Euro 2016: Francouzi během tří minut obrátili zápas, Irové dohrávali pouze v deseti

Lyon - Domácí jedenáctka může naplnit touhy fanoušků, aby se opakoval rok 1984, kdy Francie vyhrála Euro, nebo 1998, kdy zástupci trikolóry vyhráli světový šampionát. Irové ale dokázali hodně kousat a téměř hodinu trápili favorizované Francouze.

Pravda, ostrované zdolali v posledním zápase Italy a proklouzli do osmifinálových vod, jenže je také nutné přihlédnout k faktu, že Italové proti nim nepostavili nejsilnější tým. V počtu střel na branku patří k horšímu průměru, dominují zatím spíše fauly než vstřelenými brankami. Ale jako všechny týmy z Britských ostrovů (pochopitelně pod Velkou Británii nespadají) ale lze od nich očekávat obětavý přístup a tradiční říznost v soubojích, což by mohlo lehkonohým Francouzům dělat problémy. A pak je tu ještě mnohokrát opakovaný barážový zápas z roku 2009 a pověstná Henryho ruka... Irská jedenáctka nastoupí ve stejném složení jako proti Itálii, tedy do zápasu, který jim prodloužil pobyt na ME.

Ti nastoupí do zápasu s tím nejlepším, co mají k dispozici. V sestavě bude i poněkud se trápící Pogba, stejně jako útočná kladiva Griezmann, Giroud a Payet. Všeobecně se očekává, že zástupci Galského kohouta budou mít cestu do čtvrtfinále lehkou, ale kolikrát už jsme slyšeli prognózy podobného znění a pak se rodila obrovská překvapení.

Dá se předpokládat, že v hledišti Parc Olympique Lyonnais budou mít domácí obrovskou podporu (Irové údajně dostali jen 4 500 vstupenek na stadion, který má kapacitu 59 286 míst), ačkoliv si Irové svým přístupem jako fanoušci získali mezi Francouzi velké sympatie. 

1. poločas: Překvapivý úvod - Irové proměnili penaltu

V příjemném počasí (23°C) na čerstvě zrenovované hrací ploše rozehráli až na druhý pokus Irové zápas, který je pro Francii prestižní. A začátek měl naprosto šokující úvod - při nákopu Irů do pokutového územi obránce Rami podklouzl a Pogba poslal k zemi Longa. Sudí Rizzoli neváhal a po 70 vteřinách ukázal na penaltový puntík. Šťastný střelec Brady z utkání s Itálií namířil míč do levé tyče a od ní do branky - Lloris šel na opačnou stranu.

Francouzi se pak pochopitelně pokusili ztéci irskou branku, ale po velké hlavičkové přestřelce, do níž se zapojila celá útočná trojice Griezmann, Giroud a Payet míč lapil Randolph.

Francouzi se pak vrhli do útoku, ale Irové překonali trestný kop Payeta i hlavičku Griezmanna, jenže se nedostávali prakticky dál než pouze na svou polovinu. Až v 10. minutě si chvíli odpočinuli na půlce Francouzů, ale byla to jen mžiková záležitost. Na domácích však byla zřejmá nervozita, dokonce jsme byli svědky oplácení Payeta na tvrdší zákrok Irů.

Další velká francouzská šance se zjevila v 12. minutě, kdy Griezmann skvěle našel ve vápně Girouda, jenže těsně před ním přizvedl míč pozorný Duffy. Z následného rohu se hlavičkou pokusil napravit své zaváhání Pogba, ale minul. V 17. minutě po faulu Longa na Pogbu opět vyslal trestný kop do pokutového území, kde v houštině Irů vyplavala Griezmannova hlava, ale líznutý míč skončil bezpečně v Randolphových rukavicích.

Po nařízeném občerstvení se připomněli Irové, když Murphy z otočky přes Kantého a Ramiho mířil na vzdálenější Llorisovu tyč. Francouzský brankář míč vyrazil, byť bylo zřejmé, že jde mimo, naštěstí pro něj dorážka Hendricka byla natolik slabá, že s ní neměl problémy. O minutu později, tedy v 24. minutě po faulu na Pogbu sám postižený hráč vyzkoušel Randolphovu pozornost a mířil do levého kouta jeho branky, ale střela nebyla nijak prudká, takže irský brankář si s ní hladce poradil.

Hra se rozpadla do množství tvrdých soubojů a prakticky putovala od pokutového území sem a tam. Irové nebyli schopni míč udržet, ale ani Francouzi dlouho nebyli schopni vymyslet nic kreativního.

Množily se ostřejší souboje, ve dvou případech (Long, Hendrick) dokonce Irové strávili chvíle na trávníku, což se divákům vůbec nelíbilo. Druhý jmenovaný, který měl potíže s pravým stehnem po nakopnutí od Pogby, dvakrát v krátké době hledal pomoc u lékařů. Když se pak vrátil, přivítal ho ohlušující pískot lyonského publika.

Irové taky dokázali, že umí. Murphy prohodil míč na Longa, ten si přes hlavu připravil míč ke střele, ale Evra mu vystavil stopku zblokováním jeho střely. A přes tradiční zbraň ostrovních fotbalistů z následného rohu nic nebylo. Horší to pro Francouze mohlo být ve 40. minutě po faulu Kantého na Hendricka (ten si paradoxně za protesty vysloužil kartu). Brady skvěle našel na hrotu Duffyho, jehož nedokázal pokrýt Pogba, a jeho hlavička minula o metr levou tyč Llorisovy branky.

V poslední minutě se předvedl Pogba, který dokázal technickými finesami obloudit Bradyho, ale jeho přihrávka na Girouda na rozdíl od bravurní práce s míčem postrádala přesnost. Na začátku čtyřminutového prodloužení centroval Matuidi, Keogh špatně odhadl odskok míče a nabídl šanci Giroudovi, jemuž nevyšla střela, následně se pokusil propálit irský blok Payet, ale ztroskotal na Wardovi. Poslední nadějí byl Griezmann, ale ani jeho rána neprošla přes obětavé zadáky.

2. poločas: Francouzi obracejí zápas, Irové mají o muže méně

Francouzi po změně stran začali pochopitelně náporem, Irové se zatáhli ke svému pokutovému území a bránili se jen za cenu odkopů nebo faulů, jako v případě 48. minuty, kdy Hendrick v rozporu s pravidly zastavil asi 20 metrů od branky Payeta. Ten rozehrál míč prudce do vápna lehce tečoval hlavou Pogba, štrejchl ho drobně i Ward a Koscielny číhající u levé Randolphovy tyče musel litovat několika centimetrů, které mu chyběly k radosti.

Podobné to bylo v 52. minutě, kdy Brady našel vlevo nehlídaného McCleana, jehož centr před branku prošel přes dvojici Murphy-Koscielny a Lloris předvídavě míč posunul rukou mimo dosah zcela volného Longa, který mohl dorážet do prázdné branky. Na druhé straně se pokoušel zastřelovat Payet, ale jedna jeho rána těsně minula levou tyč irské branky, druhou mu zblokoval McCarthy.

V 55. minutě se představil i méně obvyklý střelec ve francouzských barvách, z dálky napřáhl Matuidi a mířil velice přesně k pravé tyči. Poněkud složitější situaci, protože rána šla skrze nohy bránícího Colemana, připravený Randolph dokázal vyřešit.. 

V 58. minutě explodoval Parc Olympique Lyonnais nadšením. Zdánlivě zbrzděná akce Francouzů se přenesla na pravou stranu, odkud Sagna centroval do prostoru značky pokutového kopu. Tam si na míč naskočil Griezmann, kterého trestuhodně opomněl bránit McCarthy, a hlavou zamířil do pravého kouta Randolphovy branky. 

Irové zkusili hned odpovědět a dokonce se dostali na dostřel Llorisovy branky, ale po střele Warda místo rohu - protože míč zjevně odvracel hlavou Rami - se vykopávalo od branky. A dost možná tento moment ovlivnil následující dění - na dlouhý míč si naskočil Giroud, bráněný Keogha a Duffym. Keogha si odstrčil rukama, míč sklepl zpět na zcela volného Griezmana, který nebyl vůbec hlídán, právě Duffy chyběl a jeho zoufalá snaha byla marná - francouzský útočník po zemi prostřelil bránícího obránce i Randolpha.

V 66. minutě dostali Irové další ránu. Giroud na hranici pravidel vybojoval míč na Keoghovi, poslal do úniku Griezmanna, jehož půl metru před pokutovým územím zastavil faulem Duffy. Nic jiného nemohlo následovat - červená pro irského hráče a přímý kop z velice nebezpečné vzdálenosti, ale Griezmann trefil jen clonícího Girouda.

V 76. minutě se mohl blýsknout Gignac - nejdřív se prosadil na pravé straně, ale jeho ránu dokázal Randolph zklikvidovat. Bohužel pro Iry nejdřív Hoolahan a poté Hendrick ztratili míč a Gignac, tentokrát na levé straně, vypálil tvrdou ránu přes clonícího Colemana - orazítkoval jenom břevno branky soupeře.

V 81. minutě putoval míč po ose Payet, Gignac a Matuidi k posledně jmenovanému a ten zkusil překvapit polostřelou polocentrem Randolpha. Irský brankář míč pohotově vyrazil a přečkal i následný náběh Griezmanna na Payetův centr z hloubi pole - od hattricku dělilo francouzského útočníka několik centimetrů.

Matuidi a Gignac si své role prohodili v 86. minutě, kdy Sagna přenesl míč na levou stranu, odtud Matuidi vyslal před branku do obrovské šance Gignaca a ten pravačkou polovysoký míč poslal těsně vedle levé tyče Randolpha. Symbolickou střelu na opačné straně vyslal i Walters, na kterou Lloris skákal jen z preventivních důvodů, aby se v šanci opět objevil Gignac. Sagna ho našel nekrytého ve vápně, ale Gignacova pravačka mířila těsně vedle branky. Maličká naděje pro Iry blikla v 89. minutě, kdy Long místo střely zkusil vyslat do šance Bradyho, ale toho bezpečně odblokoval Evra.

Irové neskládali zbraně, dokonce potrápili francouzskou obranu v poslední minutě průnikem, který zaváněl další penaltou, ale Rizzoli další komplikaci nechtěl připustit, stejně jako o chvíli později nepotrestal Hendrickův faul na Comana kartou, protože Ir už jednu měl. Francouzi pak dohráli za aplausu publika a Griezmann mohl svůj hattrick završit po skvělé přihrávce Payeta, ale Randolph levou nohou miláčku lyonského publika zkazil radost. 

Francouzi se trápili hodně dlouho, Griezmann je nakonec spasil, ale herní projev favorita nebyl přesvědčivý. Zcela určitě domácím pomohl fakt, že měli oproti Irům tři dny odpočinku navíc, což bylo rozhodující zvláště po vyčerpávajícím výkonu ostrovního mužstva proti Itálii. Pogba sice ukázal něco technických fintiček, ale jinak nebyl příliš vidět. 

Na irské straně to byl především Randolph, který svými zákroky dlouho držel naděje svého týmu, ostatní hráči byli postupem času viditelně unaveni, přesto bojovali do poslední chvíle, ale úbytek sil evidentně limitoval jejich snahy. Mohli si také stěžovat na problematickou situaci před vítězným gólem Francouzů, kdy jim byl prokazatelně upřen rohový kop. Kdo ví, jak by se pak zápas vyvíjel...

Francie - Irsko:    2 : 1   (0:1)

Branky: 58. a 61. Griezmann - 2. Brady (p)

Žluté karty: 27. Kanté, 44. Rami - 25. Coleman, 40. Hendrick, 74. Long

Červená karta: 66. Duffy

Francie: Lloris - Sagna, Rami, Koscielny, Evra - Pogba, Kanté (46. Coman - 90. + 3. Sissoko), Matuidi - Griezmann, Giroud (74. Gignac). Payet. Trenér: Didier Deschamps.

Irsko: Randolph - Coleman, Keogh, Duffy, Ward - Brady, McCarthy (71. Hoolahan), Hendrick, McClean (69. O'Shea) - Long, Murphy (65. Walters). Trenér: Martin O'Neill.

Rozhodčí: Nicola Rizzoli (Itálie)

Držení míče: 60 % - 40 %Střely na branku: 24 - 6 (10 - 2)Rohové kopy: 9 - 1Počet faulů: 8 - 12Diváci: 56 279

Související

UEFA

Češi znají soupeře na Euru 2024. Utkají se s Portugalskem, Tureckem a vítězem baráže

V německém Hamburku se v sobotu v podvečer dozvěděli fotbaloví fanoušci složení základních skupin nadcházejícího mistrovství Evropy, které se v příštím roce uskuteční v Německu. Český tým se tak po losu, kterého se zúčastnil i Tomáš Rosický, dozvěděl, že první zápas v rámci šampionátu sehraje 18. června v Lipsku proti Portugalsku s Cristianem Ronaldem. Dále se pak ve skupině F utká s postupujícím z barážové větvě C (Řecko, Gruzie, Kazachstán nebo Lucembursko) a na závěr pak s Tureckem. Tyto dva duely se odehrají v Hamburku.
Jaroslav Šilhavý

Kouč fotbalové reprezentace Šilhavý krátce po postupu na Euro oznámil svou rezignaci

Kvalifikace na mistrovství Evropy ve fotbale 2024 je minulostí. Z českého pohledu nakonec skončila úspěšně, když v pondělí večer Češi v Olomouci porazili 3:0 Moldavsko a díky tomu tak postoupili na Euro. Většina kvalifikace byla ale z českého pohledu hrána pod velkým tlakem, vzhledem k nevýrazným výkonům národního týmu, podivnostem kolem nenominace Antonína Baráka a v neposlední řadě vzhledem k opilecké aféře Vladimíra Coufala, Jakuba Brabce a Jana Kuchty. Už měsíc se řešila budoucnost kouče Jaroslava Šilhavého, nakonec tuto otázku dal překvapivě on sám. Hned po zápase s Moldavskem oznámil svoji rezignaci. 

Více souvisejících

fotbal ME Euro 2016

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

včera

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

včera

včera

David Pastrňák

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Aktualizováno včera

včera

včera

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

včera

včera

včera

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

včera

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

včera

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Tornádo na Ústecku se potvrdilo. Pohybovalo se i přes tok Labe

Podezření na sobotní výskyt tornáda na Ústecku se potvrdilo, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Tornádo se pohybovalo i přes říční tok. Experti se chystají na terénní průzkum místa. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy