Tvrdík pogratuloval Plzni i k titulu. A Šilhavého čekají těžké časy

Praha - Nedělní ligový šlágr mezi Plzní a Slavií byl ostře sledovaný veškerou tuzemskou fotbalovou veřejností, neboť se jednalo o tom, zda to bude právě úřadující šampion české ligy z pražského Edenu, kdo jako první v tomto ročníku 2017/18 zastaví dosud nezastavitelnou a tudíž suverénní Viktorii Plzeň a nebo o to, zda to budou právě Západočeši, kteří se opět dalšími třemi body přiblíží k titulu, přestože ještě neskončila ani podzimní část soutěže. Nakonec zvítězila druhá varianta, jelikož Viktoriáni díky parádní trefě Daniela Koláře vyhráli nad sešívanými Pražany 1:0 a v tabulce tak již mají devětatřicet bodů. Slávistický boss Jaroslav Tvrdík tak vedle toho, že plzeňským po zápase pogratuloval k výhře, pogratuloval i k titulu a svým tweetem upozornil fotbalové fanoušky, že bude nyní pojmenovávat situaci v klubu pravým jménem. Pražané totiž na Viktoriány ztrácejí již 14 bodů a co víc, proti slávistickému stratégovi se postavil po utkání důležitý tvůrce hry sešívaných Josef Hušbauer, kterému vadí neustále rotace v kádru. Vypadá to tedy, že zkušeného kouče Jaroslava Šilhavého v nejbližších dnech a týdnech nečeká rozhodně nic jednoduchého.

Všechno to začalo pozapasovým vyjádřením jednoho z veledůležitých hráčů Slavie Josefa Hušbauera, který se nijak netajil tím, že mu vadí rotace, jež jsou v Edenu na pořadu dne v podstatě pokaždé. Narážel tak tím na fakt, že v posledním pohárovém zápase proti Villarrealu nenastoupil, za to za pár dní tvořil proti Plzni základní sestavu Pražanů.

„Jestli je rotace naší sestavy problém? Za mě určitě ano. Myslím, že s touhle situací nejsem spokojený," začal k tomuto tématu Hušbauer. „Na hřišti je vidět, že rotací je hodně. Každý zápas hraje do útočné fáze jiná sestava, navíc každý na jiném postu. To má vliv na naši hru, není to ideální. Když se podíváte na Plzeň, ligu i poháry hraje prakticky ve dvanácti ledech. A je to vidět, víc si rozumí. Nám tyto věci chybí. Navíc přišlo v létě hodně nových hráčů, je potřeba si na sebe zvyknout. Jenže když je každý zápas jiná sestava, je to pak složitý," pokračoval Hušbauer. Ten tak jasně dal najevo Šilhavému, aby sáhl k ustálení základní sestavy.

„To je věc trenéra, který má své představy. Musí vědět on, co je špatně. Za mě, kdybych věděl, že zleva a zprava hraje pravidelně stejný hráč, bylo by to určitě příznivější. Každý má své návyky, když se kolem vás hráči mění, je to složitější," uvedl dále Hušbauer a i on sám stejně jako šéf sešívaných Jaroslav Tvrdík si myslí, že je již teď o titulu rozhodnuto. „Myslím, že je rozhodnuto. Je sice teprve třinácté kolo, ale náskok je už velký. Jednou určitě zakopne, ale Plzeň má tak zkušený tým, že i když prohraje, těžko klopýtnou čtyřikrát v řadě," myslí si Hušbauer a dodává: „My se musíme soustředit na sebe. Jsme v pozici, kdy jsme ze čtyř posledních zápasů tři prohráli. Není to dobrá situace. Musíme na podzim zvládnout tři ligová kola a pokusit se o postup v Evropské lize."

Co se týče již zmiňovaného slávistického bosse Jaroslava Tvrdíka, tak ten na svém twitterovém účtu v neděli večer napsal následující. "Soupeři gratulace k vyhře i k mistrovskému titulu. Nás čeká otevřené pojmenování chyb, pokora a tvrdá práce k návratu na vrchol."

Kouče Jaroslava Šilhavého tak tedy nečekají jednoduché časy. Na pozápasové tiskové konferenci oponoval názoru, že by snad v poslední době Slavia dělala svými výkony ostudu a že tak nezůstala za očekáváními hodných úřadujícího šampiona české ligy. „Ale my čtvrteční zápas Evropské ligy s Villarrealem sehráli velice dobře. A i jiné zápasy jsme odehráli dobře," řekl Šilhavý konkrétně. A i on moc dobře ví, že suverénní Plzeň nejspíše jen tak nedožene. „Teoreticky by se dohnat dali, ale to by Plzeň musela úplně zkolabovat, aby takový náskok pustila," ví slávistický stratég.

Přitom Slavia právě na titul a tím pádem velmi pravděpodobně i přímý postup do základních skupin Ligy mistrů před sezónou mysleli a proto podobně jako její městský rival Sparta mohutně nakupovala a přivedla tak do Edenu takové fotbalisty jako Dannyho, Altintopa, Rotaně či Laštůvku s Jugasem. „Chtěli jsme do Evropy, do Ligy mistrů, proto jsme přivedli zkušenější hráče. Mysleli jsme přitom, že se kádr sladí dřív, což se ale nestalo. V tom je Plzeň dál. Udržela mužstvo pohromadě, takže mechanismy v její hře fungují, protože hráči jsou spolu už nějaký rok. My nejsme naopak tak sehraní, jak bychom si představovali. Obměna kádru byla větší než v Plzni, proto se někdy objevují ve hře hluchá místa," uváděl Šilhavý rozdíly mezi Slavií a Plzní. „Plzeň byla prostě ve finální fázi lepší než my. S dvěma dobrými šancemi jsme v první půli naložili stejně špatně, stejně jako jsme špatně řešili protiútoky a přečíslení. A když jsme poslali do hry další útočníky, protože jsme nechtěli remízu, dostali jsme laciný gól. Závěrečný nápor už přišel vniveč, protože centry do domácí šestnáctky nebyly takové, jak jsme si představovali," nakonec tedy uznal sílu soupeře ze západu Čech.

Častá rotace v kádru postihla vedle Hušbauera i Součka se Stochem, kteří tentokrát v základní sestavě chyběli, přičemž to byli právě oni, kteří ve čtvrtek zatápěli poslední půlhodinu hry Villarrealu. „Ale Ngadeu nebyl horší než Souček ve čtvrtek proti Villarrealu. A aby hráli na těžkém terénu proti Plzni oba, to jsme nechtěli. A i pro nasazení Rotaně mluvil terén. Je zkušený, umí na něm hrát a jeho pohyb je lepší než u vyšších hráčů," vysvětloval poslední změny v sestavě Šilhavý.

Na otázku kolem jeho pozice v klubu pak jen řekl: „Těžko mohu odpovědět, jaká je má momentálně má pozice. Ta otázka přísluší klubovému vedení."

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

Škatulata se ve fotbalové lize hýbou hned po konci sezóny. Kováč míří do Liberce, Saňák do Pardubic

Teprve o posledním květnovém víkendu skončila pro většinu účastníků fotbalové Fortuna ligy sezóna 2023/24, mimo jiné pro Pardubice, které se udržely v soutěži i pro příští sezónu. Svou misi tak v tomto klubu splnil jejich dosavadní kouč Radoslav Kováč, který se poté, co jeho svěřenci vyhráli v sobotu nad Bohemians 1:0, nechal slyšet, že po sezóně se stěhuje na trenérskou lavičku Liberce. Potvrdil tím tak spekulace z posledních dní. A potvrdilo se i další stěhování. Právě na uvolněné místo v Pardubicích přichází z Olomouce Jiří Saňák.
Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

Více souvisejících

Fotbalová 1. liga ČR Jaroslav Tvrdík sk slavia praha

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj přirovnal Putina k Hitlerovi

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek odmítl podmínky ruského prezidenta Vladimira Putina pro okamžité příměří a zahájení jednání o ukončení války na Ukrajině. Tyto podmínky označil za ultimáta a přirovnal Putinovy návrhy k politice nacistického vůdce Adolfa Hitlera, uvedl server Ukrajinska pravda.

včera

včera

Návštěva Jense Stoltenberga u Zelenského v Kyjevě (29. dubna 2024).

Stoltenberg se vysmál Putinovu návrhu na mír. Podle Kyjeva je absurdní

Ukrajina označila podmínky pro ukončení války, které v pátek představil ruský prezident Vladimir Putin, za absurdní. Podle Ukrajiny se Putin snaží zavádět mezinárodní společenství a oslabovat skutečné diplomatické úsilí zaměřené na dosažení míru, uvedl server Ukrajinska pravda.

včera

EU

Kormidlo zelené politiky EU se neotočí, míní expertka. Nové složení EP ale zřejmě způsobí složitější schvalovací proces

Volby do Evropského parlamentu zasadily nepříjemnou ránu frakci Zelených. Ti oproti volbám z roku 2019 ztratili 18 křesel, letos dosáhli pouze na zisk celkových 7,4 % a 53 mandátů. Expertka na politiku Evropské unie Veronika Velička Zapletalová z Masarykovy univerzity v Brně pro EuroZprávy.cz ale vysvětlila, že ústředním bodem ve schvalovacím procesu je koalice Evropské lidové strany (EPP) a Socialistů a demokratů (S&D)., „Pro Evropskou unii je po technické stránce reálné být do roku 2050 neutrální,“ uvedla. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Šlachta

Přísaha a Motoristé jednají o budoucí spolupráci. Proč bořit něco, co funguje, ptá se Šlachta v rozhovoru pro EZ

Koalice Přísahy a Motoristé ve volbách do Evropského parlamentu získala dva mandáty. EuroZprávy.cz v této souvislosti oslovily předsedu hnutí Přísaha Roberta Šlachtu. Odmítl, že by jeho hnutí upozadilo svůj program kvůli spolupráci s Motoristy sobě. „Nikola Bartůšek a Filip Turek spolu skvěle fungují jako tým. Nikola jako odbornice na migraci a Filip jako odborník na Green Deal a průmysl. A to jsou dvě základní témata, o které dalších pět let v Evropě půjde,“ říká. 

včera

včera

včera

včera

Soukup přišel o TV Barrandov. Valná hromada ho odvolala z představenstva

Podnikatel Jan Čermák nahradil Jaromíra Soukupa v jednočlenném představenstvu společnosti Barrandov Televizní Studio, jak rozhodla před měsícem valná hromada firmy. Tato změna byla dnes oficiálně zapsána ve Sbírce listin. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy