Návrat ztraceného syna? V Evertonu by Rooneyho uvítali

Manchester/Liverpool - Wayne Rooney se jen před měsícem stal nejlepším střelcem v historii Manchesteru United, jenže do základní sestavy nepatří, a tak se spekuluje o jeho odchodu. Zájem jeví Evertonu, v němž Rooney prorazil do světa velkého fotbalu.

Rooney přišel do Evertonu v žákovských letech a postupně se vypracoval do prvního týmu. Debut si odbyl jako šestnáctiletý na úvod ročníku 2002/03. Mezi dospělými se ihned uchytil a brzy mu začaly chodit pozvánky do anglické reprezentace. Na mistrovství Evropy 2004 odcestoval jako člen základní sestavy a ve čtyřech startech vstřelil čtyři branky.

Po šampionátu o rtuťovitého útočníka mocně usiloval Manchester United, až Everton v poslední den letního přestupního termínu svolil s ponukou v hodnotě 26 milionů liber (víc než jedné miliardy korun). S Toffees se liverpoolský rodák nerozloučil v dobrém. Fanoušci mu zazlívali brzký odchod za lepším a přesun k nenáviděnému rivalovi, postupem času ale emoce ochladly, a ani Rooney na mateřský celek nezanevřel. Své děti navléká do modrých dresů a v předloňském létě si za Everton zahrál v ceremonii k oslavě bývalého spoluhráče Duncana Fergusona.

Před týdnem Rooneyho agent jednal v Číně o lukrativní a konkrétní nabídce. Námluvy s neznámým klubem se nakonec odložily na konec sezóny. V britském tisku se rovněž objevily zprávy o lednové snaze Evertonu zrealizovat půlroční hostování. "Věřím, že Wayne Rooney v příštích dvou, třech letech stále může nastupovat na nejvyšší úrovni. Zvolil správně, když se rozhodl zůstat v Manchesteru United a Premier League. Je jedním ze jmen, která by Everton dokázala posunout na vyšší výkonnostní stupeň. Dokázal bych si ho u nás představit, ale závisí hlavně na samotném hráči a Manchesteru United, jak vidí budoucnost," řekl pro Sky Sports manažer Toffees Ronald Koeman.

Jednatřicetiletý Rooney s Red Devils vyhrál vše, co se dalo, a i proto pobírá týdenní gáži kolem 250 000 liber (7,8 milionu korun), jednu z nejštědřejších v lize. V Evertonu by si finančně pohoršil, avšak nový vlastník Farhad Mošírí nemá hluboko do kapsy a je ochotný investovat, aby obnovil zašlou slávu klubu.

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.
Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

Více souvisejících

Fotbal Premier league Wayne Rooney Manchester United Everton FC

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy