Proti Němcům a Severním Irům vyrukuje Jarolím se dvěma nováčky, Schick naopak v nominaci chybí

Praha - Vzhledem k tomu, že se blíží pro český fotbalový národní tým další dva zápasy v rámci kvalifikace na mistrovství světa, které se bude v roce 2018 konat v Rusku, a budou to pro svěřence kouče Karla Jarolíma důležité zápasy, jež hodně napoví o tom, zda se český tým nakonec do Ruska dostane či ne, zveřejnil během úterního odpoledne právě Karel Jarolím nominaci. Soupeři českého týmu budou začátkem září nejprve Německo, následně pak Severní Irsko. A právě proti těmro soupeřům můžou nově za reprezentaci zasáhnout útočník Jan Kliment působící aktuálně v dánském Bröndby Kodaň a také krajní obránce Jan Bořil z pražské Slavie. Pro oba je totiž jejich účast v reprezentační nominaci premiérová. Kdo naopak v této nominaci chybí je jednadvacetiletý forvard Patrik Schick, kolem kterého jsou v současné době tahanice v rámci právě probíhajícího letního přestupového období. Stejně se do nominace nevešel ani zkušený bek Tomáš Sivok. Neznamená to však, že by se tito hráči nakonec v kádru neobjevili, mohli by být totiž do něj donominováni dodatečně a existuje šance, že by tomu tak být mohlo, neboť sám kouč Jarolím uvedl, že v nejbližších dnech plánuje na soupisku ještě dopsat dalších pět fotbalistů.

V úterý odpoledne zveřejněné nominaci koučem Karlem Jarolímem se tak aktuálně nachází 18 jmen, přičemž pouze dvě jmenovky nalezneme v kolonce "útočnící". Zatímco plzeňský forvard Michael Krmenčík je již celkem zavedené jméno v reprezentaci v poslední době, druhý útočník, jenž se dostal do nominace, Jan Kliment je naprostým nováčkem. Právě tento hráč zaujal svými výkony na mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let v roce 2015, které se konalo v České republice, poté tak přestoupil do německého Stuttgartu a tehdy o něm v tuzemsku příliš slyšet nebylo, aktuálně působí ve zmiňovaném Bröndby Kodaň, kde se pomalu dostává opět na výsluní a díky svým výkonům z poslední doby ho tak Karel Jarolím povolal do reprezentace. "Teď se mu daří, byl v Bröndby vyhlášen hráčem měsíce, dával góly, dostával se do koncovky. Zaujal mě. Vypadá to, že Patrik Schick k dispozici nebude, tak jsme nominovali Klimenta," řekl k němu reprezentační lodivod.

Ten se také vyjádřil k tomu, proč se do nominace nevešel útočník Patrik Schick, o němž se v posledních dnech neustále spekuluje v jakém italském týmu nakonec skončí a o kterém se během letní pauzy mluvilo i v souvislosti se zdravotními potížemi. I proto až nyní v úterý se Schick připojil k týmu Sampdorie, kde stále pro zatím působí a začal tak trénovat na nadcházející sezónu. "Pevně věřím, že tento týden se rozhodne, kde bude působit. Zatím toho za áčko tolik neodehrál, abychom mohli říct, že to bude oslabení. Přál bych si, aby potvrdil své kvality a stal se oporou áčka a abychom na každém srazu nemuseli tyto problémy řešit. Otevřené to je. V pondělí jsem s ním mluvil. Ještě se necítí naplno připravený. Víkend by mohl něco změnit," prozradil Jarolím.

Kouč národního týmu okomentoval i tu skutečnost, že se v nominaci poprvé objevuje slávistický krajní bek Jan Bořil. "Podává stabilně dobré výkony, ať hraje zprava nebo zleva. Stal se důležitým hráčem Slavie. Proto jsme ho pozvali." To další z obránců Tomáš Sivok musí čekat na to, zda nebude do týmu dopolněn alespoň dodatečně. "Tomáš Sivok se zatím necítí připraven," vysvětlil stručně tuto absenci Jarolím, který okomentoval i prozatímní neúčast Jakuba Brabce. "Brabec je pořád ve hře. Zatím v nominaci není kvůli tomu, že při analýze předchozích zápasů z toho nevycházel nejlépe," řekl.

Do obranné řady ovšem Jarolím ještě plánuje povolat další dva stopery, kteří by doplnili své kolegy na těchto postech Marka Suchého a Tomáše Kalase. Výše zmiňovaní obránci Sivok a Brabec pak nejsou zdaleka jedinými náhradníky, na doplnění na soupisku si totiž ještě můžou brousit zuby plzeňští Tomáš Hájek a Lukáš Hejda, slávistický Jakub Jugas, Michael Lüftner z Kodaně či Lukáš Pokorný (Montpellier) a David Hovorka (Sparta Praha).

Co v současnosti nejvíce trápí Karla Jarolíma, tak to byl především fakt, že se tuzemským klubům příliš nedaří na evropské scéně, což fotbalistům nepřidává na pohodě. "Samozřejmě bych měl větší radost, kdyby naše mužstva měla větší úspěch a všichni hráči byli v dobré formě. Ale věřím, že reprezentační sraz může hráčům pomoct dostat se do lepší pohody," doufá Jarolím.

Dodejme, že jeho svěřenci se tedy nejprve střetnou s Němci a to v pátek 1. září v pražském Edenu, 4. září je pak na programu v Belfastu duel se Severním Irskem. Právě za těmito soupeři se český tým aktuálně nachází v kvalifikační skupině C, přičemž na druhou příčku ztrácí čtyři body a tak už nemají postup do baráže ve svých rukách. I proto by bylo ze všeho nejlepší, kdyby reprezntace oba dva nadcházející zápasy vyhrála.

Nominace české reprezentace na zápasy s Německem a Severním Irskem:

Brankáři: Tomáš Vaclík (Basilej), Tomáš Koubek (Sparta Praha), Jiří Pavlenka (Brémy)

Obránci: Theodor Gebre Selassie (Brémy), Pavel Kadeřábek (Hoffenheim), Jan Bořil (Slavia Praha), Marek Suchý (Basilej), Tomáš Kalas (Fulham), Filip Novák (Midtjylland)

Záložníci: Tomáš Souček (Slavia Praha), Bořek Dočkal (Che-nan Ťien-jie), Vladimír Darida (Hertha Berlín), Jakub Jankto (Udine), Jan Kopic (Plzeň), Jaromír Zmrhal (Slavia Praha), Ladislav Krejčí (Boloňa)

Útočníci: Jan Kliment (Bröndby Kodaň), Michael Krmenčík (Plzeň)

Související

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.
Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

Více souvisejících

Fotbal Karel Jarolím

Aktuálně se děje

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy