Schick s Janktem v konečné nominaci na EURO. Do Polska naopak nepojede čtveřice lvíčat

Kaprun - Trenér českých fotbalových reprezentantů do 21 let Vítězslav Lavička v úterý oznámil konečnou nominaci na blížící se mistrovství Evropy fotbalistů této věkové kategorie, které se bude již od 16. června konat v Polsku. Tam se nakonec podle očekávání představí největší hvězdy tohoto výběru a to Patrik Schick a Jakub Jankto, kteří aktuálně plní své povinnosti v seniorské reprezentaci, která měla v pondělí na programu přátelský duel v Belgii a kterou v sobotu čeká důležitý kvalifikační zápas na mistrovství světa 2018 v Norsku. Hned se čtyřmi fotbalisty se pak musel v rakouském Kaprunu, kde o těchto dnech probíhá soustředění fotbalové jednadvacítky na nadcházející evropský šampionát, kouč Lavička rozloučit a to především proto, že konečná soupiska musí čítat celkem 23 jmen. Turnaje v Polsku se tak nezúčastní čtveřice Mašek, Havlík, Panák a Linhart.

Jak uvedl samotný stratég, rozhodnout o tom, kteří hráči kádr opustí, bylo jedno z nejtěžších, které kdy učinil. „Byly to nejtěžší okamžiky mého působení u týmu. Poskládat tým k postupu na šampionát představovalo náročný úkol, ale tohle rozhodování o konečné nominaci bylo ještě složitější," řekl konkrétně Lavička a pokračoval: „Všichni kluci, kteří jsou v Rakousku na soustředění, o místo v kádru na šampionát příkladně bojovali. Tři z hráčů, jež nakonec nepojedou, vstřelili v pondělí při přípravě s Ázerbájdžánem gól."

Po zmíněném duelu s Ázerbájdžánem nad jmény svých svěřenců realizační tým dumal několik hodin, než dospěl ke svému konečnému rozhodnutí. „Definitivní podobu kádru jsme řešili dlouho do noci. A následně jsme situaci probírali ještě po úterním dopoledním tréninku, abychom měli úplně čisté svědomí," prozradil Lavička v hotelu St. Florian, v němž budou česká lvíčata ubytována do pátku. „Řešili jsme, zda vzít jednoho středopolaře na úkor obránce. Hrajeme tři zápasy v rozmezí jednoho týdne, takže důležitým faktorem byla univerzálnost hráčů a schopnost nastupovat na více postech," přiblížil,o čem se se svými kolegy asistenty bavil.

Jedním z hráčů, o kterých se spekulovalo jako o tom, který se na turnaj do Polska nepodívá, byl třeba Aleš Matějů a to hlavně kvůli výtečně hrajícím Filipu Panákovi a Marku Havlíkovi, jenž byl jedním z nejdůležitějších hráčů v kvalifikaci. Proč se nakonec rozhodl s Havlíkem Lavička rozloučit, tak to vysvětlil český kouč následovně: „Markova pozice se změnila v okamžiku, kdy vyletěl Jakub Jankto, jenž si vybudoval silnou pozici i s přesahem do áčka. Havlík je velmi šikovný, ale potřebovali jsme alternaci jiného typu. I proto jsme volili rychlého a pracovitého Nečase."

K tomu, aby mohli Česko na evropském šampionátu jednadvacetiletých reprezentovat Patrik Schick a Jakub Jankto, potřeboval vedení reprezentace písemný souhlas od jejich klubů a to konkrétně od Sampdorie Janov a Udine. Pokud se tak nestane nic mimořádného v podobě zranění kteréhokoliv reprezentanta, nemělo by dojít k žádným větším změnám v této soupisce. V opačném případě má realizační tým ještě do této konečné nominace možnost zasáhnout do 17. června. „I proto s námi kvarteto vyřazených zůstane do konce soustředění, aby v případě potřeby byli náhradníci připraveni," řekl Lavička, jenž tak tím narážel i na poraněný stehenní sval Antonína Baráka. Ten by i přesto měl chybět na nadcházejícím mistrovství.

Konečná nominace české fotbalové reprezentace do 21 let na mistrovství Evropy v Polsku:

Brankáři: Patrik Macej (Michalovce), Luděk Vejmola (Mladá Boleslav), Lukáš Zima (FC Janov)

Obránci: Milan Havel (Bohemians 1905), Daniel Holzer (Sparta Praha), Filip Kaša (Žilina), Michael Lüftner (Slavia Praha), Aleš Matějů (Plzeň), Stefan Simič (Mouscron), Patrizio Stronati (Mladá Boleslav)

Záložníci: Václav Černý (Ajax Amsterdam), Antonín Barák (Slavia Praha), Jakub Jankto (Udine), Martin Hašek (Bohemians 1905), Tomáš Souček (Liberec), Michal Hubínek (Bohemians 1905), Jakub Nečas (Mladá Boleslav), Michal Sáček (Sparta Praha), Petr Ševčík (Liberec), Michal Trávník (Jablonec)

Útočníci: Patrik Schick (Sampdoria Janov), Lukáš Juliš (Sparta Praha), Tomáš Chorý (Olomouc)

Související

Fotbal, ilustrační fotografie.

Čeští fotbaloví mladíci mají na Euru na dosah postup ze skupiny. Porazili totiž Němce 2:1

Zatímco v úvodním zápase evropského šampionátu hráčů do 21 let v Rumunsku a Gruzii nebojácný výkon Čechů nakonec na úspěch proti Anglii nestačil, když s ní nakonec prohráli 0:2, ve druhém zápase skupiny už svěřenci kouče Jana Suchopárka splnili to, co sám český stratég sliboval, tedy, že góly budou padat v dalších zápasech. Němce totiž uzemnili v utkání s Českem trefy Sejka a Vitíka. Naši západní sousedé si tak připsali po úvodní remíze s Izraelem (1:1) další ztrátu, to Češi mají před středečním duelem s Izraelem velkou šanci postoupit. 
Čeští fotbalisté na EURO 2021 (EURO 2020)

Škoda, proti Dánům jsme mohli vytěžit více, řekl Schick. Vaclík zaháněl chmury: Odcházíme se vztyčenou hlavou

Čišelo z něj zklamání a byla na něm znát neuvěřitelná únava. Fotbalový útočník Patrik Schick právě kvůli vyčerpanosti nedohrál čtvrtfinále v Baku proti Dánům. Jeho už pátý gól na mistrovství Evropy jen mírnil porážku i následné vyřazení. „Pět dosažených branek za turnaj mě samozřejmě těší, ale asi všichni cítíme, že jsme mohli z utkání proti Dánsku vytěžit mnohem více,“ řekl Schick pro ČT. Brankář Tomáš Vaclík, který předvedl opět famózní zákroky, tišil smutek. „Jsem na tým hrdý, odcházíme se vztyčenou hlavou. Před šampionátem nám nikdo nevěřil. Čtvrtfinále je úspěch.“

Více souvisejících

Fotbal ME 21 Vítězslav Lavička (fotbalový trenér) Fotbal

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

RECENZE: Boy Kills World v krvavé lázni zabíjí struhadlem a drží se videoherních kontur

Ačkoli film Boy Kills World se v nabídce českých kin objevil relativně nenápadně, nabízí zběsilou, ujetou a sebeuvědomělou akční jízdu, kde je dějovým tahounem samotné násilí. Postmoderní hříčka sází na nápaditou stylistiku a moralizování zahazuje daleko od zmasakrovaných antagonistů.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy