Petr Čech skončil v české reprezentaci

Praha - Česká fotbalová reprezentace přichází o jednu velkou ikonu. Brankář Petr Čech se rozhodl ukončit svou kariéru v národním týmu. Dál bude chytat už jen za Arsenal. Své rozhodnutí oznámil po vítězství v anketě Zlatý míč.

Ještě než došlo na potvrzení slov Petra Čecha o plánovaném konci v reprezentaci, převzal gólman londýnského Arsenalu trofej Zlatý míč, kterou udělují fotbalistům novináři. Ve 20 let dlouhé historii vyhrál anketu Čech podesáté. I proto podle slov Karla Felta dostal trofej do trvalého držení. "Je to veliké individuální ocenění, jsem rád že novináři ocenili mé výkony. Fotbalová jedenáctka má 11 členů a já těch míčů mám jen 10," usmál se Čech při přebírání trofeje.

Pak ale Petr Čech potrvdil, že je konec jeho anabáze u národního týmu. "Přemýšlel jsem o tom a jak mě znáte, jsem perfekcionista. Došel jsem k závěru, že nechci začínat věci, které nejsem schopný dokončit. Kariéru uzavírám," sdělil uznávaný brankář.

Bývalý gólman Blšan, Sparty, Rennes a Chelsea už dříve řekl, že po mistrovství Evropy zváží svou budoucnost v reprezentaci. České mužstvo na francouzském šampionátu skončilo s jedním bodem poslední ve skupině a po odchodu Pavla Vrby do ruské Machačkaly bude hledat nového trenéra. Čech už pod ním hrát nebude.

"Dělám rád věci na sto procent. Třeba přijde čas, že si budu muset ulevit. Ten čas není možná teď, ale kvalifikace na mistrovství světa je dva roky. Nebylo by správné v půlce oznámit, že se na to necítím. Proto je lepší, že to rozhodnutí udělám teď. Uzavře se krásná kapitola," dodal Čech.

"Roli hrálo hlavně to, že od svých 17 let jsem v jednom zatížení, z mistrovství do mistrovství, zápasy národního týmu, a po tu dobu jsem působil ve dvou nejlepších klubech v Anglii. I počet mých zápasů se blíží každým rokem k obrovskému číslu," doplnil.

V reprezentačním A-týmu Čech debutoval v únoru 2002 proti Maďarsku na přípravném turnaji na Kypru. Krátce nato už byl neotřesitelnou jedničkou. V soutěžních zápasech od té doby chyběl jen v případě zranění. Plzeňský rodák se zúčastnil čtyř mistrovství Evropy (2004, 2008, 2012 a 2016) a světového šampionátu v roce 2006. Poslední utkání odchytal na letošním Euru proti Turecku (0:2).

"Turnaj na mé rozhodnutí neměl vliv. Už jsem byl rozhodnutý před šampionátem," přiznal Čech, jehož konec v reprezentaci je definitivní. "Musela by nastat nějaká výjimečná a extrémní situace. Ale myslím, že se to nestane," konstatoval zkušený brankář.

Jeho nástupci by se měli stát Tomášové Vaclík a Koubek, kteří mu kryli záda i na ME. "Jsou to výborní gólmani. Prošli si mládežnickými reprezentacemi a mají zkušeností dost. Tomášovi Vaclíkovi se daří v Basileji, chytá evropské poháry, takže to je určitě pravý nástupce. Tomáš Koubek přestoupil do Sparty, uvidíme, jak se mu bude dařit, protože měl vynikající sezony v Liberci. Je na nich dvou, jak se o tu šanci poperou. Možná nový trenér přijde ještě s někým dalším," uvedl Čech.

O rozlučce s českými fanoušky například v exhibičním zápase zatím nepřemýšlel. "Jestliže někdo přijde s takovou nabídkou nebo možností, určitě se to bude řešit s vedením FAČR nebo i mezi sebou. Ale nic takového jsem nepřipravoval," dodal dodal mistr Evropy do 21 let z roku 2002.

Související

Petr Čech | Daniel Katona, HDMovieTV

Novému vedení už radit nebude. Z vedení londýnské Chelsea odchází Petr Čech

Když přišel do klubu londýnské Chelsea před pár týdny její nový majitel, jímž je americký investor Todd Boehly, bylo jasné, že z dosavadního vedení nezůstane kámen na kameni. Už během minulého týdne skončila ve vedení ředitelka Marina Granovská a bylo tak jen otázkou času, kdy stejný osud potká sportovně-technického poradce Petra Čecha. A ten moment přichází nyní začátkem tohoto týdne, kdy se o svém konci ve funkci rozhodl Petr Čech sám.
Petr Čech | Daniel Katona, HDMovieTV

Petr Čech opravdu za Chelsea nastoupí! Už zítra proti Tottenhamu, píší v Anglii

Nedávno šokovala fotbalová Chelsea informací, že se na její soupisku vrací gólman Petr Čech, který loni na jaře ukončil svou hráčskou kariéru, po které se stal výkonným ředitelem na Stamford Bridge. Důvodem tohoto kroku byly nejen bídné výkony Kepy Arrizabalagy, kterého ale během sezóny nahradil skvěle chytající Edouard Mendy, ale i atkuální koronavirová pandemie, která by mohla zapříčinit nedostatek gólmanů v klubu a právě o Petru Čechovi se tak uvažuje jako o možné náhradě pro anglickou Premier League v případě onemocnění gólmanů. Nyní jeden fotbalový novinář Liam Twomey přicházejí na svém twitterovém účtu s informací, že český gólman skutečně nastoupí a to v pondělním duelu Chelsea "U23" proti Tottenhamu.

Více souvisejících

Petr Čech Fotbal

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy