Fotbalová jednadvacítka odjela do Polska, na ME ji čeká skupina smrti

Tychy - V pátek začne u našich severních sousedů mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let. Česká reprezentace vstoupí do šampionátu v neděli od 18:00 zápasem s Německem a třebaže v dvouletém kvalifikačním cyklu nejednou prokázala kvality, postup do semifinále by v náročné konkurenci znamenal velký úspěch.

Evropská fotbalová federace UEFA se oproti poslednímu turnaji v roce 2015 v Česku rozhodla rozšířit počet účastníků z osmi na dvanáct. Mužstva jsou premiérově rozdělena do tří čtyřčlenných skupin, z nichž do semifinále projdou jejich vítězové a nejlepší celek z druhých míst.

Už tak nemilosrdný klíč postupu českému výběru ještě znesnadnil los, ve skupině C narazí na Německo, Itálii a Dánsko. Všichni tři protagonisté stejně jako Češi opanovali své kvalifikační skupiny, Němci a Italové navíc patří k hlavním favoritům na zisk zlatých medailí. Není tedy divu, že si "céčko" vysloužilo označení skupina smrti. "Rozhodně nás čeká ta nejtěžší prověrka," netajil se před odjezdem do Polska trenér Vítězslav Lavička.

Lvíčata odehrají skupinové zápasy v Tychách. Slezské město, které proslavil tamější pivovar, leží pouhých 60 kilometrů od českých hranic. I proto se na tribunách patnáctitisícového stadionu předpovídají zástupy tuzemských fanoušků. Lístky lze stále koupit na utkání s Itálií a Dánskem.

Vítězslav Lavička se sice může opírat o kvartet hráčů se zkušenostmi ze seniorské reprezentace – Tomáš Souček, Antonín Barák, Jakub Jankto a Patrik Schick, síla kádru ale tkví v jeho týmové souhře. "Nechceme být v Polsku jenom do počtu, hodláme dobře reprezentovat naši zemi," doplnil kouč.

Nominace českého týmu

Brankáři: Patrik Macej (Michalovce), Luděk Vejmola (Mladá Boleslav), Lukáš Zima (FC Janov)

Obránci: Milan Havel (Bohemians Praha 1905), Daniel Holzer (Sparta Praha), Filip Kaša (Žilina), Michael Lüftner (Slavia Praha), Aleš Matějů (Plzeň), Stefan Simič (Mouscron), Patrizio Stronati (Mladá Boleslav)

Záložníci: Václav Černý (Ajax), Antonín Barák (Slavia Praha), Jakub Jankto (Udinese), Martin Hašek (Bohemians Praha 1905), Tomáš Souček (Slavia Praha), Michal Hubínek (Bohemians Praha 1905), Jakub Nečas (Mladá Boleslav), Michal Sáček (Sparta Praha), Petr Ševčík (Liberec), Michal Trávník (Jablonec)

Útočníci: Patrik Schick (Sampdoria), Lukáš Juliš (Sparta Praha), Tomáš Chorý (Olomouc).

Turnaj zahájí v pátek od 18:00 duel úřadujících šampionů ze Švédska proti Anglii. Úvodní den poté zakončí souboj domácího Polska se Slovenskem. Mezi hlavní aspiranty na celkové vítězství se kromě zmíněných Němců a Italů řadí i Španělé. Finále bude hostit 30. června Krakov.

Mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let v Polsku

Základní skupiny:

Skupina A: Polsko, Švédsko, Slovensko, Anglie

Skupina B: Portugalsko, Srbsko, Makedonie, Španělsko

Skupina C: Německo, Česko, Itálie, Dánsko

Program:

16. června:18:00 Švédsko - Anglie (Kielce)20:45 Polsko - Slovensko (Lublin) 

17. června:18:00 Portugalsko - Srbsko (Bydhošť)20:45 Španělsko - Makedonie (Gdyně)

18. června: 18:00 Německo - Česko (Tychy)20:45 Dánsko - Itálie (Krakov)

19. června: 18:00 Slovensko - Anglie (Kielce)20:45 Polsko - Švédsko (Lublin) 

20. června:18:00 Srbsko - Makedonie (Bydhošť)20:45 Portugalsko - Španělsko (Gdyně)

21. června: 18:00 Česko - Itálie (Tychy)20:45 Německo - Dánsko (Krakov)

22. června: 20:45 Anglie - Polsko (Kielce)20:45 Slovensko - Švédsko (Lublin) 

23. června: 20:45 Makedonie - Portugalsko (Gdyně)20:45 Srbsko - Španělsko (Bydhošť)

24. června: 20:45 Itálie - Německo (Krakov)20:45 Česko - Dánsko (Tychy)

27. června:18:00 první semifinále ((Tychy/Krakov)21:00 druhé semifinále (Tychy/Krakov)

30. června: 20:45 finále (Krakov)

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.
Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

Více souvisejících

Fotbal ME ve fotbale do 21 let 2017 Vítězslav Lavička (fotbalový trenér)

Aktuálně se děje

před 16 minutami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 49 minutami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 1 hodinou

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Rusové zasáhli Oděsu raketami. Čtyři mrtví, 20 zraněných

Podle náčelníka Oděské regionální vojenské správy Olega Kipera, došlo večer 29. dubna k ruskému raketovému útoku na Oděsu. Vyžádal si oběti a zraněné.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy