovní derby přivítá Parc des Princes a dá se s ohledem na povahu publika očekávat hodně bouřlivá divácká kulisa.

1. poločas: Zpočátku jsou překvapivě poněkud aktivnější Severní Irové

V červeném hrající Walesané s výkopem vůbec nenaložili dobře, ale dalo se čekat, že Severní Irové budou pokračovat ve svých obranných výkonech, takže se brzy Wales dostal v držení míče do vyšších procentuálních čísel. A v druhé minutě už zkoušel Bale pozornost Davise a brankáře McGoverna, ale oba uspěli bez zaváhání.

V 10. mintě přišla ztráta Walesanů, míč se dostal na pravou stranu k Wardovi, ten dále putoval přes střed až k Dallasovi a jeho nepříjemná střela levačkou přinutila Hennesseyho k prvnímu zákroku. Do té doby oba týmy posílaly většinou míč sem a tam vysokými nákopy, které k přesnosti hry nijak nenapomohly. V 13. minutě to zkusil Bale nahrávkou na Ramseyho mezi severoirskou obranou, ale tomu míč prolétl za zády.

Na další vzrušení se muselo čekat až do 19. minuty, kdy Bale vybojoval na Cathcartovi míč, posunul ho na N. Taylora, jeho vysoký centr se snesl k Vokesovi a jeho hlavičku dorážel do severoirské branky Ramsey, jenže z postavení mimo hru což bdělý pomezní sudí zaregistroval. Možná kdyby Vokes zkoušel trefit přímo branku, mohl mít McGovern mnohem větší problémy. Severní Irové velice pečlivě a natěsno obsazovali soupeře, takže hra byla spíš urputným bojem ve středu hřiště.

Ale i "zelenobílé šiky" zahrozily - v 22. minutě hezky napřáhl z dálky Ward a Hennessey, byť bylo zřejmé, že míč do branky nejde, pro jistotu poslal kulatý nesmysl na roh. Další náznak šance se rekrutoval z Laffertyho hlavy, který v náskoku na plachtící míč hlavičkoval nad. Na branku v 26. minutě vypálil i Bale, jenže možnost, že prostřelí osmičlenný val byla mizivá, navíc šlo spíš o ránu za každou cenu, takže šla hodně mimo branku.

Bale se v polovině první půle začal vracet pro míče až ke středové čáře, ale na pružnou hru s vysokým presingem jeho tým obtížně nalézal protizbraň. Dokonce si Walesané zahrávali i ve vlastním obranném území a obtížné situace řešili jen osvobozujícími odkopy.

Až v 31. minutě předvedli Walesané rychlou akci, kdy přes Vokese a Ramseyho putoval míč k Baleovi, ten ho vyslal na Guntera, ale jeho snaha vyzněla naprázdno. Ještě se dostal ke střele N. Taylor, ale opět šla jeho rána "do plných".

V 37. minutě Davis a Ward vymysleli ve středu hřiště dobrou kombinaci, míč se přenesl na Hughese a jeho centr musel před nabíhajícím Dallasem uklidit do zámezí Gunter, jinak by útočník Severního Irska měl před sebou zcela volnou branku.

Severní Irové dokázali daleko víc operovat před waleskou brankou, ale chyběla jim někdy odvaha, jindy zase trochu víc štěstí, také obránci dokázali zastat své povinnosti, takže sice opticky byli hráči v zelenobílém častěji před brankou soupeřů v červeném, ale vyložená šance volající po gólu chyběla. Hra byla tedy nepříliš atraktivní, ale velký favorit v první půli poměrně dost na předpokládaného outsidera ztrácel.

2. poločas: Bale McGoverna pověstným přímým kopem nenachytal

Pokud někdo čekal zvýšené úsilí Walesu, musel být v první pětiminutovce zklamán, naopak Severní Irové jako by zcela zapomněli na to, že jsou předurčeni k úpornému bránění, proháněli svého soupeře stále více, jenom jim chyběla ta poslední dobrá myšlenka, občas si pomohli faulem nebo nějakou fotbalovou nešikovností. Každopádně jejich výkon po změně stran byl nadále velmi sympatický. 

Walesané se připomněli v 53. minutě, kdy Ramsey zhodnotil situaci a dlouhým pasem našel nekrytého Vokese, na něhož pozapomněl Cathcart, ale hrotový útočník náskok na míč poněkud uspěchal, proto šla jeho hlavička mimo McGovernovu branku.

Bale ukázal svou sílu v 57. minutě, kdy si šikovně počkal na dotek od Norwooda a pak mohl ve vzdálenosti 27 metrů vyzkoušet, zda i McGovern půjde ve šlépějích Kozáčika či Harta. Jenže ten se překvapit nenechal, střelu Balea přes zeď u své levé tyče dokázal vyrazit.

Až v 67. minutě se Walesané trochu probrali a předvedli něco na způsob hokejového zámku, v němž zaujal odvážným průnikem J. Williams, který ovšem nejspíš padl vysílením, protože doběhl do pokutového území a tam klesl k zemi. Konec této aktivitě udělal Davis "žlutým" faulem na Balea a tím waleská chvilková převaha skončila. 

Když už se Wales neuměl prosadit, museli to za něj udělat Severní Irové. Po dvou nábězích Balea poslal Ramsey hvězdného útočníka Realu Madrid na levou stranu, Hughes ho nedokázal odclonit, ostrý centr z prvního doteku doletěl před McGoverna, kde byl v nezáviděníhodné pozici McAuley. Za ním byl zcela volný Robson-Kanu a obránce musel hrát, bohužel pro svůj tým měl míč na dlouhou nohu a tou poslal nechytatelnou střelu za záda vlastního brankáře.

Méně příjemná situace pro Walesany nastala v 81. minutě, kdy se srazili oba Williamsové v červeném týmu, u čehož asisoval ještě C. Evans. Chvilku to pro Jonathana Williamse vypadalo velice zle, nedobře, nakonec se zdálo, že hůř na tom bude Ashley Williams, každopádně se nehrálo několik minut, než se oba postižení postavili na vlastní nohy. U A. Williamse bylo zřejmé, že má problém s levou rukou.

Walesané konec zápasu zkusili pojmout v módu zdržovací taktiky, pokoušeli se nastřelovat soupeře, vodili míč do koutů hřiště, ale Severní Irové se pokusili v závěru vykřesat naději, ale bylo evidentní, že jejich slabinou je tvůrčí umění. Nadále šli cestou dlouhých centrů a doufali, že se z nich něco urodí, což se nestalo. A symbolicky poslední roh, na který se do pokutového území vypravil i brankář McGovern, odvracel do bezpečí Gareth Bale.

Zápas tak rozhodl nešťastný zákrok McAuleyho, protože Walesané až na Baleův trestný kop žádnou výraznější šanci neměli. V jejich řadách také těžko hledat někoho, kdo by předvedl výjimečný výkon, bez nadsázky se dá říci, že vítězství skutečně utrpěli. Severní Irové měli neúnavného Davise, který byl tahounem mužstva, ale ani jeho vynikající výkon na soupeře nestačil.

Wales - Severní Irsko    1 : 0   (0:0)

Branka: 75. McAuley (vlastní)

Žluté karty: 58. N. Taylor, 90. + 4. Ramsey - 43. Dallas, 67. Davis

Wales: Hennessey – Chester, A. Williams, Davies – Gunter, Allen, Ledley (63. J. Williams), Ramsey, N. Taylor – Vokes (55. Robson-Kanu), Bale. Trenér: Chris Coleman

Severní Irsko: McGovern – Hughes, McAuley (84. Magennis), Cathcart, J. Evans – Ward (69. Washington), S. Davis, C. Evans, Norwood (79. McGinn), Dallas – Lafferty. Trenér: Michael O'Neill.

Rozhodčí: Martin Atkinson

Držení míče: 55 % - 45 %Střely na branku: 7 - 6 (1 - 3)Rohové kopy: 0 - 6Počet faulů: 7 - 19Diváci: 44 342

Související

UEFA

Češi znají soupeře na Euru 2024. Utkají se s Portugalskem, Tureckem a vítězem baráže

V německém Hamburku se v sobotu v podvečer dozvěděli fotbaloví fanoušci složení základních skupin nadcházejícího mistrovství Evropy, které se v příštím roce uskuteční v Německu. Český tým se tak po losu, kterého se zúčastnil i Tomáš Rosický, dozvěděl, že první zápas v rámci šampionátu sehraje 18. června v Lipsku proti Portugalsku s Cristianem Ronaldem. Dále se pak ve skupině F utká s postupujícím z barážové větvě C (Řecko, Gruzie, Kazachstán nebo Lucembursko) a na závěr pak s Tureckem. Tyto dva duely se odehrají v Hamburku.
Jaroslav Šilhavý

Kouč fotbalové reprezentace Šilhavý krátce po postupu na Euro oznámil svou rezignaci

Kvalifikace na mistrovství Evropy ve fotbale 2024 je minulostí. Z českého pohledu nakonec skončila úspěšně, když v pondělí večer Češi v Olomouci porazili 3:0 Moldavsko a díky tomu tak postoupili na Euro. Většina kvalifikace byla ale z českého pohledu hrána pod velkým tlakem, vzhledem k nevýrazným výkonům národního týmu, podivnostem kolem nenominace Antonína Baráka a v neposlední řadě vzhledem k opilecké aféře Vladimíra Coufala, Jakuba Brabce a Jana Kuchty. Už měsíc se řešila budoucnost kouče Jaroslava Šilhavého, nakonec tuto otázku dal překvapivě on sám. Hned po zápase s Moldavskem oznámil svoji rezignaci. 

Více souvisejících

fotbal ME Euro 2016

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

včera

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

včera

včera

David Pastrňák

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Aktualizováno včera

včera

včera

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

včera

včera

včera

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

včera

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

včera

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Tornádo na Ústecku se potvrdilo. Pohybovalo se i přes tok Labe

Podezření na sobotní výskyt tornáda na Ústecku se potvrdilo, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Tornádo se pohybovalo i přes říční tok. Experti se chystají na terénní průzkum místa. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy