Euro 2016: Duel Polska a Portugalska skončil 1:1, na penalty vyhráli Portugalci 5:3

Marseille - Robert Lewandowski je novým držitelem nejrychlejšího gólu na Euru 2016, ale Poláci si vedení udrželi jen o něco déle než půl hodiny. V druhém poločase příliš šancí nebylo, tu největší propásl Ronaldo. Prodloužení kromě vetřelce na hrací ploše nic nerozhodlo, Poláci jdou podruhé do penaltového rozstřelu, ale neuspěli, rozhodující penaltu nedal zkušený Błaszczykowski.

Ronaldo & spol. ale zatím nijak nepřesvědčili, ani ona několikrát vzývaná přestřelka s Maďarskem nevyznívá v jejich prospěch, zvláště když Maďaři poté dostali důraznou lekci od Belgičanů. Portugalci jsou sice pilní střelci, zatím vyslali na branku soupeřů 74 pokusů, z toho 24 mezi tyče a 5 se jich ujalo. Jenže Rui Patrício třikrát kapituloval a jeho spoluhráči vyprodukovali 60 faulů. 

Poláci mohou svého soupeře překvapit pevnou obranou, která dovolila jediné zaváhání, ovšem v případě jejího pokořitele Shaqiriho šlo o skutečně exportní gól. Co do přesnosti přihrávek zase za svým dnešním protivníkem až tak nezaostávají (81 % proti 87 %), ale za čtyři zápasy si vyměnili míč rozhodně méněkrát (1467 / 2094). Pokud se říznosti obrany týče, převažují ostré zákroky, za něž Druźyna Polska nasbírala osm karet proti třem portugalským, ale jinak naši severní sousedi faulují podstatně méně (46 nedovolených zákroků). 

Na Stade Vélodrome se tak střetnou mužstva, jejich rozestavení naznačuje, že možná opět uvidíme obrovskou taktickou bitvu, kde účel bude světit prostředky. Portugalci jdou do zápasu s rozestavením 4-1-3-2, přičemž W. Carvalho může operativně posilovat obranu i vypomáhat záloze, Poláci budou spoléhat na systém 4-4-2, kde Błaszczykowski a Grosicki budou jako obvykle plnit roli falešných křídel. Ale na hřišti to může vypadat docela jinak, zvláště pokud se brzy dočkáme gólu.

1. poločas: Polácí dostávají Portugalce do úzkých

Zápas začal uctěním památky obětí na tureckém letišti, poté se Poláci v bílých dresech pustili do svého soupeře. A než se diváci stačili pohodlně usadit v mareillském hledišti, dal Robert Lewandowski jasnou odpověď na to, zda dokáže dávat důležité góly. Piszczek přenesl od půlící čáry míč na levou stranu, tam Cédric neodhadl odskok míče, za ním číhající Grosicki poslal míč někam do prostoru značky pokutového kopu, Milik na sebe navázal Fonteho a Lewandowski v náběhu z voleje trefil pravačkou míč do pravého kouta Patríciovy branky, W. Carvalho už ho nestačil zastavit.

Portugalci po obdržené brance zkusili zatlačit soupeře do defenzívy, ale nedařila se jim kombinace a navíc naráželi na velice kompaktní polskou obranu. Ronaldo se dostal až v 9. minutě k první střele, ale stejně jako další dva pokusy téhož hráče a Nanino o dvě minuty později skončily opět vykrytím pálících útočníků. Až v po těchto střelách Portugalci pochopili, že na své polovině žádné štěstí neudělají a zatlačili soupeře brance, ale opět se nedařila finální přihrávka. Poláci se v 15. minutě rozhodli pro přímočarou akci, zakončenou střelou Lewandowskiho asi tři metry vedle branky.

V 16. minutě si po faulu Pazdana na Ronalda postavil postižený míč ve vzdálenosti 32 metrů, ale CR7 střelou z dálky neuspěl, pouze prověřil pevnost tříčlenné polské zdi. V 17. minutě Glik vysunul opět Lewandowskiho, Pepé mu nestačil a v pokutovém území se ho snažil zastavit na hranici faulu, ale polský sniper místo pádu chtěl akci dokončit, ale jeho střela zprava k bližší tyči skončila v náruči Patrícia.

V závěru první dvacetiminutovky opět portugalský nápor opadl a tak se osmělovali Poláci, ale spíš volili dlouhé průnikové přihrávky, které většinou končily ve středu u teď už bedlivěji střeženého Lewandowskiho. V 22. minutě po výkopu Fabiańskiho se dostal do přímého souboje s Pepém Milik a když polský útočník nasadil ke střele, zkušený obránce jeho střelu zblokoval. Poláci však využili situace k dalšímu ohrožení Patríciovy branky, ale po nahrávce Jędrzejczyka se  Grosicki dostal příliš blízko k brankové čáře a svou slabší levou se neodvážil vystřelit, takže míč uklidil obránci do zámezí Fonte.

V 29. minutě Poláci neodhadli ofsajdové postavení a zbytečně hráli, obloučkem letící míč přeplachtil Piszczeka a Nani mohl centrovat přesně na vrchol pokutového území, kde číhal Ronaldo. Jenže ten poněkud ukvapeně vystřelil a Fabiański si s jeho ranou lehce poradil. Mnohem dramatičtější byla situace z 30. minuty, kdy Pazdan zaspal při krytí Ronalda a poslal portugalskou hvězdu na zem. Protože to bylo v pokutovém území, mohli si Poláci oddechnout, protože Brych situaci jako faul neposoudil.

Polská pasivita nakonec došla potrestání. Renato Sanches, osmnáctiletý záložník, si mezi Mączyńskim a Pazdanem narazil míč s Nanim a jeho ránu levačkou lehounce tečoval Krychowiak, který se míči spíše vyhýbal. Ale právě tenhle zásah způsobil, že Fabiański o několik osudných centimetrů na míč nedosáhl.

Stejně jako při první brance se Poláci pokusili odpovědět a jejich nápor po Grosickiho centru málem zúročil Milik, ale Patrício včasným vyběhnutím a vyražením míče situaci zvládl, polská útočná vozba pak zahodila svou šanci zbytečným faulem Krychowiaka na Ronalda. 

Poslední portugalský pokus poté, co Ronaldo po souboji s Piszczekem ostentativně zůstal ležet, vyprodukoval po Máriově nahrávce Nani, Poláci v poslední minutě odpověděli protiútokem, jenže Jędrzejczyk z místa levého křídla zcela přehlédl volného Błaszczykowskiho a poslal míč do červeně zahuštěného prostoru, kde vládl Pepé.

2. poločas: Rýsuje se taktická bitva s minimem šancí

Po změně stran se zdálo, že si Poláci chtějí vylepšit procenta držení míče, protože prakticky tři minuty lákali Portugalce ke své polovině. Pak se dvakrát dostal Piszczek k centru, poprvé zblokoval míč Fonte, podruhé už měl příležitost hlavičkovat v pádu Lewandowski tísněný Cédricem, ale Patrício neměl problém tento pokus zlikvidovat.

V 52. minutě si naběhl na dlouhý míč Sanchese na druhé straně Ronaldo, ale Fabiański byl u míče dříve a navíc ho portugalská hvězda lehce postrčila loktem do zad, tak jako tak míč skončil v rukou polského gólmana. Typickou akci pak předvedl v 56. minutě Ronaldo - W. Carvalho poslal míč na Naniho, ten prodloužil na Ronalda, ale ačkoliv byl Cristiano ve špatném postavení k polské brance, pokusil se vystřelit, trefil jen boční síť.

V 60. minutě to pro změnu hořelo před polskou brankou. Nani po levém křídle bez potíží prošel až k brankové čáře, jenže jeho centr Ronaldo z voleje netrefil. Míč tak prošel na hranici vápna k Adrienu Silvovi, ale jeho střele vystavil rychlý konec Krychowiak.

Poláci měli blízko k úspěchu v 68. minutě, kdy Milik vyslal dopředu Grosickiho a ten podobně jako při prvním gólu směroval míč na Lewandowskiho, ale míč šel o metr za polského kanonýra. Druhý pokus od Grosickiho dostal Jędrzejczyk, nacentroval před branku, kde Milik předskočil Pepého, jenže míč dokázal bez větších potíží zpacifikovat Patrício.

Zatímco Portugalci dlouho obléhali branku a zkoušeli nějak vyzrát na Poláky, ti jim zase předvedli krásu jednoduchosti: Błaszczykowski vypíchl míč Nanimu, stáhl na sebe dva hráče a posunul Piszczekovi, který přenesl míč na zcela volného Grosickiho na levé straně, ale středopolař, ač měl dost času, zamířil vysoko nad Patríciovu branku. Portugalci odpověděli v 79. minutě sice na pohled nebezpečnou hlavičkou Fonteho po rohu, ale protože mířila doprostřed branky, Fabiańskimu stačilo nastavit ruce.

V 81. minutě vyrazil Pepé skvěle proti přihrávce na Lewandowskiho a řítil se do otevřené obrany Poláků, dokonce velice dobře hledal Ronalda, jenže do přihrávky se položil Jędrzejczyk. Jeho zásah však Druźynu polskou hodně vyděsil, protože míč skončil snad půl metru vedle pravé tyče branky Fabiańskiho.

Gól na kopačce měl v 86. minutě Ronaldo. Moutinho vytvořil geniální oblouček, Jędrzejczyk a Pazdan zaspali a Cristiano se ocitl tváří v tvář Fabiańskimu. Ale polský brankář vůbec nemusel zasahovat, protože CR7 míč klesající mu ke kopačkám vůbec netrefil. V předposlední minutě Milik zasáhl nebezpečně Moutinha loktem a Portugalci měli příležitost přímého kopu. Kupodivu ho místo Ronalda zahrál Quaresma, našel v náskoku Pepého, jenže ten už hlavičkoval v postavení mimo hru.

Prodloužení: Portugalci na úvod vyprodukovali dvě šance

Portugalci měli výkop a jako by si řekli, že nechtějí čekat zase až do 117. minuty, hned v první minutě Eliseu poslal míč před Fabiańskiho, kde propadl přes padajícího Pazdana až k Ronaldovi, který to evidentně nečekal a Jędrzejczyk ho pak vyvezl do bezpečí. Z druhé strany si pak pokoušel navést míč Sanches, ale ten zase ztroskotal na bránícím Glikovi.

Poláci však v této fázi pouze bránili, i za cenu blokování střel, jako v případě Glika, který skvěle ubránil Quaresmu. Každopádně se hráči v bílých dresech dostávali maximálně k polovině a přečkali v 99. minutě i hlavičku Naniho, na kterého se vzápětí rozčílil Ronaldo, číhající za ním. Nakonec si Poláci nechali jubilejní desátou střelu na 100. minutu, jenže Milik, jemuž výborně stínoval Pepé, mířil vysoko nad. Na druhé straně Nani ve 103. minutě zacílil podstatně lépe, ale co naplat, zase jen do středu branky, takže Fabiańskimu stačilo jen maličko poskočit a míč měl bezpečně v koši.

Po změně stran se osmělili Poláci a Kapustkovu střelu nepustil k Patríciovi Pepé. Následný opakovaný pokus napálil Błaszczykowski vysoko nad. Jestliže v prvním prodloužení byli mírně aktivnější Portugalci, tady se víc na míči prosazovali Poláci. Dostali se také ke svému druhému rohu v zápase, ale s nulovým efektem.

Když už se nedělo na trávníku nic fotbalového, pokusil se zdramatizovat zápas vetřelec na hřišti, který se vyřítil zpoza branky Fabiańskiho směrem k Ronaldovi, jemuž v patách dusalo minimálně dvanáct pořadatelů, kteří ho během deseti vteřin dokázali umravnit. Fotbalově se pak prosadili Portugalci, kterým však radost zkazil Jędrzejczyk, jehož hlava poslala míč do relativního bezpečí, tedy na roh. Ačkoliv se po něm snažil všudypřítomný Pepé něco vymyslet, skončilo vše nepřesností a následným Danilovým faulem.

Před portugalskou brankou pak ve 114. minutě pocuchal trochu nervy červeným Kapustka, který si obhodil Cédrica a nacentroval, ale míč chytil opačnou faleš, takže místo k Lewandowskimu putoval nad brankou do zámezí.

V "portugalské" 117. minutě, ve které Danilo zkusil vyslat dopředu Quaresmu, ale tomu míč utekl za brankovou čáru. Mnohem nebezpečnější byl na druhé straně centr Piszczeka, který na poslední chvíli dokázal odhlavičkovat a posléze i odkopnout Pepé. A hra se přelévala sem a tam, do šance se dostávala dvojice Sanches a Nani, ale odvážným skluzem jim s rodící se příležitostí udělal utrum Glik.

Už v nastaveném čase se dostal do šance Kapustka, ale jenom trefil Pepého a odražený míč putující přímo proti Piszczekově noze nakonec vyletěl nad Patríciovu branku. Poslední portugalská šance byla víceméně symbolická, protože Brych po jedné nastavené minutě hrací část zápasu ukončil.

Penaltový rozstřel: 

Penalty se budou kopat na branku, kterou v poslední části prodloužení hájil polský gólman Fabiański a za níž se nacházel polský kotel. Začínat budou Portugalci, první sérii si vzali na svá bedra oba kapitáni.

1:0 - Ronaldo zamířil do pravého kouta, Fabiański šel na opačnou stranu1:1 - Lewandowski bezpečně k levé tyči, Patrício rovněž neodhadl směr

2:1 - Osmnáctiletý mladík Sanches zamířil levačkou do pravého horního roku2:2 - Milik po zemi do pravého rohu, Patrício opět neuspěl.

3:2 - Moutinho volil stejný roh jako Milik, Fabiański si vybral levou stranu3:3 - Glik bez zaváhání polovysokou ranou k pravé tyči.

4:3 - Nani je dalším z těch, kteří volili pravou stranu4:3 - Błaszczykowski zamířil k levé tyči, kde ho skokem vychytal Patrício!!!

5:3 - Quaresma měl na kopačce rozhodnutí a zvolil střed branky a mířil pod břevno. Fabiański na míč nedosáhl.

Ani jeden z týmů nepředvedl nějakou významnou převahu, ale výjimečné šance. Většinou se odehrávalo vše ve středu hřiště, střílelo se z dálky, chyběla odvaha k průniku nebo vzít na sebe zodpovědnost. Probuzení Lewandowskiho trvalo jen krátce, i když se pak snažil, po své brance už portugalské brance nebyl. Ronaldo opět prováhal jednu slibnou příležitost, o to více pozornosti na sebe strhl mladík Renato Sanches, který v pohotě zastínil i další hvězdy jako Nani, Quaresmu a svým způsobem i Ronalda. 

U Poláků byl agilní Grosicki, ale také on se postupně ze hřiště vytrácel. Obránci nebyli schopni založit útok, pro míč se museli vracet středopolaři. Je otázkou, zda trenér Nawałka neměl poslat dříve do hry Kapustku, který chvilkami polský útok oživoval. 

Portugalci tedy opět se štěstí postupují, ale ani popáté nedokázali v základní hrací době vyhrát. Tentokrát to bylo ještě svízelnější vítězství než proti Chorvatsku, ale cíl je splněn a účelu dosaženo - Portugalsko je v semifinále.

Portugalsko - Polsko:    1 : 1   (1:1, 0:0, na penalty 5:3)

Branky: 33. Sanches - 2. Lewandowski

Žluté karty: 70. Silva, 90. + 3. W. Carvalho - 42. Jędrzejczyk, 66. Glik, 89. Kapustka

Portugalsko: Patrício - Cédric, Pepé, Fonte, Eliseu - W. Carvalho (96. Danilo) - Mário (80. Quaresma), Sanches, Silva (73. Moutinho) - Nani, Ronaldo. Trenér: Fernando Santos.

Polsko: Fabiański - Piszczek, Glik, Pazdan, Jędrzejczyk - Błaszczykowski, Krychowiak, Mączyński (98. Jodłowiec), Grosicki (82. Kapustka) - Milik, Lewandowski. Trenér: Adam Nawałka.

Rozhodčí: dr. Felix Brych (Německo) 

Držení míče: 46 % - 54 %Střely na branku: 21 - 14 (6 - 5)Rohové kopy: 7 - 2Počet faulů: 11 - 16

Související

UEFA

Češi znají soupeře na Euru 2024. Utkají se s Portugalskem, Tureckem a vítězem baráže

V německém Hamburku se v sobotu v podvečer dozvěděli fotbaloví fanoušci složení základních skupin nadcházejícího mistrovství Evropy, které se v příštím roce uskuteční v Německu. Český tým se tak po losu, kterého se zúčastnil i Tomáš Rosický, dozvěděl, že první zápas v rámci šampionátu sehraje 18. června v Lipsku proti Portugalsku s Cristianem Ronaldem. Dále se pak ve skupině F utká s postupujícím z barážové větvě C (Řecko, Gruzie, Kazachstán nebo Lucembursko) a na závěr pak s Tureckem. Tyto dva duely se odehrají v Hamburku.
Jaroslav Šilhavý

Kouč fotbalové reprezentace Šilhavý krátce po postupu na Euro oznámil svou rezignaci

Kvalifikace na mistrovství Evropy ve fotbale 2024 je minulostí. Z českého pohledu nakonec skončila úspěšně, když v pondělí večer Češi v Olomouci porazili 3:0 Moldavsko a díky tomu tak postoupili na Euro. Většina kvalifikace byla ale z českého pohledu hrána pod velkým tlakem, vzhledem k nevýrazným výkonům národního týmu, podivnostem kolem nenominace Antonína Baráka a v neposlední řadě vzhledem k opilecké aféře Vladimíra Coufala, Jakuba Brabce a Jana Kuchty. Už měsíc se řešila budoucnost kouče Jaroslava Šilhavého, nakonec tuto otázku dal překvapivě on sám. Hned po zápase s Moldavskem oznámil svoji rezignaci. 

Více souvisejících

fotbal ME Euro 2016

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 12 minutami

před 36 minutami

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

před 1 hodinou

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 2 hodinami

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy