Česká lvíčata na Dány nestačila a turnaj v Polsku tak pro ně skončil

Tychy - Pokud chtěli svěřenci kouče Vítězslava Lavičky postoupit do semifinále alespoň coby nejlepší celek umístěný na druhé pozici ze všech tří skupin, potřebovali v ideálním případě co největším rozdílem nad Dánskem, ovšem pokud by v souběžně hrajícím zápase Německo prohrálo s Itálií 0:2, stačila by Čechům i taková výhra jako 2:1 či 3:2. Tato možnost se zdála pravděpodobnější zvlášť poté, co právě český tým jako první inkasoval. Přestože se Čechům nadala upřít bojovnost a snaha, byli to právě oni, kteří v zápase stále dotahovali a nakonec s Dány prohráli 2:4. V Krakowě by nám v případě úspěchu pak nepomohla ani Itálie, která sice nad Němci vyhrála, ovšem jen 1:0.

Zatímco český výběr se setkával většinou s nepřesnostmi a proto tak dánský brankář z počátku zápasu neměl příliš co na práci, i když na něj pár střel přeci jen zamířilo, to ten dánský, kterému už o nic prakticky v turnaji nešlo, předváděl hned několik útočných výpadů, ze kterých hrozilo větší nebezpečí. Po dvaceti minutách hry tak poprvé zahrozili Dánové, kdy Havel spolu s Lüftnerem propadl v defenzivní činnosti, čehož dokázal využít Andersen, jemuž se z úhlu nakonec jen těsně skórovat nepodařilo.

Jenže jakoby Češi na toto vůbec nezareagovali a stále pokračovali v tak trochu vlažném pojetí bránění. Zanedlouho totiž Lüftner nestačil na Zohoreho a byl to právě tento dánský forvard působící na klubové úrovni v Cardiffu City, jenž předal kulatý nesmysl svému kolegovi Andersenovi na hranici šestnáctky, kde dokázal obehrát Simiče a následně tak skórovat, 1:0 pro Dány. Netrvalo však naštěstí dlouho a lvíčatům se povedlo tento nepříznivý stav vyrovnat a to zásluhou podle všeho budoucího hráče Juventusu Turín Patrika Schicka, jemuž se podařilo po celkem rychlé akci z otočky parádně vypálit pod břevno, 1:1.

Do karet však příliš Čechům nehrála jejich bilance v osobních soubojích, neboť u většiny z nich byli právě čeští reprezentanti vždy pozdě. Když se k tomu ještě přidá nepřesnost v přihrávkách a nedostání se do tempa tohoto utkání, vytoužený úspěch se zkrátka nemohl dostavit. Vše to nakonec vyvrcholilo chybou Havla, jenž nepřesně mířil balón na Černého a následoval tak tedy dánský protiútok, na jehož konci pak bylo zakončení aktivního Zohoreho, jenž tak tedy opět Dánům navrátil jednobrankové vedení, 2:1. Za tohoto stavu se odcházelo do šaten, neboť se o změnu skóre nepostaral těsně před přestávkou Schick, jenž zahrával volný přímý kop.

Češi to rozhodně nechtěli nikterak balit a proto nebylo vůbec divu, že o přestávce se český lodivod Vítězslav Lavička rozhodl ke změně a na hrací plochu tak tedy poslal útočníka Tomáše Chorého. A bylo to povedené střídání. Nejen tento hráč totiž přispěl k tomu, že ze strany českého mužstva bylo vidět více důrazu než v prvním dějství. Díky tomu si tak vytvořilo územní převahu, ze které nakonec vyplynula vyrovnávací branka v 54. minutě. A byl to tehdy právě olomoucký útočník Chorý, jenž svou hlavičkou dokázal rozradostnit české publikum v Tychách, 2:2. Protože poté na hřiště přišel další forvard Juliš, bylo jasné, že chce kouč Lavička všechno vrhnout do útoku. Vytoužený vedoucí gól ale nepřicházel a nestalo se tomu tak ani po Černého zakončení a ani hned po dvou Schickových střelách. Ve všech těchto případech se totiž svými zákroky zaskvěl gólman Höjbjerg.

Pak ale všechny české naděje zhatila chyba Holzera, po které přišlo dánské přečíslení, které zakončil svým druhým gólem v zápase Zahore, 3:2 pro Dánsko. Přestože v následujících minutách se stále Češi snažili o otočení tohoto nepříznivého stavu, nedařilo se jim to a poté, co ve svých příležitostech neuspěli ani Schick, ani Souček, přišla v samotném závěru čtvrtá dánská branka, o kterou se postaral Ingvartsen. Dánsko tak vyhrálo nad Českem 4:2 a pro lvíčata tak tedy turnaj jednadvacetiletých fotbalistů v Polsku skončil již po zápasech ve skupinách.

Oba semifinálové zápasy jsou na programu příští týden v úterý, přičemž nejprve se od 18:00 v Tychách střetne Anglie s Německem, od 20:45 v Krakowě pak Španělsko s Itálií.

Konečný výsledek zápasu, mistrovství Evropy ve fotbale hráčů do 21 let (24.6.2017):

SKUPINA C:

Česko - Dánsko 2:4 (1:2)Branky: 27. Schick, 54. Chorý - 23. Andersen, 35. a 73. Zohore, 90. + 1. Ingvartsen

Itálie - Německo 1:0 (1:0)Branka: 30. Bernardeschi

Související

Více souvisejících

ME ve fotbale do 21 let 2017 Fotbal

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy