Legendární brankař Buffon možná za rok ukončí kariéru. Nejsem věčný, prozradil

Udine - Italský brankař Gianluigi Buffon připustil, že ho možná čeká poslední rok v kariéře profesionálního fotbalisty. Devětatřicetiletá opora Juventusu by mohla skončit po mistrovství světa 2018 v Rusku.

Až Buffon pověsí kopačky na hřebík, fotbalový svět přijde o velké jméno. Legendární brankař získal od debutu v roce 1995 úctyhodných 22 trofejí. K dokonalé kariéře mu chybí pouze jediný úspěch. Před týdnem musel překousnout už své třetí prohrané finále Ligy mistrů.

"Není čas věšet hlavu, sezónu chceme uzavřít vítězstvím a já osobně bych si přál čisté konto," řekl zkušený brankař na tiskové konferenci před kvalifikačním zápasem na světový šampionát, v němž se Italové střetnou s Lichtenštejnskem.

"Kariéra sportovce je lemovaná výhrami a prohrami. Během mé jsem byl mnohokrát na vrcholu, ale také nejednou na dně. Vždy je nutné hledět dopředu. Před finále Ligy mistrů se nás zmocnil přílišný optimismus, přitom i ten poslední hráč Realu měl na kontě více titulů v Lize mistrů," doplnil záhy.

Buffon po finále s Realem připomněl, že mu začíná běžet poslední rok smlouvy v Juventusu, a včera se před novináři zmínil o své další životní etapě: "Nejsem věčný a nikdy jsem to o sobě netvrdil. Juventus i italský národní tým dobře vědí, kým mě mohou nahradit. Trenérská dráha mě příliš neláká, spíše by se mi líbila nějaká funkce v reprezentaci, kde je práce méně stresující a nevyplňuje váš program den co den. Když skončím, budu trochu odpočívat, prožil jsem dlouhou kariéru."

A kdo přebere žezlo po Buffonovi? V italské reprezentaci stále více šancí dostává teprve osmnáctiletý Gianluigi Donnarumma. Talentovaného brankaře navíc sleduje Juventus, který by rád využil jeho nejasnou budoucnost v milánském AC. Podle italských médií Donnarumma odmítá podepsat novou smlouvu. Jinou alternativu pro Starou dámu, a nejspíše pravděpodobnější, představuje Polák Wojciech Szczesny. Kmenový hráč Arsenalu poslední dvě sezóny hostoval v AS Řím, v jehož dresu si na Apeninském poloostrově vydobyl renomé.

Související

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.
Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

Více souvisejících

Fotbal Gianluigi Buffon

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 22 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy