Podivné rozdělení peněz z loterií. Nejvíce dostaly kraje pod Berbrem a Peltou i vesnický klub hradního kancléře

Praha - Finanční prostředky ve výši 100 milionů korun, jež měly být původně určeny na rozvoj mládežnického sportu, měla Fotbalová asociace ČR (FAČR) rozdělit bez daných pravidel. Jak zjistil Radiožurnál, šlo o peníze z loterií za rok 2016, přičemž nejvíce z nich přiteklo například do takových krajských fotbalových svazů, jež jsou řízené jednak Miroslavem Peltou (Liberecký kraj) a Romanem Berbrem (Plzeňský kraj). Až nezvykle vysokou částku pak na svém účtě po tomto rozdělování mohl najít vesnický klub TJ Osvětimany, ve kterém figuruje i hradní kancléř Vratislav Mynář.

Klub v současnosti hrající I.A třídu skupinu B TJ Osvětimany měl ze strany FAČR ze zmiňovaných celkových sto milionů korun měl nejprve získat půl milionů korun, záhy měl ale ještě podle utajovaných dokumentů, které získali reportéři Radiožurnálu, dostat dalších 300 000 korun. Jak si každý občan může z ochodního rejstříku zjistit, ve výkonném výboru tohoto klubu působí i Vratislav Mynář, známý i jako hradní kancléř. „Já nevím. To se musíte zeptat toho, kdo to rozděloval. Já se sem chodím poveselit za panem jednatelem za starostou,“ odpověděl konkrétně Mynář na dotaz Radiožurnálu.

Podle již zmíněných dokumentů také vychází na povrch následující fakt: další kluby hrající na podobné výkonnostní úrovni tolik peněz získaných ze stamilionové sumy zrovna nedostaly. V jejich případě šlo spíše v řádech o desítky tisíc korun. „Pro nás jsou to minimálně dva roční rozpočty, a to si myslíme, že máme docela slušný rozpočet,“ sdělil stanici veřejnoprávního rozhlasu Josef Jandouš, jenž působí v klubu Nedachlebice, nad kterým nedávno TJ Osvětimany vyhrály vysoko 10:2. Tím tak zveřejnil, jak tak zhruba vypadá klasický rozpočet takovéto klubu hrající I.A třídu.

Místopředseda Osvětiman Otakar Berka, který je navíc zároveň i starostou této uherskohradišťské obce, však odmítá jakékoli podivnosti ohledně rozdělování peněz z loterií. Podle něj jde spíše jen o štěstí. „Nevím, kdo co dostává. Já to nesleduju jak vy. My jsme dali žádost a peníze musíme řádně vyúčtovat. A to děláme. Vy všichni hledáte pořád jen něco na Mynáře. Mynář je normální občan,“ rozčiloval se Berka.

Sto milionů se rozdělovalo za vedení Miroslava Pelty. Nyní peníze z loterií porcuje ministerstvo

To, o čem jsme se doposud bavili, probíhalo v době, kdy peníze získané z loterií (v tomto případě za rok 2016) rozdělovala sama FAČR, kterou tehdy ještě před svým zatčením a následným vzetím do vazby vedl Miroslav Pelta. Nyní se o to stará stát prostřednictvím ministerstva školství.

Těchto sto milionů korun měly být určeny klubům na výchovu mladeže, po případě nadacím či spolkům věnující se stejnému účelu, ovšem nebylo jasné, podle jakých pravidel se FAČR při tomto porcování řídila. „Pokud jde o konkrétní mechanismy rozdělování všech finančních prostředků, včetně těchto ‚loterijních peněz‘, je potřeba opětovně konstatovat, že FAČR je stále obviněná jako právnická osoba, když orgány činné v trestním řízení prověřují mimo jiné i mechanismy rozdělování finančních prostředků v naší asociaci. Na doporučení našich právních zástupců FAČR, kteří nás obhajují v trestním řízení, nebudeme tuto konkrétní věc nijak detailněji komentovat,“ řekl k tomu mluvčí asociace Michal Jurman.

V anonymitě ale přesto někteří členové výkonného výboru FAČR prozradili, jak takové "porcování" probíhalo. Každý člen tohoto výkonného výboru (celkem jich je 11) měl dostat určitou sumu z oněch sto milionů, přičemž ji tak mohli dát libovolným klubům a svazům. Neexistovala však žádná pravidla, podle kterých by se jednotliví členové výboru ohledně posílání loterijních peněz jednotlivým klubům a svazům řídili.

Nejvíc inkasovaly kraje řízené Peltou a Berbrem

Není tak tedy rozhodně bez zajímavosti, že nejvíce takovýchto peněz dostaly kraje, jež jsou pod kuratelou nejmocnějších mužů v tuzemském fotbale a to Miroslava Pelty a Romana Berbra, místopředsedy FAČR s kontroverzní minulostí, jenž je veřejností vnímán jako muž, jenž tlačí poněkud neobvyklými prostedky na rozhodčí. Zatímco Miroslav Pelta je šéfem Libereckého krajského fotbalového svazu, jenž měl získat až 2,09 milionu korun, Roman Berbr je zase šéfem toho plzeňského, jemuž přiteklo z těchto sto milionů něco kolem šesti milionů korun.

Peníze šly na „zajištění mistrovství Evropy žen a na rekonstrukci stadionu Přeštice a Domažlice“, alespoň to napsal ve stručné sms zprávě sám Berbr Radiožurnálu. Funkcionáři ze zmiňovaných západočeských klubů to ale odmítají. „Plzeňský krajský fotbalový svaz s rekonstrukcí nemá nic společného. Nepřispíval nic,“ řekl konkrétně šéf fotbalového oddílu Přeštice Martin Knopf. Domažlický Jiří Pojar pak dodává: „Určitě nic nedávali."

K problémům ohledně rozdělování loterijních peněz se odmítl Radiožunálu vyjádřit i Pelta. „Nezlobte se. Já jsem stíhaný a po dohodě s právníky nebudu nic komentovat do doby, než bude věc vyřešena,“ řekl stručně.

Ani Dušan Svoboda, šéf Ligové fotbalové asociace, která bude od následující sezóny 2018/19 mít na starosti nejvyšší fotbalovou soutěž, nechce nikterak komentovat, jakým způsobem se rozdělovaly ony loterijní peníza za rok 2016. Při tom jemu, konkrétně Pražskému krajskému fotbalovému svazu, jehož je předsedou, přiteklo milion šest set tisíc. „Praha má specifické postavení a nemá pod sebou žádné okresy. V rámci FAČR dostávají jak jednotlivé kraje, tak právě i okresy prostředky na svoji činnost, PFS je vsak v tomto znevýhodněn,“ řekl k tomu pouze Svoboda.

Další kraje dostaly o dost chudší pomlázku

Dodejme tak, že ostatní krajské svazy si o takových sumách mohou nechat jen zdát. Jihočeský krajský fotbal dostal 150 tisíc, Moravskoslezský 150 tisíc, Olomoucký 110 tisíc a Pardubický 90 tisíc. „Samozřejmě mi to vadí. To bylo za pana Pelty. Jsem už dlouho ve funkci, ale co se dělo s loterijníma penězma, to jsem ještě nezažil. Je to na základě kontaktů, dobrých vztahů, ale není to transparentní, to je fakt,“ okomentoval nesystematické rozdělování peněz ze strany FAČR jeden z šéfů těchto krajů.

„Pro mě je to šokující informace. Já ty sumy od vás slyším poprvé. A řeknu to na rovinu: my tady obtočíme každou korunu a pak se dozvíte, že některé kraje mají takhle nafouknutej polštář," zakončil pak všechno očividně rozčilený Jan Jílek, nejen prvoligový sudí, ale i hlava jihočeského fotbalu, který tak bude chtít o těchto informacích, které vyšly na povrch, hovořit se šéfy dalších krajských fotbalových svazů.

Související

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.
Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

Více souvisejících

Fotbal FAČR Miroslav Pelta

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy