Portugalci nad Makedonci vyhráli, postoupit ale nemusejí. Jak jsou nyní na tom česká lvíčata?

Gdyně - V pátek byly na programu v rámci právě probíhajícího mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let v Polsku poslední dva duely skupiny B a české fotbalové fanoušky zajímal především zápas mezi Makedonií a Portugalskem. Kdyby totiž Portugalci dokázali nad svým soupeřem vyhrát při skóre 4:1 a vyšším vyhrát vždy o tři branky, zhatili by tím tak postupové šance týmu kormidelníka Vítězslava Lavičky. Protože ale nakonec tým z Pyrenejského poloostrova porazil Makedonii "pouze" 4:2, české naděje ještě stále žijí, "lvíčata" však musejí v sobotu vyhrát nad Dánskem ideálně 3:0, přičemž by ale neměla inkasovat ani jednu žlutou kartu. Vedle toho ale vede cesta k postupu z druhého místa skupiny C i přes případné konečné skóre 4:1 a vyšším. Navíc pokud by kromě toho ještě dokázala Itálie porazit Němce 2:0, postupoval by český tým do semifinále i přímo z prvního místa.

Že budou v zápase s Makedonií Portugalci jasným favoritem, tak to už ukazovaly na stadionu ve Gdyni první minuty, neboť již po 22 odehraných minutách to byli právě Portugalci, kteří vedli 2:0 a to zásluhou Edgara a Brumy. Přestože ale to byli Jihoevropané, jež měli během první pětačtyřicetiminutovky více ze hry, nedokázali nakonec do poločasu své vedení ještě navýšit. Naopak Makedonci, kteří se stejně jako v předešlých dvou duelech proti Španělsku (0:5) a Srbsku (2:2) prezentovali sympatickým nebojácným fotbalem, ještě před odchodem do šatny snížili. Konkrétně se tak stalo ve 40. minutě, kdy se zaskvěl svým parádním zakončením Bardhi a snížil tak tedy na 2:1.

Portugalci se však chtěli v následujících minutách přiblížit k postupu do semifinále a k tomu potřebovali za tohoto stavu vstřelit ještě alespoň dvě branky. Na 3:1 se podařilo zvýšit v 57. minutě Podence, ovšem ani tehdy neztráceli Makedonci svou sympatickou tvář a povedlo se jim ještě celou situaci kolem portugalských postupových nadějích zamotat, když deset minut před koncem snížil na 2:3 Markoski. To tak slibovalo velké drama na závěr, jelikož Portugalci tak museli do závěrečného hvizdu vstřelit ještě dvě branky. Jednu se jim podařilo vstřelit na začátku čtyřminutového nastavení, kdy se trefil Bruma, 4:2. Od té doby se Portugalci jen a jen hrnuli do soupeřova pokutového území, ovšem pak přišel na řadu nepochopitelný výrok slovenského sudího Kružliaka, jenž prakticky za nic udělil rovnou červenou kartu Jotaovi. Portugalsko už ale na své konto žádnou další přesnou trefu přidat v tomto utkání nepovedlo a tak musejí čekat do soboty, jaké výsledky se urodí ve skupině C.

Španělé si vystačili na Srby s jedním gólem

Vedle výše popsaného zápasu se v rámci skupiny B odehrál ještě nic neřešící duel mezi Španělskem a Srbskem. O vítězství favorizovaného Španělska nakonec rozhodla jedna úspěšná akce z 38. minuty, na jejíž konci byl Suárez. Následně národní tým z Balkánu přišel kvůli vyloučení o Djurdjeviče, jenže tuto početní výhodu se jistým postupujícím Španělům využít už nikterak nepovedlo a duel tak i přesto skončil jejich vítězstvím 1:0.

Konečné výsledky zápasů, mistrovství Evropy ve fotbale hráčů do 21 let (23.6.2017):

Skupina B:

Makedonie - Portugalsko 2:4 (1:2)Branky: 40. Bardhi, 80. Markoski - 22. a 90.+1 Bruma, 2. Edgar, 57. Podence

Srbsko - Španělsko 0:1 (0:1)Branka: 38. Suárez

Související

Více souvisejících

ME ve fotbale do 21 let 2017 Fotbal

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy