Čeští fotbalisté se v Lize mistrů zapotí, otestují je aspiranti na celkové vítězství

Madrid/Paříž - Zatímco Tomáš Vaclík a Marek v Suchý cestují s Basilejí do Paříže, Adam Hloušek se v dresu Legie Varšavy představí na Santiago Bernabéu, kde své soupeře hostí Real Madrid. Z ostatních zápasů 3. kola základních skupin se zraky upírají na souboj Barcelony s Manchesterem City, manažer Angličanů Pep Guardiola se vrací do známého prostředí. Pozornost si zaslouží rovněž Neapol, která stojí krok od historického zápisu.

Úterní program

Cristiano Ronaldo se gólově prosadil v prvních dvou kolech a přiblížil se k hranici sta vstřelených branek v soutěžích UEFA. K dosažení magické číslovky by musel proti varšavské Legii skórovat dvakrát, což vyznívá jako dosažitelný úkol s ohledem na bídnou formu polské družiny. Legia v soutěži zatím klopýtá, prohrála 0:6 a 0:2 a lépe si nevede ani v domácí soutěži – coby obhájce titulu se potácí v dolní polovině tabulky. Nejen Ronaldovi bude čelit Adam Hloušek, univerzální obránce patří k pravidelným členům základní sestavy. Kromě dění na hrací ploše budou pod dohledem také tribuny. Tvrdé jádro fanoušků z Varšavy nemá daleko k násilnostem a sklonům k rasismu, proto bude na stadionu připraveno zasáhnout až 1 500 policistů.

Vyrovnanější, ovšem nikoliv chudší na góly, měření se očekává v druhém duelu skupiny F. Sporting přivítá Dortmund a bude se snažit vylepšit nelichotivou sérii z domácích střetnutí proti německým týmům, kdy v posledních 12 případech vyhrál pouze jednou. Jestliže Sporting hodlá překvapit a postoupit do další fáze na úkor Realu nebo Dortmundu, v úterý večer potřebuje vyhrát.

V loňské sezóně Leicester ohromoval Premier League, v jejím letošním ročníku prozatím nedokáže navázat na mistrovské výkony, ale o poznání lépe se prezentuje v Lize mistrů. Z dvou kol si připsal plný počet šesti bodů a nyní se postaví Kodani, která od května tahá úctyhodnou šňůru 23 zápasů, v nichž nepoznala hořkost prohry.

Středeční program

Velký návrat se chystá v Barceloně, Manchester City přivádí na Camp Nou Pep Guardiola, zapsaný v tamější kronice zlatým písmem. S Barcou jako hráč získal šest ligových titulů a později v trenérské židli vyhrál hned 14 trofejí včetně dvou v Lize mistrů. Guardiola v létě zamířil na Britské ostrovy a s Citizens zažil vynikající start do sezóny. První zaváhání přišla až v posledních týdnech a k jedněm z nich patří překvapivá remíza s Celticem před dvěma týdny. Barceloně se po zranění vrátil Lionel Messi a o víkendu se ihned zapsal mezi střelce. I kvůli Argentincovi čelí Manchester City zatím nejtěžší zkoušce pod novým manažerem.

Pod Vesuvem se schyluje k historickému zápisu, Neapol si může zajistit postup do osmifinále již po třech kolech, od reorganizace soutěže v roce 1992 se podobný počin ještě nikomu nepodařil. Aby italský celek výzvu splnil, pochopitelně počítá s výhrou nad Besiktasem, dále však bude spoléhat na výsledek druhého duelu skupiny B mezi Dynamem Kyjev a Benfikou, v němž mu hraje do karet pouze remíza. Neapol se vypořádává se ztrátou kanonýra Arkadiusze Milika. Polský reprezentant si přivodil vážné zranění kolena a bude chybět půl roku. V sobotu se jeho absence projevila, v Serii A Partenopei nestačili na AS Řím.

Basilej, s jedním bodem na kontě, se pokusí o nemožné, a to uspět na půdě favorita z Paříže.

Vedoucí celek skupiny A na své půdě neprohrál v 41 kláních. Opory švýcarského šampiona Tomáš Vaclík a Marek Suchý budou klíčem k úspěchu, bez pevné defenzívy je totiž proti Pařížanům vyloučena jakákoliv šance na přijatelný výsledek. Start se naopak nepředpokládá u Petra Čecha, Arséne Wenger nasazuje do branky v Lize mistrů konkurenta Davida Ospinu.

Liga mistrů, 3. kolo základních skupin

18. 9. 20:45

skupina E: CSKA Moskva - AS Monako, Bayer Leverkusen - Tottenham Hotspur

skupina F: Sporting CP - Borussia Dortmund, Real Madrid - Legia Varšava

skupina G: Leicester City - FC Kodaň, Club Bruggy - FC Porto

skupina H: Dinamo Záhřeb - Sevilla, Lyon - Juventus

19. 9. 20:45

skupina A: Arsenal - Ludogorec Razgrad, Paris St. Germain - Basilej

skupina B: SSC Neapol - Besiktas, Dynamo Kyjev - Benfica

skupina C: Celtic - Borussia Mönchengladbach, Barcelona - Manchester City

skupina D: FK Rostov - Atlético Madrid, Bayern Mnichov - PSV Eindhoven

Související

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.
Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

Více souvisejících

Fotbal Liga mistrů Adam Hloušek (fotbalista)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 32 minutami

Juraj Cintula

Na Slovensku se začalo rozhodovat o osudu atentátníka na Fica

Specializovaný trestní soud v Pezinku v sobotu poslal do vazby Juraje C., který je obviněn z pokusu o vraždu slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Obviněného dnes k soudu eskortovala policie, na místě panovala přísná bezpečnostní opatření. K atentátu na politika došlo ve středu, zdravotní stav premiéra zůstává vážný, nicméně je stabilizovaný. 

před 1 hodinou

Vesmírná loď CST-100 Starliner

Problémy lodi Starliner pokračují. Start k ISS se znovu odkládá

NASA znovu odložila první start vesmírné lodi Boeing Starliner s posádkou. Důvodem jsou technické potíže. Loď měla vzlétnout k Mezinárodní vesmírné stanici ISS v úterý 21. května, kvůli úniku hélia se start posouvá na 25. května, informovala agentura AFP. 

před 1 hodinou

David Pastrňák

Příjezd Pastrňáka se Zachou by národní tým přivítal. Chystá se telefonát

Podobně jako u Davida Kämpfa a Martina Nečase, kdy těmto hráčům volali Petr Nedvěd s Martinem Havlátem téměř hned po vypadnutí jejich týmů z play-off kanadsko-americké NHL, budou nyní tito členové realizačního týmu národního mužstva během soboty kontaktovat oba hráče Bostonu Davida Pastrňáka a Pavla Zachu za účelem jejich posílení reprezentace na domácím MS.

před 2 hodinami

Robert Fico

Ficův stav se zásadně nemění. Kaliňák ale zmínil pozitivní prognózu

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) je nadále vážný, nicméně stabilizovaný, uvedla ministryně zdravotnictví Zuzana Dolinková. Fico, jehož po středečním výjezdním zasedání vlády v Handlové několikrát postřelil atentátník, zůstává pro tuto chvíli v nemocnici v Banské Bystrici. 

před 2 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

V sobotu národní tým posílí ze zámoří Nečas. Do Prahy by mohli přijet také Pastrňák se Zachou

Během pátečního večera, kdy čeští hokejisté ještě na ledě pražské O2 Areny hráli duel s Rakouskem (4:0), přišla dlouho očekávaná zpráva o první posile z kanadsko-americké NHL. Po vypadnutí Caroliny z play-off zámořské soutěže se jí stal útočník Martin Nečas. Ten by měl dorazit do Prahy v sobotu před polednem a pak se rozhodne, zda se již dnes večer představí v zápase proti Velké Británii. Poté, co navíc z play-off NHL v noci na sobotu českého času vypadl Boston, je ve hře i příjezd Davida Pastrňáka a Pavla Zachy.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Britové i po vyrovnaném duelu s Dánskem stále bez bodu. Němci opět nastříleli osm branek

Duel dvou trápících se mužstev pražské skupiny A, tedy duel mezi Velkou Británií a Dánskem, nabídl v pátek odpoledne vyrovnanou bitvu, ze které vzešli nakonec vítězně Seveřané, navzdory dobrému vstupu do zápasu ze strany Britů. Ti sice svého soupeře trápili a dokázali hrát vyrovnanou partii, zásluhou přesilovkového gólu Wejseho však tři body putovali k dánskému týmu, Britové jsou dále bez bodu. Kdo rozhodně není bez bodu, je v ostravské skupině Německo, zvláště pak po posledních dvou zápasech, v nichž nastřílelo celkem 16 branek. 

před 6 hodinami

Petr Fiala

Fiala ocenil reakci odborů. Vyhlíží návrat k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají. 

před 6 hodinami

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Západ se bojí, říká Zelenskyj s ohledem na válku na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

před 7 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Češi nepovolili Rakušanům další překvapení. Porazili je 4:0 a čtvrtfinále mají jisté

Poté, co nejprve Rakušané potrápili Švýcary (4:5) i Kanaďany (6:7 po prodloužení) a posléze dokázali porazit Finsko 3:2, se naši jižní sousedé v pátek večer v pražské O2 Areně představili proti svěřencům kouče Radima Rulíka. Ten své mužstvo na nevyzpytatelného soupeře připravil, a i když především druhá třetině herně nebyla podle českých představ, výsledkově k žádnému překvapení tentokráte naštěstí nedošlo. Utkání dospělo k české výhře 4:0.

před 8 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Putin tvrdí, že Rusko zatím neplánuje obsadit ukrajinské město Charkov

Ruský prezident Vladimir Putin v pátek uvedl, že Rusko zatím neplánuje obsadit ukrajinské město Charkov. Ruská ofenzíva v Charkovské oblasti je podle jeho slov reakcí na ostřelování ze strany Ukrajiny, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy