Premier League, 4. kolo: Manchesterské derby zvládli lépe Citizens, Arsenal i přes Čechův vlastenec vyhrál

Londýn - V sobotu nebyl na britkých ostrovech sledovanější zápas. V Divadle snů se hrálo představení, které bylo důležité především pro obyvatele Manchesteru důležité, vždyť se jednalo o menchesterské derby a o pikantní souboj mezi José Mourinhem, jenž od této sezóně vede fotbalisty Manchesteru United, a Pepem Guardioly, který tedy nově pro změnu vede Manchester City. A byl to právě španělský stratég, který byl po tomto ostře sledovaném duelu spokojenější. Zvládli tak i čtvrtý zápas v řadě a stále jsou tak stoprocentním mužstvem v tomto ročníku. Naopak svěřenci portugalského kouče poprvé v této sezóně ztratili. Z vítězství 2:1 se po tomto kole mohl radovat i Arséne Wenger se svým Arsenalem a to i přesto, že v duelu s nadcházejícím soupeřem pražské Sparty v Evropské lize, tedy se Southamptonem, nejprve prohrávali a to kvůli vlastnímu gólu Petra Čecha.

Vzájemný souboj dvou renomovaných trenérů, jenž se tedy tentokrát odehrál na britských ostrovech a jenž byl již sedmnáctým v pořadí, zvládl lépe španělský kormidelník Pep Guardiola, který tak tedy potvrdil svou lepší bilanci v rámci těchto střetnutích. Už první minuty duelu mezi Manchesterem United a Manchesterem City ukazovali, že hosté chtějí hrát aktivně. Už tehdy vytvářel na domácí hráče tlak, což se potvrzovalo mimo jiné  ve statistice držní míče, ve které měli výraznou převahu. A i proto tak tedy na Old Trafford byl k vidění první přesná trefa už po patnácti minutách. Tehdy se Iheanachovi podařilo prodloužit míč na málo braněného spoluhráče De Bruyneho a právě tento Belgičan svou střelou k tyči otevřel skóre tohoto derby, 0:1. Uběhlo dvacet minut od tohoto momentu a hostující fotbalisté se mohli radovat již z dvou brankového vedení. To si De Bruyne s Iheanachem vyměnili role. Prvně jmenovaný tedy sice přímo nepřihrával, jen střílel do tyče, ovšem od ní se balón odrazil k osamocenému Nigerijcovi ve službách Citizens a ten tak tedy z bezprostřední blízkosti zvýšil na 2:0. Mimochodem, tento Afričan, jemuž bylo během tohoto zápasu 19 let a 243 dní, se tak stal nejmladším střelcem v historii, co kdy skóroval za Manchester City. Domácím se ale ještě před odchodem do kabin na poločasovou pauzu nakonecpodařilo sníži na 1:2, když hostující gólman Bravo, pro nějž to byl vůbec první start v Premier League, předvedl nejistý zákrok při Rooneyho centru, balón se tak dostal k Ibrahimovičovi a ten se tak tedy stal teprve třetím fotbalistou v historii,  který dokázal v prvních čtyřech ligových duelech v dresu Rudých ďáblů vstřelit čtyři branky. Dvacet minut před koncem se pak mohl tento Švéd zapsat do střeleckých listin tohoto zápasu podruhé, když tečoval předešlou střelu Rashforda. Jenže tehdy byl domácí útočník v ofsajdu. A protože na druhé straně mířil De Bruyne pouze do tyče, duel tak tedy skončil 1:2 pro hráče Manchesteru City.

Zvlášť pro českého fanouška byl zajímavý duel mezi Arsenalem a Southamptonem a to nejen proto, že za domácí nastoupil do branky gólman Petr Čech. Je to totiž právě Southampton, který teď v rámci Evropské ligy čeká pražskou Spartu. A byli to právě hosté ze Southamptonu, kteří šli jako první na Emirates Stadium do vedení. Psala se 18. minuta zápasu, když Tadič kopal volný přímý kop, který se nejpve Petru Čechovi podařilo vytáhnout na břevno, míč se ale následně odarzil do zad českého gólmana a od nich pak zaplul do branky, 0:1. Byl to mimochodem první vlastní gól již bývalého českého reprezentanta, který si v Premier League vstřelil od prosince roku 2009. Tento gól však nikterak Londýňany nepoložil a zanedlouho se jim podařilo vyrovnat. Akrobatickým způsobem se to povedlo Koscielnymu, čímž tak oslavil své 31. narozeniny, 1:1. Po několika obrovských příležitostech na obou stranách, ale nakonec o vítězství domácích rozhodla v závěru zápasu, konkrétně ve druhé minutě nastavení, penallta. Ta byla nařízena poté, co Fonte zfauloval v šestnáctce Girouda, následnou penaltu pak proměnil Cazorla. Arsenal tak tedy vyhrál 2:1.

Konečné výsledky 4. kola anglické fotbalové Premier League:

Manchester United - Manchester City 1:2Branky: 42. Ibrahimovic - 15. De Bruyne, 36. Iheanacho

Arsenal - Southampton 2:1Branky: 29. Koscielny, 90. + 2. Cazorla (z pen.) - 18. Čech (vl.)

Bournemouth - West Bromwich Albion 1:0Branka: 79. Wilson

Burnley - Hull City 1:1Branky: 72. Defour - 90.+ 5. Snodgrass

Middlesbrough - Crystal Palace 1:2Branky: 38. Ayala - 16. Benteke, 47. Zaha

Stoke City - Tottenham Hotspur 0:4Branky: 41. a 56. Son Heung-Min, 60. Alli, 70. Kane

West Ham United - Watford 2:4Branky: 5. a 33. Antonio - 41. Ighalo, 45. + 2. Deeney, 53. Capoue, 63. Holebas

Liverpool - Leicester 4:1Branky: 13. a 89. Firmino, 31. Mané, 56. Lallana - 38. Vardy

Swansea - Chelsea 2:2Branky: 59. Sigurdsson (z pen.), 62. Fer - 18. a 81. Costa

Sunderland - Everton 0:3Branky: 60., 68. a 71. Lukaku

Související

Ronaldo, Cristiano

Chování Ronalda je na legendu Manchesteru United moc. Vyzvala ho k odchodu z klubu

Kolem hvězdného portugalského fotbalového útočníka Cristiana Ronalda je v posledních dnech živo a to především proto že před pár dny opustil předčasně lavičku a odešel tak do kabiny ještě před koncem ligového duelu s Tottenhamem. Kouč Rudých ďáblů Erik ten Hag na to reagoval tak, že ho nenominoval na další ligový duel s Chelsea, na čež se Ronaldo za své chování omluvil. Podle klubové legendy Garyho Nevilllea by pro United bylo nejlepší, kdyby s Ronaldem okamžitě ukončila spolupráci.
Chelsea FC

Prohra se Záhřebem byla poslední kapkou. Vedení Chelsea se rozloučilo s Tuchelem

Fotbalistům londýnské Chelsea se nevydařil vstup nejen do nové sezóny anglické Premier League, na jejímž začátku ze sedmi dosavadních kol Londýňané vyhráli jen třikrát a nachází se tak aktuálně na šestém místě ligové tabulky, ale i do nové sezóny Ligy mistrů. Hned v prvním zápase totiž na hřišti Dinama Záhřeb prohráli 0:1 a to už bylo na vedení Blues příliš a rozhodli se tak ukončit spolupráci s koučem Thomasem Tuchelem.

Více souvisejících

Premier league Manchester City Arsenal FC

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 9 hodinami

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

Zdroj: David Holub

Další zprávy