EURO 2016: 15. den: Slováci budou hrát s mistry světa, domácí Francouzi s Iry. Bude pokračovat maďarská pohádka?

Paříž - Poté, co v sobotu začala třemi duely osmifinálová fáze právě probíhajícího fotbalového evropského šampionátu, bude tato fáze dalšími třemi zápasy pokračovat i v neděli. Právě v tento den se představí domácí Francie, která bude o postup mezi nejlepších osm celků v duelu s Irskem, další zápas pak bude zajímat především slovenské fanoušky, neboť se v něm střetnou právě Slováci s úřadujícími světovými šampiony z Německa. Nedělní program pak bude zakončen duelem mezi Maďarskem a Belgií a zde bude zajímavé sledovat, zda bude doposud sympaticky hrající Maďarsko potrápí i ambiciózní celek, o kterém se před turnajem mluvilo jako o mužstvu, který mohl dojít, co nejdál. Takže i v neděli je se určitě na co těšit.

OSMIFINÁLE: Francie vs. Irsko (15:00, Lyon)

Duel, jenž otevře nedělní program letošního fotbalového Eura, bude enormě zajímat hlavně francouzskou veřejnost. Na stadion v Lyonu totiž nastoupí domácí reprezentace z Francie a proti svěřencům kouče Didiera Deschampse budou stát Irové, kteří se vůbec poprvé probojovali do vyřazovacích bojů Eura. Právě ze strany tohoto ostrovního týmu půjde o velkou odvetu vzájemného duelu z roku 2009, kdy se oba celky střetly v baráži o světový šampionát roku 2010. Tehdy totiž postoupili Francouzi a to hlavně díky kontroverznímu gólu, jenž před vstřelením této branky zahrál Thierry Hanry jasně rukou. I francouzské deníky píší o tomto osmifinále jako o vyřizování starých účtů. V Lyonu pak buude přítomno i několik hráčů na obou stranách, kteří si právě tento zmiňovaný duel starý sedm let pamatují. Za Franci: Hugo Lloris, Bacary Sagna, Steve Mandanda, André-Pierre Gignac, Patrice Evra a Moussa Sissoko, za Irsko: Robbie Keane, John O´Shea, Glenn Whelan, Shay Given a Aiden McGeady.

"Myslím, že jde pořád o kontroverzní téma, ale spíš ve Francii než u nás. My jsem se rozhodli na to zapomenout, a jestli znáte Iry, tak víte, že to nebylo nic snadného. Takže určitě se o tom bude zase mluvit, ale doufám, že při zápase už to roli hrát nebude," uvedl kouč ostrovního výběru Michael O´Neill k otázce kolem možné odplaty za utkání z roku 2009. Trenér irského celku bude chtít pochopitelně vylepšit historickou bilanci vzájemnných zápasů se zemí galského kohouta. Od roku 1981 se oba týmy utkaly hned pětkrát a Irové během těchto duelů vstřelili Francii jen jednu branku. Naopak Francouzi mohou jít do toho zápasu relativně v klidu, neboť od listopadu loňského roku ani jednou neprohráli, během této doby pouze jedinkrát remizovali a to ve skupině tohoto Eura ve Francii se Švýcary 0:0. Vedle toho pak v Lyonu Francie neprohrála již od roku 1968.

OSMIFINÁLE: Německo vs. Slovensko (18:00, Lille)

Hned při své premiérové účasti na evropském šampionátu se podařilo našim východním sousedům, tedy Slovákům, postoupit ze skupiny a nyní tak tedy budou bojovat o účast ve čtvrtfinále. Bojovat budou spolu s Německem, s aktuálními mistry světa. Zopakuje se tak vzájemný duel z přípravy na tento turnaj, kdy se Slovákům podařilo v Německu svěřence kouče Joachima Löwa zaskočit a porazit je 3:1. O takovýto výsledek se bude parta kolem Marka Hamšíka pokoušet i nyní na stadionu v Lille. "Paradoxně to může být výhoda pro ně, protože si mohli naši hru detailně rozebrat naživo. A svým způsobem budou ostražitější," uvedl kouč Slováků Ján Kozák, když se vracel ke zmiňovanému přípravnému duelu. K tomu se vracel i asistent německého kouče Thomas Schneider. "Nemůžete ten zápas brát nějak moc vážně. Byla to jen příprava a teď jde o vyřazovací boje mistrovství Evropy. Slovensko hraje technický fotbal, hrají kompaktně a mají šikovné hráče. Bude to těžký úkol, ale my ho zvládneme," věří.

Německý celek disponuje od začátku turnaje velmi pevnou defenzivou, kteerá ještě ani jednou neinkasovala, horší to už je s ofenzivou. "Můžeme se na to dívat tak, že jsme dali jen tři branky. Ale ani jednu jsme nedostali a to je pro play-off slušný základ," dívá se na to ze svého pohledu stoper Mats Hummels. Pro Německo před tímto osmifinále nehovoří jen zkušenost, ale i statistiky. Zatímco pro Slováky se jedná o první evropský šampionát vůbec, pro Němce je to již dvanáctý turnaj Starého kontinentu. Doposud se oba celky střetly pouze třikrát.

OSMIFINÁLE: Maďarsko vs. Belgie (21:00, Toulouse)

I večerní zápas bude celkem zajímavý. V Toulouse se totiž spollu utkají Maďaři a Belgičani. Zatímco o prvně jmenovaném výběru se před tímto turnajem mluvilo jako outsideru z outsiderů a vůbec se s nimi nikterak nepočítalo, druhý jmenovaný výběr byl pak vzhledem k hvězdným jménům v soupisce pasován nan jednoho z černých koňů tohoto šampionátu. Maďarsko ale ve skupině F předvádělo velmi sympatický fotbal, se kterým nejprve v habsburském derby porazilo Rakušany 2:0, následně remizovalo s Islanďany 1:1 a nakonec ve snad zatím nejhezčím utkání remizovalo s favorizovanými Portugalci 3:3. S pěti body tak nečekaně postoupilo ze skupiny z prvního místa. To ambiciózní Belgičané nevstoupili do turnaje zrovna nejlépe, když s Itálií nejprve prohráli 0:2, nad Irskem následně ovšem jasně vyhráli 3:0, v závěrečném zápase pak vyhráli nad Švédy 1:0.

Stále větší tlak je na Belgičany. Od týmu kouče Marca Wilmotse tvořený mladíky, jakými jsou Courtois, De Bruyne, Hazard či Lukaku se zkrátka ze strany belgické veřejnosti stále více čeká. Maďaři s brankářem Királym, nejstarším hráčem na ME vůbec, naopak může pokračovat ve své pohádce. Mimochodem, Maďarsko se stalo po skupinách nejlépe střílejícím mužstvem na Euru a to hned vedle ve Walesu.

Související

UEFA

Češi znají soupeře na Euru 2024. Utkají se s Portugalskem, Tureckem a vítězem baráže

V německém Hamburku se v sobotu v podvečer dozvěděli fotbaloví fanoušci složení základních skupin nadcházejícího mistrovství Evropy, které se v příštím roce uskuteční v Německu. Český tým se tak po losu, kterého se zúčastnil i Tomáš Rosický, dozvěděl, že první zápas v rámci šampionátu sehraje 18. června v Lipsku proti Portugalsku s Cristianem Ronaldem. Dále se pak ve skupině F utká s postupujícím z barážové větvě C (Řecko, Gruzie, Kazachstán nebo Lucembursko) a na závěr pak s Tureckem. Tyto dva duely se odehrají v Hamburku.
Jaroslav Šilhavý

Kouč fotbalové reprezentace Šilhavý krátce po postupu na Euro oznámil svou rezignaci

Kvalifikace na mistrovství Evropy ve fotbale 2024 je minulostí. Z českého pohledu nakonec skončila úspěšně, když v pondělí večer Češi v Olomouci porazili 3:0 Moldavsko a díky tomu tak postoupili na Euro. Většina kvalifikace byla ale z českého pohledu hrána pod velkým tlakem, vzhledem k nevýrazným výkonům národního týmu, podivnostem kolem nenominace Antonína Baráka a v neposlední řadě vzhledem k opilecké aféře Vladimíra Coufala, Jakuba Brabce a Jana Kuchty. Už měsíc se řešila budoucnost kouče Jaroslava Šilhavého, nakonec tuto otázku dal překvapivě on sám. Hned po zápase s Moldavskem oznámil svoji rezignaci. 

Více souvisejících

fotbal ME Euro 2016

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

včera

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

včera

včera

David Pastrňák

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Aktualizováno včera

včera

včera

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

včera

včera

včera

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

včera

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

včera

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Tornádo na Ústecku se potvrdilo. Pohybovalo se i přes tok Labe

Podezření na sobotní výskyt tornáda na Ústecku se potvrdilo, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Tornádo se pohybovalo i přes říční tok. Experti se chystají na terénní průzkum místa. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy