Mladí Španělé jsou po výhře nad Portugalskem v semifinále Eura

Bydhošť/Gdyně - Španělsko na mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let vyhrálo nad Portugalskem 3:1 a jako první tým si zajistilo postup do semifinále. Ve druhém zápase skupiny B Srbsko remizovalo s Makedonií 2:2.

Balkánský souboj vítěze nepoznal

Srbsko a Makedonie své úvodní zápasy s favority prohrály. Vzájemné střetnutí zahájili lépe Srbové, kteří prvně zahrozili v 11. minutě. Liverpoolský záložník Marko Grujič v nadějné pozici hlavičkoval vedle. O poznání lépe si ve 24. minutě počínal jeho spoluhráč Mijat Gačinovič, brankaře Aleksovskiho překonal pohotovou levačkou. Ještě do přestávky zahodil další šanci Grujič.

Zkraje druhého poločasu se sváděl boj o střed hřiště. Méně zajímavou pasáž uťala 64. minuta. Sedmnáctiletý makedonský záložník Elmas nastřelil ve vápně ruku padajícího Živkoviče a následnou penaltu proměnil Enis Bardhi. Povzbuzení Makedonci otočili skóre v 83. minutě, kdy se pěknou ranou prezentoval střídající Gorgev.

Srbové se ale nevzdali a v 90. minutě vyrovnali po hlavičce Djurděviče z dobře zahraného trestného kopu. Vzápětí dokonce sahali po obratu, jenže hlavička Živkoviče orazítkovala pouze tyč, a tak se body dělily.

Španělé zdolali Portugalce a jsou vítězi skupiny B

V Gdyni se od začátku hrál fotbal vysoké technické úrovně a už ve 12. minutě portugalský křídelník Podence orazítkoval tyč. Španělé se ale nenechali zahanbit. Saúl Níguez opora Atlética Madrid, ve 21. minutě obešel dva protihráče a jeho tečovaná střela zapadla do branky. Po gólu více drželi míč Portugalci, Španělé naopak sázeli na brejky. Po jednom z nich Asensio vysunul Bellerína a brankař Varela byl nucen vytáhnout pohotový zákrok.

FOUR goals in as many U21 games for @saulniguez ???#U21EURO pic.twitter.com/aKm1PoNr45

— UEFA U21 EURO (@UEFAUnder21) 20. června 2017

Druhé dějství odstartovalo Podenceho zakončení těsně vedle. Na opačné straně zastoupil gólmana Varelu na brankové čáře stoper Semedo, který vykopl navštívenku Asensia. Španělé zvýšili na 2:0 "až" v 65. minutě, rovněž podruhé skórovali po rychlém protiútoku. Kapitán Deulofeu oslovil nabíhajícího Sandra Ramíreze a útočník Malagy se nemýlil.

Portugalsko vykřesalo naději v 77. minutě poté, co střídající Bruma napnul síť překrásným volejem. Ovšem Španělé si už nenechali vzít vedení. Důležitou výhru stvrdil v nastavení Inaki Williams, jenž přišel na hřiště v 76. minutě.

Portugalci i přes prohru stále mohou proklouznout do semifinále. Šanci postoupit mají jako nejlepší celek z druhých míst, v posledním utkání pro to musí porazit Makedonce a spoléhat na výsledky v ostatních skupinách.

Mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let v Polsku

Skupina B:

Srbsko - Makedonie 2:2 (1:0)

Branky: 24. Gačinovič, 90. Djurdevič - 64. Bardhi z pen., 83. Gjorgjev. ŽK: 23. Grujič, 85. Plavšič, 90. Veljkovič - 14. Markoski, 60. Elmas. Rozhodčí: Madden (Skot.). Stadion: Kompleks Sportowy Zawisza, Bydhošť. Diváci: 5 121.

Srbsko: Milinkovič-Savič - Gajič (46. Filipovič), Jovanovič, Veljkovič, Antonov (77. Ožegovič) - Grujič (52. Ristič), Nemanja Maksimovič - A. Živkovič, Gačinovič - Djurděvič, Plavšič. 

Makedonie: Aleksovski - Murati, Zajkov, Velkovski, Demiri - Nikolov, E. Bardi - Radeski (86. Pivkovski), Babunski (58. Elmas), Markoski - Avramovski (46. Gorgev).

Portugalsko - Španělsko 1:3 (0:1)

Branky: 77. Bruma - 21. Saúl, 65. Ramírez, 90.+3 Williams. ŽK: 4. Neves, 70. B. Fernandes, 79. Semedo - 57. D. Ceballos. Rozhodčí: Stieler (Něm.). Stadion: GOSiR, Gdyně. Diváci: 13 832.

Portugalsko: Varela - Cancelo, Edgar Ié, Semedo, Rodrigues - Joao Carvalho (66. Paciencia), Neves, Sanches (74. R. Horta) - Guedes, B. Fernandes, Podence (58. Bruma). 

Španělsko: Arrizabalaga - Bellerín, Meré, Vallejo, J. Castro - Saúl, M. Llorente, D. Ceballos - Deulofeu (82. Denis Suárez), Sandro Ramírez (76. I. Williams), Asensio (90. Merino). 

Tabulka:

Z V R P S B 1. Španělsko 2 2 0 0 8:1 6 2. Portugalsko 2 1 0 1 3:3 3 3. Srbsko 2 0 1 1 2:4 1 4. Makedonie 2 0 1 1 2:7 1

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.
Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

Více souvisejících

Fotbal ME ve fotbale do 21 let 2017

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 23 minutami

před 34 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy