Naděje neumírá! Česká jednadvacítka dokázala porazit favorizovanou Itálii a stále může myslet na postup

Tychy - Poté, co svěřenci kouče Vítězslava Lavičky podlehli ve svém úvodním zápase v rámci právě probíhajícího evropského šampionátu hráčů do 21 let Německu 0:2, potřebovala česká jednadvacítka nutně porazit další silný tým v rámci skupiny C a to Itálii, aby mohla i nadále pomýšlet na postup do semifinále alespoň coby nejlepší celek umístěný na druhém místě. Podařilo se. Díky hned třem přesným trefám, které si na své konto postupně připsali Trávník, Havlík a Lüftner, totiž mladou Squadru Azzurru "Lvíčata" porazila 3:1.

Celkem logicky, vzhledem k výsledku zmiňovaného úvodního duelu s Německem, sáhl český stratég Vítězslav Lavička hned k několika změnám v základní sestavě české jednadvacítky, která nastoupila v polských Tychách ve středu podvečer proti Itálii. Na rozdíl od zápasu s Němci nyní od první minuty nastoupil Daniel Holzer a zatímco v prvním utkání nastoupili jak Černý, tak Ševčík, tak tentokrát oba tito záložníci byli pouze na lavičce. Na hřiště se pak místo nich naopak dostali Hašek a Hubínek.

Již od úvodního hvizdu bylo zkrátka znát, že i tentokrát narazil český výběr na silného soupeře, na kterém byla vysoká kvalita prostě znát. Od začátku se totiž Italové dostávali dopředu a třeba po jednom z autových vhazování se celek z Apeninského poloostrova dostal do první příležitosti, když se tehdy míč dostal od Petagny až k Pellegrinimu, jenž pak předal balón Berndeschimu, který se tak uvedl střelou, se kterou si gólman Zima poradil. To český tým sáhl od první minuty k pozornému bránění a pak čekal spíše na rychlé brejky, jež přicházely díky tomu, že Italové zase tak příliš často na defenzivu nemysleli. Po 21 minutách hry se Češi dostali do první příležitosti poté, co se k balónu dostal na hranici velkého vápna Hašek, ke kterému odhlavičkoval tento kulatý nesmysl Rugani, český fotbalista ale toho využít nedokázal, neboť pálil nad. Následně se rozvinula další česká akce po levé straně, odkud Holzer vyslal míč na italskou polovinu a to konkrétně na Schicka, ten pak prodloužil na Trávníka, jenž pak využil podklouznutí bránícího Ruganiho a to tak, že z toho byl nakonec otevírací gól tohoto zápasu, 1:0 pro Česko. Italští fotbalisté z pochopitelných důvodů pak hráli ještě čím dál více ofenzivněji a snažili se nepříznivý stav vyrovnat. Blízko k tomu byl Berardi, ovšem ten z volného přímého kopu mířil jen těsně vedle. Podobně neúspěšně končily i další následné italské akce. To Lavičkovy hoši mohli své vedení ještě navýšit, kdyby však svou šanci využil Schick, s jehož zakončením z úhlu si brankář Donnarumma poradil. Stejně tak neuspěl po své brejkové příležitosti Hašek. Vedle toho všeho pak předváděl opět vynikající výkony v české obraně Simič.

Začátek druhého poločasu ukázal, s čím šli Češi do této části hry. Prakticky spíše bránili a když se dostali k míči, příliš dlouho si s ním nepotykali. A tak i proto v tu chvíli bušili na vrata spíše Italové. Nejprve se do zakončení dostal Berardi, který ale mířil mimo, Bernardeschi pak donutil poté, co dokázal obehrát bránícího Součka, vyniknout gólmana Zimu. Ten se ukázal i v 65. minutě, kdy vychytal opět Berardiho, jenž tentokrát zahrával přímý kop. Následně pak vše musel ještě hasit stoper Simič, kterému se nakonec podařilo balón odkopnout do bezpečí před dotírajícími útočícími hráči. Italský tlak jakoby polevoval, ovšem najednou přišla na řadu Janktova chyba, po které se Italové, konkrétně aktivní Bernardi, dostali do brejku a byl to právě Bernardi, jehož aktivita z posledních minut byla odměna gólem, 1:1. Zanedlouho mohlo být s Lavičkovým výběrem amen, kdyby však po Havlíkově ztrátě svou brejkovou příležitost dokázal využít Petagna. Ten totiž nedokázal využít ani Ziimovo podklouznutí a nakonec balón zamířil nad.

Následovala však závěrečná pasáž, na kterou rozhodně budou čeští fotbaloví fanoušci ještě dlouho vzpomínat a to především díky hned dvěma náhradníkům, které do hry přišli během druhé půle. Řeč je o Chorém a Havlíkovi. Zatímco první jmenovaný na začátku poslední desetiminutovky nahrával, druhý jmenovaný pak tuto přihrávku dostatečně využil a míč nakonec zamířil přesně k tyči, 2:1. Od tohoto okamžiku uběhlo pouhých pět minut, když přišla velká chvíle Michala Lüftnera. Právě jeho bomba vypálená z třicetimetrové dálky zajistila českým lvíčatům vítězství v tomto veledůležitém zápase 3:1. Lavička a spol. tak můžou i nadále pomýšlet na vysněný postup do semifinále.

Konečný výsledek, mistrovství Evropy hráčů do 21 let (21.6.2017):

SKUPINA C:

Česko-Itálie 3:1Branky: 24. Trávník, 80. Havlík, 85. Lüftner - 70. Berardi

Související

Více souvisejících

ME ve fotbale do 21 let 2017 Fotbal

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy